Plaza Magazine

PARADISET RUNT PÅ TVÅ VECKOR

-

Med lite planering hinner du insupa en stor del av Thailands magi på två veckor. En natt i Phuket sätter tonen för resan på rätt sätt. Bortom de gröna bergen och kritvita stränderna finns en livfull stad och en gammal stadsdel som kan utforskas till fots på en halvdag. Old town Phuket har en hel del kinesisk-portugisis­k arkitektur och kultur men givetvis lokal mat, butiker och caféer. Aftondrink­en får gärna innehålla en skvätt av Thailands nationalro­m, Chalong Bay Rum, som görs i Phuket på 100% ekologiska sockerrör.

Till den lite undangömda ön Koh Yao Noi kommer du med speedboat på trettio hisnande minuter från Phuket. Den avlånga ön är hittills skyddad från massturism vilket låter naturliv och djur frodas i frihet. Den pampiga näshornsfå­geln bor här och den tursamma kan få en glimt av en valhaj under en snorkeltur. Om så sker, finns det ingen anledning till kallsup – valhajen äter bara räkor och småfisk. Ett spännande premiumhot­ell att avsluta dagarna på är det avskilda Cape Kudo Hotel med såväl privata villor med pool som sviter. Åtminstone tre nätter här behövs för att hinna uppleva all skönhet, som uppskattas av mer än bara nykära par.

Avsätt tre dagar till oasen Khao Lak som du hittar en timmes bilfärd norr om Phuket. Du som behöver ladda batteriern­a kan komma hit för full avkoppling. Har du istället svårt att sitta stilla i solstolen kan du plocka upp snorkeln och bege dig mot stranden. Om du aldrig stått på en surfbräda förut är det dags att testa på – det finns snälla vågor här för den vingliga och utmanande för den erfarne surfaren. Det finns vattenfall att hika till och lugna floder att glida fram på med bambuflott­e. Checka in på designhote­llet Casa de La Flora och bo i en kubformad villa med havet direkt utanför fönstret.

Ta flyget från Phuket till Chiang rai på blott två timmar för ett komplett miljöombyt­e. Styr kosan mot det berömda Wat Rong Khun, också känt som The White Temple, ett buddhistis­kt tempel med häpnadsväc­kande arkitektur och okonventio­nella symboliska tolkningar av religionen. När mörkret faller bjuder Chiang Rais klocktorn på en spektakulä­r ljusshow mitt på torget. Nu är det dags att byta ut hotellivet mot den senaste versionen av lyx: glamping. På Anantara Golden Triangle Elephant Camp & Resort sover du i genomskinl­iga Jungle Bubbles och kan beskåda både stjärnorna och glampingen­s elefanter. De vackra jättarna har räddats från utsatta förhålland­en och tas om hand i samarbete med stiftelsen Golden Triangle Asian Elephant Foundation.

Tre dagar senare flyger du en timme till Bangkoks flygplats följt av en kort resa till strandstad­en Pattaya. Den

Thailand vilar i många svenska hjärtan. När vi blundar och drömmer oss långt bort från skrivborde­t en novembermo­rgon ser vi gröna, bergiga öar likt Phuket som reser ur ett turkosblåt­t hav, och summerar alla våra semesterdr­ömmar i ett andetag. Även om bilden – otroligt nog – existerar även utanför fantasin, täcker den inte in hela Thailands karaktär.

före detta partystade­n har fått en mer barnvänlig atmosfär och lockar både med sin berömda golfbana Siam Country Club och den stora djurparken Khao Kheow. Takhiantia Community har en lång cykelled där du kan besöka ett samhälle med kokosnöten i fokus sedan långt tillbaka i historien. Ultramoder­na hotell Mason har panoramavy över havet och solnedgång­en med en arkitektur inspirerad av den vackra omgivninge­n av sten och palmer, som den nästan smälter in i. Checka in för en natt.

Givetvis kan du inte flyga hem utan att ha spenderat minst två nätter i Bangkok. Huvudstade­n är populär av många anledninga­r. Här hittar du gyllene tempel att förundras av och stora köpcenter och marknader där du kan uppfylla alla tänkbara shoppingbe­hov. Älskar du museer och gallerier finns här ett stort utbud att botanisera bland. Smaklökarn­a kan göra detsamma på allt från gatukök till Michelinpr­ydda restaurang­er. Avsluta kvällen i trendiga kvarteret Soi Nana Chinatown, fullpackat med barer och pulserande nattliv. Intill den majestätis­ka floden Chao Phraya vilar femstjärni­ga hotellet Capella Bangkok som en kokong av fridfullhe­t i den urbana miljön.

Har du mer tid kan du givetvis utforska Thailand hur länge som helst. För mer inspiratio­n, besök thecolours­ofthailand.com.

 ?? ??
 ?? ?? CASA DE LA FLORA HOTEL, KHAO LAK.
CASA DE LA FLORA HOTEL, KHAO LAK.
 ?? ?? MASON HOTEL, PATTAYA.
MASON HOTEL, PATTAYA.
 ?? ?? YAOWARAT ROAD, BANGKOK.
YAOWARAT ROAD, BANGKOK.
 ?? ?? PHANG-NGA.
PHANG-NGA.
 ?? ?? ANANTARA, CHIANG RAI.
ANANTARA, CHIANG RAI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden