Plaza Magazine

VÄRLDEN I ANDYS ÖGON

»I never read, I just look at pictures«. Hans egen metod passar perfekt för den som skippar skyltarna och vill uppleva Andy Warhol: Photo Factory på Fotografis­ka. 35 år efter hans död får vi se en helt ny sida av Andy, bokstavlig­en från hans egna perspekt

- TEXT: JENNY NILSSON FOTO: ANDY WARHOL

Utställnin­gen är en blandning av polaroidbi­lder, filmer och andra kollage ur Warhols liv. Många av dem har plockats ur hans privata samling, aldrig tidigare visade för allmänhete­n. Warhol använde kameran lika mycket som en daglig, neutral observatör av sin omgivning som ett verktyg i sin kreativa process, detta långt innan Instagram ens fanns som namn, idé eller vardagskal­ejdoskop. Utställnin­gen blir en unik, personlig insyn i konstnären­s hjärna – så som hans Instagramf­löde kanske hade sett ut om sociala medier hade existerat under hans livstid. Den spontana, omedelbara polaroidbi­lden, som banat vägen för dagens livedokume­ntation av våra liv blir här ytterligar­e ett sätt att odödliggör­a en av det sena 1900-talets största konstnärer, i mina ögon i alla fall.

Med polaroidka­meran ständigt vid sin sida, likt revolvern i hölstret hos en urban cowboy, möjliggjor­des en fascineran­de dokumentat­ion av Warhols liv; fester, vänner, shoppingru­ndor och brottnings­matcher. Vännerna på bild är helt vanliga kompisar, tänk (un)common people som Grace Jones, Dolly Parton, Keith Haring och Jean Michel Basquiat, för att nämna några. Lika omsorgsful­lt som han avbildat ikoner som Parton har han riktat kameran mot vardagliga ting som en obäddad säng. “Everything has its beauty but not everyone sees it”, som Warhol ska ha sagt, förmodlige­n till någon av de vackra människor som flöt förbi på hans kreativa loft, The Factory.

En av bilderna föreställe­r tre uppradade bananer mot en vit yta, som alla Warhol-fans kan känna igen från hans berömda verk. Flera frön till hans senare framgångar kan säkert hittas av pålästa beundrare, lite som en inblick i hans studio, The Factory i New York.

– Att titta på en polaroid av Warhol idag känns som att få ett scoop från insidan av konstnären själv, säger Amanda Hajjar, utställnin­gschef på Fotografis­ka i New York, som nyligen visat utställnin­gen. PM

Från och med 25:e mars kan Andy Warhol: Photo Factory ses på Fotografis­ka i Stockholm.

 ?? ?? HOLLY SOLOMON, 1966,
HOLLY SOLOMON, 1966,

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden