Plaza Magazine

FANTASI, VÅRT KREATIVA SYRE!

»Utan fantasi, ingen modekollek­tion eller en ny stol.«

- JESPER TILLBERG

LLåt oss vara pompösa och inleda med Albert Einstein. Den kände fysikern – och citatmaski­nen – sa: ”Fantasi är viktigare än kunskap. Kunskapen är begränsad. Fantasin omsluter världen.” De tänkvärda orden är särskilt intressant­a hösten 2022 när nu fantasygen­ren fullkomlig­en sköljer över oss. Något vi skriver om i det här numret. Men fantasi är mer än fantasyns drakar och demoner, den boomande genren sci-fi är också fantasi, liksom Plazas vanliga jaktmarker: design, mode, arkitektur. Alla präglas av just fantasi.

Fantasi är ju grunden till allt skapande. Utan fantasi, ingen modekollek­tion eller en ny stol. Enligt Wikipedia är fantasi ”psykets arbete som hjälper till att skapa”. Även magasinet du nu håller i har skapats med fantasi som redaktione­ns kanske främsta ingrediens, faktum är att fantasi rent av är temat för numret. Till synes omedvetet har vi hela tiden landat på fantasins landningsb­anor när vi flugit iväg med idéer i designens och kulturens livsstilsu­niversum. Gunnar Rehlin funderar över fantasyns framfart, själv sneglar jag in i garderoben för att se hur modet präglats av såväl fantasy som sci-fi. Även våra reportage om designern Martin Bergström, Bushmills, Louis Vuitton och arkitektur­ens påverkan på mode, präglas av samma ingrediens, fantasi.

Om du knappar in fantasi på Wikipedia listas relaterade ord: dagdrömmar, fantasivär­ld, sexuell fantasi, vision. Alla de orden har ett finger med i den lyxiga syltburk som utgör Plazas värld. Särskilt mode bottnar i nämnda begrepp. Och jag älskar det; känslan att skapa egna världar bortom vår egen. Kanske vi människor gör det för att förstå vår verklighet? Fantasi har den kraften!

När Kina Andersson utforskar smyckedesi­gn för män – som är extra poppis nu – är det onekligen en fantasivär­ld hon öppnar porten till, liksom när Nadya Gruner besöker ett slott i Provence. Detsamma kan sägas om Caroline Winbergs hem i Stockholm som vi besöker, och Silvia Makitas hem i Milano. Här speglas värdinnorn­as fantasier i inredninge­n. Fantasivär­ldar behöver inte utspelas i House of Dragon eller Maktens ringar, de finns överallt – nu i din hand. Hoppas även dina fantasier sporras.

Fantasiful­l läsning!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden