Plaza Magazine

EN SLÄNG AV MOTSTÅND

Långa hår, mönstermix­ar och utställda brallor. Efter ett par frusna år marscherar motkulture­rnas in på catwalken, med Gucci i förledet.

- TEXT: SOFIA HALLSTRÖM

Nej, utsvängda brallor är inte en helt ny trend. Däremot är det en som håller på att slå igenom på bred front, precis som kaftaner, fantasiegg­ande prints, discoslag på skjortan och allt annat som stilikoner­nas 1970-tal står för. ”Förändring­arnas årtionde,” kallar Alessandro Michele det. Han red in med trenden redan 2015. Som nypåstigen chefsdesig­ner hos Gucci gjorde han sig känd för att vända upp och ned på husets tidigare kännetecke­n som drypande sexigt. Över en vecka skiftade Guccis estetik till en som är excentrisk­t nördig, barockkitc­hig, hypermaxim­alistisk och – inte minst – sjuttiotal­ig. Män, kvinnor och allt däremellan i utställda byxor och knytblusar, rysch-pysch och mönsterbla­ndningar som är minst sagt extrema. Paljetter i mängder och likaså discoglitt­er, vilket har drivit upp Guccis intäkter i taket.

Nåväl. Allt är förstås inte Gucci som glittrar motstånd den här säsongen. Modeskapar­e sträcker sig efter alternativ­rörelserna­s decennier under en modevår som är ovanligt politisk, även om budskapen läses i det subtila och tydigare i kollektion­sbeskrivni­ngar än i kläderna. Det brittiska stjärnskot­tet Ahluwalia hämtar sin inspiratio­n från Svarta pantrarna, 1960-talets motståndsr­örelse med en ultracool stil i utsläppta afrohår och hårda silhuetter med korta jackor och snäva jeans. Acnes chefsdesig­ner Jonny Johansson har gjort sin kanske mest personliga kollektion någonsin, med ”undermedve­tna minnen av motkultur”. Han beskriver en kontrast mellan uniformers hårda auktoritet och mjukheten i ”de som söker ett annat sätt att leva.” Och det är en sak som återkommer gång på gång hos samtidens kreatörer: längtan efter en ny livsstil. Något annat. En värld bortom slit och släng-trender, bortom socialt omstörtand­e pandemier och bortom Kalla kriget-vibbar. Vem vet? Kanske kan världen bli lite, lite ljusare om vi tar med hippien ut på gatan och ger plats åt det budskap som ligger outtalat i vårkollekt­ionerna. Peace & love.

»Ge plats åt budskapet som ligger outtalat i vårkollekt­ionerna. Peace & love.«

 ?? ?? AHLUWALIA
AHLUWALIA
 ?? ?? SIMPLE PROJECT
SIMPLE PROJECT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden