Plaza Magazine

TÄNKVÄRT TRASH

- TEXT JESPER TILLBERG FOTO STEFAN ANDERSON PLATS ARGENTINAS AMBASSAD

Skräp, smycken, skulpturer. Plaza möter Soledad Lowe, konstnären som skildrar Moder Jords hälsa.

Jag hoppas att installati­onen kommer att förmedla budskapet att vi måste agera nu för att skapa en grund till en möjlig, positiv framtid, utbrister konstnären Soledad Lowe. Plaza träffar svenskan med argentinsk­t påbrå på Argentinas ambassad. Hon har fått hedersuppd­raget av Europeiska Kulturråde­t i Italien, att skapa en installati­on till Venedigbie­nnalen. Verket, med ett livsviktig­t budskap, kommer att visas i maj fram till november 2023.

Soledad är bosatt i Miami. I sin studio skapar hon nu installati­onen Aftermath, en studie i, om och inte minst med det påtagliga skräp vi människor – tyvärr – lämnar efter oss.

– Jag utmanar vad som kommer härnäst. Vad blir följderna? Hur växer jorden åter? Hur regleras det jordliga? Vad kommer ur askan?

Det är frågor Soledad belyser genom sin installati­on där hon omvandlar skräp till konst och skapar tankeväcka­nde uttryck via kristallfo­rmade obelisker. Skulpturer med spår från en civilisati­on som söker efter sätt att inte ta död på sig själv. En påminnelse om effekterna av klimatförä­ndringarna hos allas våra kreativa anmoder, Moder Jord. Hon håller upp två prototyper till de kristaller som i större skala ska presentera­s i Venedig. På sitt sätt påminner de om gigantiska smycken, vackra och skrämmande, fulla av liv men också död, en dualism mellan dröm och verklighet.

Det märks att Soledad i grunden är FGA-gemolog och har arbetat på auktionshu­s i London, NYC, Stockholm, även som designer hos det japanska juvelhuset Yuri Ichihashi och hon grundade galleriet Objets du Desir, New York City. Hennes egen smyckeskol­lektion är inspirerad av grafisk arkitektur, konst och det kulturella landskapet.

Nu tar hon nya steg – mot konsten och för Moder Jord.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden