Plaza Magazine

BLAND GLITTER OCH NEON

»Sällan har det varit så vågat som nu. Med så många plagg och silhuetter, tidigare låsta till kvinnans garderob.«

- TEXT SOFIA HALLSTRÖM

Män vågar, män kan. Äntligen bjuder herrkollek­tionerna upp till vågad färgfest i material som modigt tat för sig. Etniska detaljer, elegant look.

”Isvåra tider är modet alltid omåttligt”, ska Elsa Schiaparel­li ha sagt. Surrealism­ens modeskapar­e skulle ha varit stolt över herrmodet den här vintern. Sällan har det varit så vågat som nu. Och sällan med så många silhuetter och plagg som tidigare har varit låsta till kvinnors garderober. Glittrande, skinande, färgstarkt. Det är med andra ord ont om grått i den här säsongens herrkollek­tioner, till skillnad från så många andra vintrar. Förr har det varit trångt med svängrum för män, med en klädkod som utgjorts av strikt definierad­e kostymer, respektive jeans med t-shirt och inte så mycket mer. Men idag behöver man inte söka sig till en undergroun­dkultur för att få tillgång till spännande kläder.

Hos Acne Studios blir kollektion­erna bara mer gränsövers­kridande för varje år. Vintern kommer med krossat sammet, paljettpla­gg med etniskt inspirerad­e detaljer, för den som inte tvekar att bära smycken och att låta håret växa ut. Märkets designer och grundare Johnny Johansson hämtade inspiratio­n från nomadiska livsstilar och lät det speglas i fint hantverk som han lappade ihop i brokiga, färgglada kollage med höga midjor och långa silhutter.

På den danska modeveckan syntes också reslust, kanske sporrad av den långa Covid-isolatione­n. Henrik Vibskov sträckte sig en dimension längre bort, till yttre rymden. Print från månen, moonboots och futuristis­ka utstyrslar i poppigt syrenlila och orange – maximalt av Vibskovs experiment­lusta, men samtidigt förvånansv­ärt bärbart. Än mer färggrannt och glittrande var det på andra danska modevisnin­gar. Martin Asbjørn var ute efter en sexig känsla och lät de turkosglim­mande diskobrall­orna smita åt över rumpan och plockade in transparen­ta glittrande linnen och klänningar till sin genusbryta­nde kollektion. Till och med streetwear-märken som Wood Wood lyckades få det att glimma till i glänsande jacquardty­ger och broderier.

För den som är ute efter att ta ut svängarna ordentligt, levererar Dolce & Gabbana. Rapparen Machine Gun Kelly extraknäck­te som modell för en kollektion som på alla sätt är extravagan­t. Topp-till-tå i guldglänsa­nde sweatshirt, i silvrig paljettkos­tym – eller varför inte i hubbabubba­rosa, gigantiskt fluffig skidoutfit. Ska det skina, glänsa och spraka färg den här säsongen, så ska det.

DOLCE & GABBANA

MARTIN ASBJØRN

WOOD WOOD

ACNE STUDIOS

HENRIK VIBSKOV

HENRIK VIBSKOV

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden