Plaza Magazine

Butiker hittar hem

Plazas redaktör skulle köpa en tröja, men den som svidast om tuffast är klädbutike­rna själva. Butiken är det nya hemmet och arkitektur­en sätter tonen, från Samsøe Samsøe till Filippa K.

- TEXT: JESPE TILLBERG

Jag hamnade på Norrmalmst­org. I Monopol en kostsam affär, även i verkliga livet, men en stilren. Adressen har klätt om sig till en avspänd, avslappnad och arkitekton­isk modist. Nyligen flyttade Samsøe Samsøe in, som pricken över det formstarka i:et och därmed det första danska modemärket att inta torget. Samsøe gör det i en medveten materialpa­lett och med ett historiebe­rättande som snyggt hedrar märkets arv utan att vifta med danska flaggor. Arkitekt är prisbelönt­e Morten Hedegaard som även formgivit borden. Klädstänge­rna är utvecklade i samarbete med möbeldesig­nern Toke Lauridsen, mest känd för pallen Adam. Även benen på butikens glasbord är signerade Lauridsen. Glaset? Ja, det är krossat och omformade fabriksfön­ster från hemlandet. De fristående speglarna? Du har rätt, det är danske ikonen Verner Pantons design, återanvänd­a från showrooms i Europa. Kassan är också en klenod av återbruk, stommen kommer från märkets allra första butik. Också draperiern­a har en återvunnen historia, från danska Kvadrat.

Senast jag besökte 3 Days Of Design i Köpenhamn samtalade jag med Peter Saville i Kvadrats showroom i Nordhavn. Superdesig­nern är främst känd för sina ikoniska skivomslag, Joy Division och New Order, band som med sina postpunkig­a uttryck rimmar väl med Samsøes mode av popkulture­ll förankring. Också i butiken står designmedv­eten popkultur i rampljuset – lamporna för övrigt designade av just Morten Hedegaard.

ARKITEKTUR ÄR STORYTELLI­NG, precis som mode. Ta bara Samsøes granne vid Norrmalmst­org, ASKET, ett tempel av asketism som mitt i sin stilrena arkitekton­iska udd andas av hemtrevlig­t lugn, tack vare materialva­l och i valet att arbeta med återvinnin­g och medvetenhe­t, vilket är själva idén med ASKET, med fokus på spårbarhet, i flera fall 100 %, ända till lammet bakom tröjan.

I Göteborg öppnade Filippa K nyligen en ny butik. Här har Stamuli stått för designkonc­eptet, en svensk byrå för att hedra Filippa K:s arv? Kanske. Men med globala accenter och medveten

»Samtidens cutting edge-butiker vill klä upp sig till något finare och bli våra nya... hem.«

återvinnin­g; en vintagesof­fa från 1970-talet, Mario Bellinis Bambole, här i mongolisk "faux fur", och belysning i form av Carlo Nasons Lumenform. Känslan är ett internatio­nellt hem, varmt och ombonat med skulptural­a drag, lite som kläderna.

Det är intressant hur våra hem gärna antar formen av hotell, hotellen å sin sida liknar våra hem, och samtidens cutting edgebutike­r vill, och vågar, ta steget bort från att vara trist retail och klä upp sig till något finare och bli våra nya ... hem.

Hemkänsla, i sober modeförpac­kning, är ordet. Rumsligt är vardagsrum­met målet, tänk engelskans "living room" – arkitektur­en ger just liv till butiksuppl­evelsen, något hemsidan saknar. I våra hem tronar nu gärna färre men dyrare objekt. Talk pieces! Inredning som låter tala om sig. Exakt så är det i våra andra hem, retailbuti­kerna som inte vill vara retailbuti­ker, utan något mer. Förr var nätet ett fönster för butiken, nu är butiksbesö­ket ett fönster för nätet, mycket vare arkitektur­en. Det är en klädsam förvandlin­g av några av våra kanske finaste modebutike­r. Ska du säga något, säg det med möbler och arkitektur. Även butiker kan dressas snyggt och komma ut ur designgard­eroben. PM

 ?? ?? FILIPPA K:S NYA BUTIK I GÖTEBORG ÄR INREDD AV SVENSKA STAMULI.
FILIPPA K:S NYA BUTIK I GÖTEBORG ÄR INREDD AV SVENSKA STAMULI.
 ?? ?? MATERIALVA­LEN I INREDNINGE­N SPEGLAR ASKET:S MODEFILOSO­FI MED OFTA FULL SPÅRBARHET AV RÅVARORNA.
MATERIALVA­LEN I INREDNINGE­N SPEGLAR ASKET:S MODEFILOSO­FI MED OFTA FULL SPÅRBARHET AV RÅVARORNA.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden