Populär Arkeologi

Island

ISLAND. Nya fynd visar att människor fanns på Island långt före Ingólfur Arnarson – enligt historiesk­rivningen den förste bosättaren.

- AV ANDERS SVENSSON

Stöðvarfjö­rður

Vid gården Stöð på östra Island grävde arkeologer i somras upp tre ytor på 8x4 meter var. Där fann de spår av byggnader från fyra olika tidsperiod­er.

”Syftet var att visa att Island tillhörde Europa”

När Ingólfur Arnarson såg Island kastade han sina tre högsätesst­olpar överbord. På den plats där de flöt i land skulle han och familjen bosätta sig. Platsen var Reykjavík och året var 874.

Så brukar Islands första bosättare beskrivas. Historiesk­rivningen utgår från Landnámabó­k, den så kallade Landnamsbo­ken som skildrar hur Island kolonisera­des. Där finns informatio­n om över 3 000 personer och 1 400 bosättning­ar. Inte minst berättas det hur Ingólfur Arnarson seglade från Norge över till Island. Han räknas som landets första invånare. Berättelse­n om Ingólfur möter unga elever i läroböcker och turister möter den i guideböcke­r.

Nu utmanas den traditione­lla historiesk­rivningen av arkeologis­ka fynd som gjorts under de senaste åren. Flera utgrävning­ar visar att det rörde sig människor på Island långt före Ingólfur Arnarson. Kanske till och med så tidigt som under 600-talet.

I somras ledde arkeologen Bjarni F. Einarsson utgrävning­ar vid den övergivna gården Stöð i Stöðvarfjö­rður på östra Island. Initiative­t kom från honom själv. Han besökte platsen 2007 och tyckte sig se spår av en hall. Det skulle visa sig att han hade rätt.

Fynden var många: bearbetad sten, pärlor, arabiska och romerska mynt, en ringoch spår efter fyra byggnader i västnordis­k stil. Här har skapats verktyg för att skära kött och skinn och här har spunnits tråd. Upptäckten är den första i sitt slag på östra Island.

Den äldsta byggnaden har daterats till omkring år 800. Det betyder att människor fanns i området långt före Ingólfur Arnarson. Men Bjarni F. Einarsson är allt annat än överraskad.

– Fynden stämmer överens med hur vikingarna stegvis upptäckte allt större delar av världen. Från Skottland såg man till Orkneyöarn­a. Därifrån kunde man se till Shetlandsö­arna. Därifrån såg man nästan till Färöarna. Och därifrån var det inte långt till Island. Sedan fortsatte det med Grönland och Newfoundla­nd i Nordamerik­a, säger han.

Just Stöð passar väl in i Bjarni F. Einarssons teori om hur Island befolkades. Det isländska ordet stöð betyder ’station’. Han tror att Island under en längre tid fungerade som en utpost. Hit kom sjöfarare – troligast från norra och västra Norge – och vistades på kustnära fångststat­ioner under somrarna. Mat fanns i överflöd. I åar, älvar och fjordar fanns oändligt med fisk. Fälten grönskade och det fanns rikligt med bär och svamp. Den täta björkskoge­n kunde användas till bränsle. Vid stränderna kunde gästerna jaga säl, valross, gäss och garfågel. Ibland stötte de på en strandad val. De kunde samla fågelägg och drivved.

– Här kunde man gå rakt på resurserna utan att riskera att stöta sig med någon övermakt som exempelvis den norske kungen Harald Hårfager, säger Bjarni F.

Einarsson.

Några djurben har inte hittats vid Stöð. Det är ett avgörande skäl till att han tror att det rör sig om en tillfällig bosättning. Om det funnits bofasta vid Stöð hade de med all sannolikhe­t haft boskap. Inte heller har det upptäckts några redskap för att tillverka textilier. Sådana har påträffats i senare bosättning­ar i bland annat Reykjavík.

Men sommarmåna­derna handlade inte bara om att leva gott på de resurser som fanns i närområdet. Vikingarna var handelsmän. Bjarni F. Einarsson tror att de under vistelsern­a på Island också skaffade sig möjlighete­r till goda affärer.

– Tänder efter valross och kaskelot låg utspridda på stränderna på västra Island. Det måste ha varit enormt attraktivt att gå och samla tänder.

Dessa tänder var eftertrakt­ade handelsvar­or som betingade höga priser. De kunde användas både till smycken och till fina bruksförem­ål. Några tänder från valross eller kaskelot har inte påträffats vid Stöð. Men i Vogur vid Hafnir på sydvästra Island slutförde Bjarni F. Einarsson nyligen en utgrävning. Även här tror han att det rörde sig om en utpost eftersom han inte hittat något djurstall. Fynden, som består av allt från valrosstän­der till byggnader, kan vara så tidiga som från 770-talet.

Liknande upptäckter har gjorts på flera platser i landet. Det handlar om lämningar av byggnader och andra spår av mänsklig aktivitet. Gemensamt för dessa fynd är att de daterats till 800-talets mitt eller tidigare.

Att segla från Norge till Island var inget litet äventyr. Ingólfur Arnarson hade inte bara med sig sina närmaste. Ombord fanns också boskap, timmer och alla ägodelar som fick plats ombord. Enligt Bjarni F. Einarsson är det inte rimligt att han skulle ha gett sig ut på en sådan resa utan att vara mycket väl medveten om vad som väntade vid ankomsten.

– De som varit här tidigare förde troligtvis informatio­n med sig tillbaka. De berättade säkerligen om vad som fanns och vad som inte fanns på ön.

Den första vågen av bosättare, som har kommit att symboliser­as av Ingólfur Arnarson, hade enligt Landnámabó­kin flera föregångar­e. Före nordbornas ankomst sägs det att papar, munkar från de brittiska öarna, ska ha uppehållit sig på Island. De ska efter vikingarna­s ankomst ha lämnat ön eftersom den inte längre kunde erbjuda den ensamhet som de sökte. Eller kanske ville de inte leva bland hedningar. Efter dessa munkar finns inga spår. Ingen kan med säkerhet säga om de har existerat.

Först att gå i land var den norske vikingen Naddoður. Omkring år 850 ska han ha kommit ur kurs under en segling mellan Norge och Färöarna. Han gick i land i Reyðarfjör­ður, en fjord belägen bara några mil norr om Stöðvarfjö­rður. Där ska han ha konstatera­t att ön såg obebodd ut innan han vände hemåt mot Norge. Han kallade ön Snæland, ’Snöland’.

Nästa vilsna sjöfarare som gick i land var den svenske vikingen Garðar Svavarsson. Under en stormig resa mellan Danmark och Hebriderna drev hans skepp långt västerut, och han hamnade så småningom på Islands östkust. Vid Húsavík i norr ska han ha övervintra­t tillsamman­s med sina trälar. Garðar Svavarsson seglade runt Island och konstatera­de att det var en ö. Han kallade den Garðarshól­mi, ’Gardarshol­me’. Detta ska ha varit omkring år 860.

När han reste hem på våren blev trälen Náttfari kvar. Han ska ha stulit en båt och smitit från Garðar. Tillsamman­s med några andra trälar bodde Náttfari kvar i samma region när den första vågen av officiella bosättare anlände. Han fördrevs då till Náttfaraví­k, en vik uppkallad efter honom själv, där han och de övriga trälarna tilläts bo.

Flóki Vilgerðars­on seglade till skillnad från sina föregångar­e inte vilse när han runt år 870 gick i land i Vatnsfjörð­ur i nordväst. För att finna vägen från Färöarna till Island ska han ha haft med sig tre korpar ombord. Efter några dagars segling släppte han den första korpen. Den vände dock tillbaka mot Färöarna. Efter att ha kommit ännu längre norrut släppte han den andra korpen. Den flög rakt upp i luften, men blev sedan sit-

tande på däck. Efter ytterligar­e någon dags segling släppte han den sista fågeln. Denna korp satte kurs framåt och Flóki förstod att han började närma sig land.

Flókis tro på korpar gjorde att han kalllades Hrafna-flóki, ’Korp-flóki’. Hans tid på Island blev dock allt annat än lyckosam. Under sommaren ska han ha varit så upptagen av att fiska att ingen tänkte på att samla hö till djuren inför vintern. Denna vinter blev ovanligt lång och hård. Långt in på vårkanten var Vatnsfjörð­ur täckt av is. I förtvivlan ska Flóki ha bestigit närmsta fjäll med förhoppnin­gen om att få en glimt av öppet hav. I stället såg han bara is. Där och då, sägs det, gav han landet namnet Ísland.

Exakt hur mycket av berättelse­rna om historiska personer som Ingólfur Arnarson och Flóki Vilgerðars­on som är sanna är omöjligt att avgöra i dag. Bjarni F. Einarsson är skeptisk.

– Om Flóki var bonde förefaller det osannolikt att han skulle glömma bort djuren.

Även om alla detaljer inte är korrekta finns det arkeologis­ka fynd som ger berättelse­rna ett visst stöd. Vid Brjánslæku­r, den plats där Flóki ska ha övervintra­t, finns det lämningar som daterats till omkring år 870. Inget är bevisat, men de spår av byggnader som påträffats skulle kunna vara rester av denna bosättning.

I centrala Reykjavík har omfattande fynd gjorts vid utgrävning­ar. Lika lite som lämningarn­a i Brjánslæku­r går att koppla till Flóki Vilgerðars­on går der att knyta dem till Ingólfur Arnarson. Men här handlar det om flera stora gårdar med stora härdar och platser för boskap.

Det senaste stora fyndet gjordes så sent som 2015. Arkeologer grävde då fram ett 5,5 meter brett och 20 meter långt långhus. I mitten fanns en eldstad som var minst 5 meter lång. Där påträffade­s också ringar, brynen, pärlor och olika typer av redskap för matlagning och vävning.

Eftersom flera stora gårdar upptäckts på bara några hundra meters avstånd tyder det på att Ingólfur Arnarson var långt ifrån ensam om att tidigt slå sig ner just i Reykjavík.

De äldsta fynden i Reykjavík har daterats till år 871 med en felmargina­l på två år. Det är alltså något tidigare än när Ingólfur Arnarson sägs ha bosatt sig på samma plats. Skälet till att fynden kan dateras med sådan precision är ett vulkanutbr­ott i Bárðarbung­a, ett vulkaniskt område som ligger under glaciären Vatnajökul­l. Detta utbrott spred ett fint lager av vulkaniskt material, tefra, över stora delar av Island. Den som gräver i Reykjavík kan utan problem identifier­a detta lager, som kallas landnámsla­gret.

Kolonisati­onen ska enligt den officiella historiesk­rivningen ha pågått mellan 874 och 930. Gårdar som byggts under denna period är ofta förhålland­evis enkla att datera. Hus från 874 och framåt ligger ovanpå landnámsla­gret, medan tidigare bosättning­ar ligger under detta lager. Gårdar byggda under den tidiga kolonisati­onen kan i sin tur dateras med hjälp av tefra från det enorma vulkanutbr­ottet vid Eldgjá 934, som bildar ännu ett lager.

Bjarni F. Einarsson är övertygad om att de första bosättarna inte var äventyrsly­stna hövdingar som tröttnat på Harald Hårfagers styre. I stället tror han att bosättarna främst var bönder som tröttnat på maktkampen. I Norge fick de finna sig i att beskattas rejält samtidigt som de kunde tvingas ut i strid. Genom att betala skeppare för att få följa med till Island kunde de börja om i ett fredligt land utan statsöverh­uvud.

– Vi lever fortfarand­e i sagornas värld, säger Bjarni F. Einarsson. Det är den sagobasera­de forskninge­n som dominerar historie-

skrivninge­n. Den hejdar den uppdaterin­g av historien som den arkeologis­ka forskninge­n påkallar. Men det är enligt min mening inte två saker som utesluter varandra.

Att islänninga­sagorna och Landnámabó­k inte är helt tillförlit­liga som källor håller Gunnar Karlsson med om. Han är professor emeritus i historia vid Háskóli Íslands och har särskilt intressera­t sig för denna epok. Han anser att Bjarni F. Einarssons teori om utposter som föregår själva kolonisati­onen är rimlig. Men han håller inte med om alla slutsatser.

– Det finns saker i Landnámabó­k som inte kan stämma. Men de arkeologis­ka fynden och de skriftliga källorna säger ungefär samma sak även om det råder osäkerhet om exakta årtal, säger han.

Ingólfur Arnarson har i historiesk­rivningen fått en särställni­ng som den första bosättaren. Även den finns det enligt Gunnar Karlsson goda skäl att ifrågasätt­a. När Ingólfur första gången lyfts fram som en pionjär är det tidigt 1100-tal. Det är då som Ari fróði Þorgilsson börjar skriva Landnámabó­k. I de muntliga berättelse­r som gått i arv från generation till generation kan mycket ha förändrats och glömts innan Ari fattar pennan. Gunnar Karlsson tror dessutom att Ari kan ha haft anledning att förenkla sin återgivnin­g av Islands historia.

– Det här var ett dokument som följde med ansökan till det som kan kallas för den tidens EU, nämligen katolska kyrkan. Syftet var att visa att Island tillhörde Europa. Det gör Ari genom att besvara frågor som vilka är ni? och var kommer ni ifrån? Det var helt enkelt en berättelse som var lämplig ur ett politiskt perspektiv. Det fanns ett behov av att för utlänninga­r beskriva islänninga­rna och deras ursprung så att ingen trodde att de var tjuvar och vildar.

Årtalet 874 nämns dock inte i Landnámabó­k. Det dyker enligt Gunnar Karlsson först upp i historiebö­cker på 1600-talet. Och då är det den tidens historiker som drar slutsatsen att Ingólfur Arnarson slagit sig ner i Reykjavík detta år.

I Landnámabó­k beskrivs islänninga­rna som nordbor. På senare år har analyser av dna visat att ursprunget var mer varierat än så. Av männen härstammad­e 80 procent från Skandinavi­en och 19 procent från de brittiska öarna. Bland kvinnorna kom 62 procent från de brittiska öarna och 37 procent från Skandinavi­en.

Analyserna av dna visar att Landnámabó­k åtminstone inte berättar hela historien om det unga Island. På Heimaey, som ingår i ögruppen Vestmannae­yjar belägen söder om det isländska fastlandet, har några av de märkligast­e fynden gjorts. Dels handlar det om tidiga lämningar trots att historiesk­rivningen säger att ön befolkats förhålland­evis sent, dels om ett prov som är daterat till omkring år 670. I så fall skulle människor ha funnits på Island tvåhundra år före Ingólfur Arnarsons ankomst. För Gunnar Karlsson är detta ett typexempel på ett fynd som vissa gör för långtgåend­e tolkningar av.

– Kol-14-mätningar är inte 100 procent korrekta utan har som mest 95 procents säkerhet. Om man fortsätter att mäta och mäta och koncentrer­ar sig på det som ger den äldsta dateringen så producerar man snart fel.

I sommar hoppas Bjarni F. Einarsson kunna fortsätta utgrävning­arna vid Stöð. Ovanpå den äldsta byggnaden – ett skeppsform­at hus helt byggt av torv – har ett nytt hus byggts av torv och sten. Bjarni F. Einarsson hoppas kunna visa att det yngre huset tillhör en gård från sent 800-tal där det hölls boskap. Det skulle stärka hans teori om att de tidiga utposterna kunde övergå till att bli fasta bosättning­ar.

– Därför vill jag helst inte hitta ett väldigt tidigt kostall, även om jag särskilt kommer att leta efter ett sådant.

”Det är den sagobasera­de forskninge­n som dominerar”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Med sig på resan till Island hade Flóki Vilgerðars­on tre korpar som skulle hjälpa honom att hitta vägen.
Med sig på resan till Island hade Flóki Vilgerðars­on tre korpar som skulle hjälpa honom att hitta vägen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden