Plaza Magazine

BÄDDAT FÖR KONST

- TEXT HÉLENA YLLMARK FOTO SØLVE SUNDSBØ & CASPER SEJERSEN

Han öppnar dörren för medier som New York Times – och nu Plaza. Bengt Thornefors om konsten att gå till sängs – med konsten.

Imars förra året, kom en artikel i New York Times där vi för första gången fick ta del av hur Nina Norgren och Bengt Thornefors, duon bakom Magniberg, bor. Det väl tilltagna hemmet i ett ståtligt 1700 talshus i Nyköping med samma namn som märket, visade ett intressant inrett hem: balanserat men komplext uppfriskan­de. Bredvid en vas från Ming-dynastin en Gunnar Asplund-stol, en Cecilie Bahnsen-klänning på väggen ovanför två Eero Saarinen-stolar. Och självklart de egna möblerna och sängkläder­na, blandat med Philipp Mainzer, Sven Markelius, Marc Newson, målad och fotografer­ad konst. Jag ville veta mer om duon. Inför världsprem­iären av Bengts första kollektion för det danska textilföre­taget Sacho som märkets creative director, frågar jag om vi kan ses. Vi tar det från början: Första gången han upplevde den där speciella intensitet­en runt ett plagg, var under en självvald rast på gymnasiet. Inne på dåtidens mest inflytelse­rika modebutik för män i Stockholm, Paul & Friends, höll han för första gången ett par Helmut Lang-jeans i händerna.

– Jag kände en energi kring plagget, blev berörd, om man kan säga så om ett garment. Det är något jag tagit med mig.

När han med frun Nina, florist och grafisk formgivare, klev in i inrednings­branschen var det med ett big bang. Lanseringe­n av Magniberg 2016 skakade om en konservati­v hemtextilv­ärld. Sängkläder befann sig plötsligt i en ny kontext. Med excessiv entusiasm och originellt bildmanér, sattes märket på kartan. Två år senare var den internatio­nella framgången ett faktum med intåg på Barney's i New York, Licht Gallery i Tokyo, Dover Street Market i London.

»Konst och Magniberg har en relation. Vi bygger upp olika scenarier av vad vi känner och tror på.«

Med Magniberg blev sängkläder mode. Startsigna­len gick för att fritt fram blanda färger och texturer i sovrummets innersta. Den otvungna stilen banade vägen för en ny våg.

– En av många anledninga­r till att vi startade Magniberg var ett verk av Wolfgang Tillmans. Ett foto där det låg kläder lite var stans i olika texturer. Det var den känslan jag var ute efter: att kombinera en urtvättat t-shirt med ett plagg i elegant siden. Att hitta en balans mellan högt och lågt. På sätt och vis är det vi gör en slags förlängnin­g av min mamma, när jag var liten blandade hon alltid olika färger och material på våra sänglakan och örngott.

Det nytänkande uttryckssä­ttet kommer från parets förståelse för form och färg. De applicerar ett modemässig­t synsätt och gör det möjligt att klä sängen med lika stor individual­itet som när man klär sig själv. Ett känslomäss­igt perspektiv adderas för att den där energin ska få ta plats.

– Behöver vi inte alla få drömma oss bort och samtidigt se skönheten i verklighet­en? Du ser på HBO-dokumentär­er, jobbar, har långa samtal, drömmer, äter, läser böcker och har sex i din säng… Med det sagt kändes det viktigt att erbjuda sängkläder som är bra när det kommer till textilen i sig, men som också är laddad med en särskild energi. Det går att jämföra med en randig Commes des Garçons-skjorta eller en svart, urtvättad gammal Helmut Lang t-shirt.

Att gå emot det vedertagna, vara disruptiv, sitter djupt rotat hos Bengt. Han opponerar sig mot att många nya märken styrs av algoritmer. De tittar på data och bestämmer sig för vad de ska producera i stället för att ha en egen idé.

– Vi är drivet ur en passion, precis som designers och märken vi själva gillar som Supriya Lele, Our Legacy och Acne Studios. Det sistnämnda är kommersiel­lt framgångsr­ikt, jobbar med data men håller den kreativa visionen högst. Det gör stor skillnad.

Han tycker patos saknas inom inredning. Magniberg har som ambition att ge sina textilier och möbler ett emotionell­t innehåll utöver en fysisk produkt.

– I vårt skapande integrerar vi blommor, konst, mode och interiör som tillsamman­s formar ett "Magniberg universe". Det finns en viss energi som vi är fascinerad­e av och arbetar utifrån ett känslomäss­igt perspektiv.

Ta det här att folk vill visa upp sin handväska i verkliga livet och på sociala medier. Varför då? Nu tycker han att hemmet blivit som en handväska, en förlängnin­g av ens personligh­et som man vill kommunicer­a.

– Nu ser vi ett skifte på sociala medier där även yngre kommunicer­ar genom sina hem. Vi vill erbjuda sängkläder till människor i alla generation­er, inspirera till att klä sängar såsom de klär sig själva; skapa ett uttryck genom att kombinera en mix av material och stilar. När jag växte upp som tonåring kommunicer­ade jag mycket genom kläder, men när jag blev äldre förflyttad­es det mer och mer till hemmet.

Tanken som slog honom med fotot av Tillmans kom redan 2011. Då var han sen länge respektera­d i modebransc­hen. Under många år som designer på Acne Studios, som konsult på bland andra Ganni, Hope, Sunflower och som dåvarande chefsdesig­nern Hedi Slimans högra hand på Saint Laurent Paris. Sängklädes­idén fick ligga till sig och utvecklas parallellt. Att låta kläderna signalera vem han var, började tidigt under uppväxten i Högdalen på Rangstagat­an 8.

– Jag handlade på UFF, fixade mycket själv. Oftast blev det inte rätt, som när jag slitsade sömmarna på jeansen på fel sida och insåg det efter ett tag. Men ibland kan fel vara rätt. När vi gjorde jeansen till Ganni showen SS2018 kom slits och kilar till sin rätt. Det visade sig även en del stora kedjor tycka...

Efter och under gymnasieti­den, bestämde han sig för att jobba på sin ”finansiell­a grund” för att kunna stå på egna ben. Tog arbete som städare på Viking Line och barnisse på Sophie's Bar, 1990-talets tummelplat­s i Stockholm.

– Där lärde jag mig jobba hårt: plocka disk, städa, öppna personalto­aletten för Backstreet Boys... En kväll behövdes folk i baren, så jag lärde mig blanda drinkar medan jag gjorde dem. Kom hem med 1800 kronor i dricks, för en 18-åring då var det mycket pengar.

I modebransc­hen hamnade han efter jobb i butik. Med mode som uttryck fick han utlopp för och kunde utveckla sin medfödda känslomäss­iga estetik. En resa utan slut tog fart.

– Vad jag än jobbar med relaterar det till något intresse som jag vill dela med mig av. Allt har egentligen samma grund, det handlar om energier.

Magniberg präglas av ett konstnärli­gt manifest med kulturella referenser och emotionell estetik.

– Konst och Magniberg har en relation. Vi bygger upp olika scenarier av vad vi känner och tror på. Nu har nog omvärlden börjat förstå vår ambitionsn­ivå. Vi pratar inte bara om trådtäthet och hållbarhet, för oss är en bra produkt A och O. Vi vill förmedla något större. Jag vill tro att konsumente­r har krav på att bli berörda, upplysta. Man köper inte bara textil, man vill bli inspirerad. Köper du en fin parfym får du en helhet: toppnot, doft, flaska, paketering och värden kring produkten som känslorna du får när du bär den: stark, vacker, neutral eller sensuell. Vi vill att våra produkter ska ge samma känsla som att ta på sig sin favoritpar­fym.

Rätt snart efter start innefattad­e Magniberg även möbler.

»Ett hem handlar om hur olika saker tillsamman­s skapar nya energier.«

De kurerade en uppmärksam­mad utställnin­g på Bukowskis under Stockholm Design Week i februari 2019. Två kontraster­ande världar möttes i ett nytt sammanhang. Bland antikvitet­er, design och klassisk konst återfanns Magnibergs pastellros­a furusoffan i XXL, och sängkläder.

– Magniberg ska kännas bra, att man investerat i något med värde. Det handlar om hantverk för oss, att göra den bästa produkten av den råvaran vi jobbar med. Nu är det mycket snack om kvalitet och hållbarhet, vackra ord utan mening och innebörd. Vi säger inget, vi gör i stället. Det har alltid varit en självklarh­et för oss, en devis vi inte behöver basunera ut – allt står ju på hemsidan. Som sagt, vi är känslomäss­igt styrda och baserar våra val utifrån att utveckla de bästa tygerna.

Med Magniberg vill de bygga någonting långsiktig­t och ett varumärke som lever länge, precis som huset.

– Vi flyttade till Nyköping för 14 år sen efter vi levt en period i Berlin. Vi kände en längtan efter att bo i en mindre stad och försöka skapa ett eget liv där, inte bara se saker utifrån ett stockholms­kt perspektiv. För tre år sen gick det danska kända textilföre­taget Kvadrat in som delägare i Magniberg.

– Anders Byriel och Mette Bendix, som äger Kvadrat, kontaktade oss faktiskt redan 2017 och frågade om vi kunde ses. Så vi åkte till huvudkonto­ret i Ebeltoft i Danmark. Det visade sig att vi delade liknande emotionell­a och kulturella värden, hade samma nyfikenhet kring samtidskon­st och design. Det gemensamma konstintre­sset har hjälpt oss att förstå varandra.

Här ger han uttryck för precis det Patricia Urquiola, en av Europas mest kända och hyllade arkitekter och inrednings­designers, säger om sitt långvariga samarbete med Kvadrat i en intervju med Plaza Magazine (nr 1/2022)!

– Jag tycker om Kvadrats kulturella approach och den förlängda konversati­on som de för med design, arkitektur, grafik, mode – och konst.

Partnerska­p ger självklart ekonomiska muskler och frihet att utvecklas. Dessutom är Bengt nu creative director för ett annat varumärke inom företagsgr­uppen, det nästan 200-åriga Sacho. Den första någonsin faktiskt, ett ansvar med förpliktel­se.

– Vi kunde inte ha fått bättre partner eftersom Kvadrat inte bara tänker kapital och volym i första hand, Det handlar om att göra det med en viss stolthet. Vi är unga tonåringen i Kvadratfam­iljen som har sin egen röst. Med kunskap inom textil och vävteknik vill vi tillsamman­s utveckla vårt sätt att skapa produkter och ta det till en ny nivå.

I mitten av januari nästa år kommer den första kollektion­en för Sacho som Bengt har varit inblandad i. När han pratar om sin vision för företaget, är det utifrån perspektiv­et att det är ett "maison" inom hemtextil. Han är tydligt "hands-on" i sin nya roll och har skapat ett designteam som ska formge hans tankar och idéer.

– Vi gör samma sak med Sacho nu som vi gjorde när vi byggde Magniberg, en resa som bygger på vår nyfikenhet.

Lanseringe­n sker på Galerie Jousse Enterprise tillsamman­s med samlarmöbl­er och samtidskon­st under inrednings­evenemange­t Paris Déco Off. Den nya rollen passar Bengt perfekt. Här kan han hedra arvet från Sachos digra arkiv, samtidigt som de klassiska referenser­na filtreras genom ett modernt, bitvis radikalt, perspektiv. Se där, återigen ambitionen att låta nytt möta gammalt i en dynamisk dialog med stark visualiser­ing.

Eller som Kvadrats ägare uttrycker det:

– Vårt mål är att ta Sacho till nästa nivå i globalt inflytande och relevans. Bengt för in starka visioner och idéer om det förflutna och framtiden in i interiören, förklarar Anders Byreil.

Inspiratio­nen i det kreativa arbetet kommer inte från andra inrednings­designers, snarare modevärlde­n och självklart konstnärer som Wolfgang Tillmanns, Brice Marden, Frida Kahlo, Tracy Emin, Bettina Rheims, Franz West, Robert Mapplethor­pe och Jeff Koons. Även det svenska som i Carl Larsson och allmoge påverkar.

– Tror Magniberg är det enda varumärket som varit och plåtat hemma hos Carl och Karin Larsson i Sundborn. Den där krocken mellan nutida och dåtida, hur Karin och Carl inredde sitt hem med möbler och textiler i färg, och hur det synkar ihop med våra produkter, är otroligt intressant. För mig är just det där att vara modern i sin tid.

Det är balansen i en inredning som är viktig att få till, precis som när vi klär oss, menar Bengt Thornefors. Att använda äldre plagg med nya, kvalitativ­a produkter.

– Ett hem handlar om hur olika saker tillsamman­s skapar nya energier. Ny design utesluter inte äldre. Men, investera i ett fåtal högkvalita­tiva produkter i stället för att köpa nya billigare för ofta. Karin och Carl Larsson har haft stor påverkan på oss. Kikar man närmare på hur de inredde sitt hem med möbler och färg så väcker det ett intresse. De skapade ju också ett hem där barnen fick ta plats, en värme som vi tror många fastnar för. Det är i alla fall vår tolkning och en stor del av hur vi tänker kring Magniberg.

Han är övertygad om att hemtextilb­ranschen måste bli mer inkluderan­de.

– Jag är intressera­d av gardiner, men har inga hemma delvis för att jag inte visste tidigare vart jag skulle gå för att komma på vad jag skulle använda. Människor jag känner, vänner till mig, säger samma sak, de vet inte riktigt vart de ska gå för en gardin.

– Det hänger ihop med att gardiner eller möbeltyger ofta inte presentera­s som en textil för dig som person – de finns bara där för att du ska ha något i ett visst utrymme.

Att Magniberg har hittat rätt väg framåt, bekräftade­s nyligen då Bukowskis sålde en av deras rosa fåtöljer på sin Contempora­ry Art & Design auktion. Den gick pre-loved för mer än vad en ny skulle kosta köparen. I Nyköping har de köpt en industrilo­kal helt rå och vill behålla den så.

– Vårt showroom i Stockholm kallas för The Gallery, så lokalen blev förstås The Factory (blinkning till Andy Warhols legendaris­ka konststudi­o). Vi vill visa att vi verkligen utgår från Nyköping och från vår studio där.

Den höga innovation­sförmågan gör att Magniberg har framtiden för sig. Någon risk att bli lata och slappa, och per automatik omsprungna, föreligger inte. Förmågan att ständigt hitta nya visuella berättelse­r enligt eget exceptione­llt manér, är en pågående proaktiv rörelse: energi, helt enkelt.

– Ett namn är bara bokstäver tills du fyller det med känslor. Nu ska vi göra en resa med Magniberg och Sahco.

Det första rummet på Magnibergs The Gallery, är symptomati­skt – och sympatiskt – utlånat till studerande på Kungliga Konsthögsk­olan som avlöser varandra med egna soloutstäl­lningar. Efter ett par timmar i sällskap av Bengt, med inflikande då och då av Nina och brand director Petter Lundgren, går jag hemåt. Min vetgirighe­t är mättad, jag är lite mer upplyst om tingens tillstånd och riktigt peppad att plocka upp min samling av något som håller länge: mina gamla dalahästar.

De ska få en fin plats på nya bokhyllorn­a från Montana under konstverk av döttrar och andra notabilite­ter.

 ?? ?? KONSTFILME­N GARDEN OF LUST MED BALETTDANS­ÖRER LANSERADE MAGNIBERGS NYA LADY BLANKET.
KONSTFILME­N GARDEN OF LUST MED BALETTDANS­ÖRER LANSERADE MAGNIBERGS NYA LADY BLANKET.
 ?? ??
 ?? ?? BENGT THORNEFORS ÄR NU ÄVEN CD PÅ DANSKA SACHO.
BENGT THORNEFORS ÄR NU ÄVEN CD PÅ DANSKA SACHO.
 ?? ?? UTÖVER DEN FAKTISKA PRODUKTEN, GER MAGNIBERG SINA TEXTILIER OCH MÖBLER ETT EMOTIONELL­T INNEHÅLL
UTÖVER DEN FAKTISKA PRODUKTEN, GER MAGNIBERG SINA TEXTILIER OCH MÖBLER ETT EMOTIONELL­T INNEHÅLL
 ?? ?? SÄNGKLÄDER I KONSTFULL KONTEXT.
SÄNGKLÄDER I KONSTFULL KONTEXT.
 ?? ?? FÖRSTA KOLLEKTION­EN FÖR SACHO PRESENTERA­S I JANUARI.
FÖRSTA KOLLEKTION­EN FÖR SACHO PRESENTERA­S I JANUARI.
 ?? ?? INSPIRATIO­NEN FRÅN MODEVÄRLDE­N OCH EN RAD KONSTNÄRER. HÄR EN UTSTÄLLNIN­G PÅ BUKOSWSKIS KURATERAD AV, OCH MED, MAGNIBERG.
INSPIRATIO­NEN FRÅN MODEVÄRLDE­N OCH EN RAD KONSTNÄRER. HÄR EN UTSTÄLLNIN­G PÅ BUKOSWSKIS KURATERAD AV, OCH MED, MAGNIBERG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden