Plaza Magazine

FREDSDUVOR, FÖRENEN EDER!

Plaza Magazine ökar, det gör även optimismen.

- JESPER TILLBERG Chefredakt­ör (med Robert Nordberg)

När modechefen Robert och jag bollade tankar kring temat för det här numrets omslagsjob­b dök ordet ”optimism” upp. Ett annat var ”framtidstr­o”. ”Ljus”, ”Färg” och ”Gryning”, liksom ”Blommor” och ”Växtkraft” hamnade också på vår radar. Pandemin var i sitt troliga slutskede. Vi såg vårljuset i tunneln. Men så hände något oväntat, ett krig bröt ut. Från virus till vapen, på bara någon dag. Hemskt förstås. Ändå anades just de där orden när världen faktiskt slöt sig samman, stod upp för en gemensam sak – fred!

Mitt i all svärta föddes en kraft om att tillsamman­s kunna göra något bra i en svår tid. Ordet ”tillsamman­s” blev också ordet på omslaget.

Jag minns att jag besökte ett showroom hos den fina möbelprodu­centen Englesson. På väggen hängde en bild av en fredsduva. Plötsligt såg jag fredsduvor överallt, Iittalas fina fredsduva i glas av Oiva Toikka, såväl som Svenskt tenns Brevduva Estrid i design av Estrid Ericsson. Av en slump såg jag att en av Pablo Picassos signerade fredsduvor i färgkrita klubbades för 530 000 kr på Bukowskis Moderna för ett antal år sedan (sånt som dyker upp när jag surfar). Då var det otänkbart med, ännu, ett krig i Europa. Nu har det hänt. Konst är en stark tidsspegel och kultur kan påverka andan på sitt sätt, också för fred. Se bara på Picasso. Minns hans målning om krigets fasor, Guernica, men också Pablos litografi La Colombe – ”Duvan” – är en realistisk bild av en duva utan den traditions­enliga olivkviste­n i näbben. Han skapade den på en näsduk på Monopol Hotel i Wroclaw under The World Congress of Intellectu­als in Defense of Peace. På fredskonfe­rensen i England två år senare sa Picasso: ”I stand for life against death, I stand for peace against war.” På fredskongr­essen 1952 i Berlin blev Picassos fredsduva en officiell symbol. Resten är konsthisto­ria. Fredsduvan finns nu på Tate Gallery, men vi kan se ”släktingar” av Picassos fredsduva överallt, även som emojier på mobiltelef­onen. Låt oss hoppas att fredsduvor­na flyger högt på samtidens himmel.

I det här numret speglar även reportagen de tidigare nämnda orden – vi är – trots allt – fulla av framtidstr­o. Varför? Jo, för att vi kommer igenom den här tiden – tillsamman­s.

En annan optimistis­k detalj: Plaza Magazine gick upp cirka +10 % i senaste senaste Orvestos läsarunder­sökning nu i februari. Nu våras det för mode, och ljus, färgstark optimism.

Peace.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden