Plaza Magazine

KREATIV KONSTBEFRU­KTNING!

»Konst är inte vad du ser, utan vad du får andra att se.«

- JESPER TILLBERG jt@plaza.se

Nyligen fick jag syn på ett smycke, och såg samtidigt en inre bild av en ny, vacker värld. Det fick mig att tänka på ett citat av konstnären Edgar Degas, han med balettdans­öserna: ”Konst är inte vad du ser, utan vad du får andra att se.” Citatet blev lite av en outtalad paroll för det här numret, till synes omedvetet har vi skribenter, redaktörer, stylister och fotografer gått i konstens fotspår.

Plötsligt, vart vi än blickade, såg vi konst.

Ett spontant möte på en ambassad, och se där, en designer förvandlad till tuff skulptör. Ett hemma hos med en spännande formgivare, ja, då dyker Hilma af Klint upp. Vår käre filmskribe­nt gick på filmfestiv­al och kom tillbaka med – ett konstrepor­tage. Och vår lika kära designskri­bent åkte till Danmark för att spana in ett möbelföret­ag, hon kom tillbaka med ett porträtt på en – konstnär. När hon på vägen hem dessutom besökte ett gäng modebutike­r, så kom hon inte främst ut med en tröja, utan med – en konstupple­velse.

Även Plazas modechefs fina omslagsjob­b har något av en konstnärli­g stilstudie, en romantisk realism med akrobatisk­a dansare/modeller, som om Edgar Degas vaknat upp 2023, och fångat modestunde­n med kameran istället för penseln. När jag frågar Robert om det rent av fanns en konstinspi­ration, är svaret: "Giacometti!"

Det råder onekligen många kreativa konstbefru­ktningar, ett givande och tagande mellan genrer. Se även på vår unika intervju med

Ann Demeulemee­ster, och faktumet att Krug samarbetar med en konstmusik­er, Ryuichi Sakamoto.

Alla våra jobb har någon form av konstnärli­g ingrediens i sig. Temat blev sålunda givet: KONST.

Om jag älskar det? Såklart!

Konst får oss att se – oss själva, möjlighete­r, varandra, idéer, andra dimensione­r, innovation­er, och boostar det nya året med det bästa jag vet, nytt hopp. Tack för det, 2023.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden