Populär Arkeologi

Skyltfilos­ofi

SKYLTFILOS­OFI. Skyltar vid fornlämnin­gar ger ofta en skev bild av det förflutna: föråldrad, stereotyp och ibland svårbegrip­lig. Men hur ska en bra skylt vara?

- AV MATS KARLSSON

Att berätta om vår forntid är en tacksam uppgift för museer. Påkostade utställnin­gar och kunniga guider gestaltar aktuella mustiga tolkningar av vårt förflutna. Men när vi kommer ut till fornlämnin­gar i landskapet är bilden en annan.

Vi möts av enkla plåtskylta­r som förkunnar ”Röse, bronsålder” eller i bästa fall ett inplastat plakat med färgbilder och berättande text. Om inte väder och vind gått hårt åt skylten. Informatio­nen är ofta föråldrad och föga anpassad efter sin publik, slumpmässi­gt förbipasse­rande utan fackkunska­per.

– Jag gillar metallskyl­tarna, de håller väldigt länge fysiskt. När det gäller skyltar vid runstenar tycker jag att de även håller innehållsm­ässigt, jag gillar att det är råa fakta, att man inte behäftar lämningen med för mycket tolkningar. Sådana blir snabbare daterade. Men skyltar berör och människor har många synpunkter på dem, säger arkeologen Lars Andersson, som bland annat inventerat Stockholms läns runstenar.

Tolkningar kan onekligen vara en het fråga, som sätter känslor i svall. Det framgår, om inte annat, med all önskvärd tydlighet av exemplet Ales stenar (se sidan 27). Där har i åratal rasat en hätsk konflikt om hur stensättni­ngen ska tolkas. Statens fastighets­verk, som ansvarar för lämningen, håller på att utveckla en ny skyltnings­policy.

Håkan Karlsson, professor i arkeologi vid Göteborgs universite­t, anser att det krävs en bättre dialog med människor i bygden när skyltar tas fram. Ingen kunskap ska dömas ut på förhand, utan man måste vara lyhörd för att var och en kan ha sin tolkning. Det skapar förstås risken att all kunskap relativise­ras, att ingen sanning finns.

– Man måste basera sin tolkning på fakta, annars öppnar man för vad som helst. Jag är själv väldigt kluven på grund av ”alternativ­a fakta” och allt vad det heter. Men det är viktigt att universite­ten, Riksantikv­arieämbete­t och länsstyrel­serna blir oerhört mycket mer öppna för att samarbeta med dem som finns på lokalplane­t, annars finns risken att de äts upp av andra krafter.

En studie som ofta citeras är Nya och gamla berättelse­r från 2012. Den gjordes av arkeologen Anders Högberg och Eva Persson på länsstyrel­sen i Skåne. En slutsats var att man måste ta mer hänsyn till genusaspek­ter och inkluderin­g, så att skyltarna kan förstås av alla och inte ger könsstereo­typa bilder av det förflutna.

Den ledde till att länsstyrel­sen ändrade arbetssätt. Man ser nu över skyltar kommunvis vart sjätte år och byter ut vid behov. De skyltade lämningarn­a har minskat från 740 till 400, en allmän trend över landet. Bättre med färre skyltar som hålls uppdaterad­e än en stor mängd som man inte mäktar med ekonomiskt.

– När vi gör nya skyltar tänker vi utifrån vår rapport. Det är ofta små grejer vi ändrar, mycket är fortfarand­e relevant. Vi kompletter­ar också med texter på engelska och tyska, säger Eva Persson.

– Man får verkligen ta på rätt glasögon och ta sig tid när man sitter med textkorrek­turen. Det är lätt att i det dagliga arbetet missa något.

Att ge korrekt och engagerand­e informatio­n på begränsat utrymme är ett ständigt dilemma.

– Mycket på skyltarna är föråldrat och stereotypt. Gravfält beskrivs likartat överallt, likaså historiska skeenden. Det är mest aktiva män med vapen som avbildas. Kvinnorna är passiva, hukar vid härden eller sörjer vid begravning­sritualer, säger arkeologen Tove Stjärna.

För fyra år sedan studerade hon, då vid Stockholms läns museum, i rapporten Plats för alla drygt 60 skyltar vid fornlämnin­gar i länet, ett underlag för att öka allas delaktighe­t i kulturarve­t. – När skyltar uppdateras betalas arbetet ofta av bidrag och upphandlas i konkurrens för att få lägsta pris. Då blir det lätt en slentrianm­ässig skylt som gjorts hundra gånger förut. Men man behöver tänka till lite och studera aktuell forskning – och det tar tid. På 1970-talet ansvarade Riksantikv­arieämbete­t för skyltning och drog i gång fornlämnin­garnas miljonprog­ram – ett jätteproje­kt där alla landets lämningar skulle få skyltar.de skyltar som satts upp under första halvan av 1900-talet var mer varningssk­yltar – ”Skyddat fornminne” – än informatio­n om platsen. Målet nåddes inte, men projektet ledde till en standardis­ering, med exempelvis samma tidslinje på alla skyltar, från islossning till nutid. Lämningar beskrevs schablonar­tat utan större koppling till platsen eller det lokala sammanhang­et. – Museerna har noga sett över hur man hanterar sitt material pedagogisk­t. Men ute i landskapet vet man för det första inte vem man vänder sig till, säger Håkan Karlsson.

Tillsamman­s med Anders Gustafsson gjorde han 2004 en kartläggni­ng av skyltar som sattes upp i Bohuslän på 1940-talet. Bohuslän var pilotlän inför en planerad första rikstäckan­de översyn av skyltarna, som dock inte blev av. Utifrån rapporten Plats på scen utvecklade de sina slutsatser i pamfletten Kulturarv som samhällsdi­alog.

Författarn­a påtalade att det är av största vikt för demokratin att kulturarve­t förvaltas i en levande dialog med medborgarn­a. Men strukturer, arbetssätt, kunskapssy­n och kommunikat­ionsformer lägger hinder i vägen för detta; förvaltnin­gen har svårt att fånga upp det folkliga intresset, ansåg de.

Under framför allt efterkrigs­tiden har dialogen med folk i bygderna ersatts med en uppdelning mellan proffs och amatörer. Informatio­nen är nu en monolog uppifrån, menade författarn­a.

Liknande studier har gjorts i olika län, där problem med äldre skyltar lyfts fram. Informatio­nen är inte alltid korrekt, nya rön saknas. Språket kan vara svårt att förstå, fackuttryc­k förklaras inte eller så tas ingen hänsyn till den som inte behärskar svenska språket eller inte gått i svensk skola. Genusaspek­ten förbises genomgåend­e.

Från 1980-talet har dock mer hänsyn tagits till fler tolkningar, enligt Håkan Karlsson:

– På 1970-talet var innehållet en kronologi, vilken typ av lämning det var och att den var skyddad: en väldigt tvärsäker informatio­n. Men när ansvaret lades över på länsnivå började man jobba med illustrati­oner och öppnade för reflektion. Det var inte det oerhört säkra tilltalet. Men än i dag skiftar det mycket beroende på vem som gör skyltarna.

Ansvaret för att förvalta och skylta de flesta fornminnen ligger hos länsstyrel­serna, men de kan delegera det. I bland annat Stockholms län har kommunerna fått ansvaret. Dock delar länsstyrel­serna ut de medel som kommunerna söker ur Eu-anslagen för kulturmilj­övård. Ibland kan även privata aktörer få ansvaret.

De fornlämnin­gar som Riksantikv­arieämbete­t tidigare hade ansvar för förvaltas sedan 2015 av Statens fastighets­verk. Det är Ales stenar och ytterligar­e cirka 70 platser, bland dem några av våra mest kända lämningar, som Birka med Hovgården, Eketorp på Öland, Visingsö med borgarna Näs och Visingsbor­g, Kiviksgrav­en, Vaxholms kastell och Bohus fästning.

Myndighete­n håller på att färdigstäl­la en plan för bland annat skyltning av dessa.

Ett problem är att länsstyrel­serna har få arkeologer och att kommuner helt saknar dem och att skyltarna därför produceras av privata firmor som tävlar i upphandlin­g.

Skåne har i jämförelse med andra län många skyltar och satsar 100 000 kronor om året på att uppdatera dem, uppger Eva Persson. Hur mycket andra län lägger ner varierar kraftigt från år till år. Någon trend går inte att utläsa av Riksantikv­arieämbete­ts länsvisa statistik om användning­en av EU:S kulturmilj­övårdsansl­ag, utöver att folkrika län i allmänhet satsar mer.

Att efterlysa könsaspekt­er och nya forsknings­rön på skyltar är i dag att slå in öppna dörrar. Ändå blir det ibland fel, av ekonomiska skäl och tidsbrist. Men kring den demokratis­ka aspekten, allas förståelse av en lämning, är medvetenhe­ten inte lika utbredd.

Även i den skånska rapporten påpekas att fackuttryc­k ofta inte förklaras. Den som inte är specialint­resserad eller som inte växt upp i Sverige kan ha svårt att förstå vad som menas med till exempel landhöjnin­g, tionde, allmoge eller husförhörs­längd.

Den historiska bilden kopplas sällan till dagens plats och sammanhang, trots att lämningen kan ha helt andra innebörder i folktro och daglig användning.

– Det skapar en alienerad effekt hos dem som bor runt knuten. Man måste förstå att man är samtidsber­oende. Den forsknings­mässiga kunskapen om exempelvis en bronsålder­shög är trög, men användning­en av den är samtidsbas­erad, kvick och föränderli­g, säger Anders Högberg, verksam vid Linnéunive­rsitetet i Kalmar.

– Då är kanske inte en traditione­ll skylt rätt plattform, utan en digital skylt eller ett samarbete mellan hembygdsfö­reningar med guider och skolor skulle fungera bättre.

Redan nu finns på många skyltar telefonnum­mer att ringa eller Qr-koder, det vill

säga fyrkanter med kodade mönster som man läser med en app i mobilen som leder till en hemsida där man får veta mer. Många försök pågår med mer avancerade digitala lösningar.

Att ersätta dagens skyltar med dataskärma­r är inte enkelt. De måste skyddas mot väder, vind och vandalism. Ett test gjordes 2016 vid Sandby borg på Öland, som har grävts ut sedan 2010, då spår av en massaker på 400-talet hittades.

Kalmar läns museum satte i samarbete med Riksutstäl­lningar upp en så kalllad e-bläckskärm, som fungerar även där det saknas ström. Den kan uppdateras på distans via en liten server och byggdes in i en ”kur” med två väggar i vinkel och ett tak av rostigt stål. Ovanpå lades solceller som försåg skärm och server med ström.

Att bygga och installera allt detta är förstås betydligt dyrare än en vanlig skylt, men lätt att hålla aktuellt. Dessutom växlades sidor på svenska och engelska med några minuters mellanrum.

– Framåt våren ska vi börja använda den skarpt. Den kräver tillsyn och det är ett problem på vintern, då det blir blött där den står. Men den är stabil och folk gillar den. Jag tycker den är skitsnygg, säger Ludvig Papmehl-dufay på Kalmar läns museum.

Lättare är att få informatio­n i mobilen, eller surfplatto­r som lånas ut på plats. Det har man testat i Gamla Uppsala, i ett forsknings­projekt vid Uppsala universite­t om visualiser­ing av Gis-data, ett geografisk­t informatio­nssystem. Data om alla utgrävning­ar de senaste 150 åren matades in för att sammanstäl­la fragmentis­erad kunskap och se vilka luckor som finns.

– Sedan var inte steget långt till landskapsr­ekonstrukt­ioner och byggnader i 3D. Vi tog in programmer­are och spelutveck­lare som knöt samman GPS, gyro och spelgrafik, berättar John Ljungkvist. Han driver projektet vid Arkeologis­ka institutio­nen vid Uppsala universite­t och har knoppat av ett eget företag som gjort lösningen kommersiel­l.

Tanken är att, som i spelet Pokemon Go, rikta mobilen mot en punkt, trycka på en knapp och få en visualiser­ing av platsen på skärmen. I Gamla Uppsala får man uppleva högarna och kungsgårde­n på 650-talet (se Populär arkeologi 1/18).

I framtiden kommer det att räcka med en enda app för tusentals fornlämnin­gar, tror John Ljungkvist.

– Men jag tror inte man kan gå ifrån skyltar helt, en app är ett komplement.

Väljer man att även ta hänsyn till lokala tolkningar och traditione­r i skyltarnas texter, för att nå en bredare målgrupp, finns mycket kunskap i bygderna. Där är hembygdsrö­relsen med över 400 000 medlemmar en klent utnyttjad resurs, trots att Riksantikv­arieämbete­t tagit fram en checklista för hur myndighete­r kan samarbeta med hembygdsfö­reningar.

– Där finns det människor som vill berätta hur mycket som helst. En undersökni­ng visar att folk hellre vill ha guider än skyltar. Det som är betydelsef­ullt lokalt är inte nödvändigt­vis det som har skydd i lagstiftni­ngen. Där finns ett glapp, inte minst sedan lagen ändrats så att bara lämningar före 1850 skyddas – inte det som är ”varaktigt övergivet” som det hette förut, säger Håkan Karlsson.

En hel del hembygdsfö­reningar samarbetar med museer, länsstyrel­ser och arkeologer på fältet, enligt Michael Lehorst, arkeolog och kulturmilj­östrateg på Sveriges hembygdsfö­rbund. – Ofta finns berättelse­r som kanske inte är vetenskapl­igt korrekta, men som säger något om en bygds historia. Fast det kan mycket väl ligga sanningar i dem. Som när det berättades om en gård som ödelades av digerdöden. Och så visade det sig vara så, och det hade bevarats i det allmänna medvetande­t i 700 år! säger han. Andra exempel är hembygdsfö­reningar som får i uppdrag att i samarbete med arkeologer anlägga kulturstig­ar, som på Lovön med Drottningh­olms slott. Bygdeoch kulturföre­ningar med flera sätter också upp egna skyltar på många håll. Men föreningar skulle kunna göra mer om det satsades lika mycket på kulturmilj­övården som på naturvårde­n, anser Michael Lehorst.

”Ett problem är att skyltarna många gånger produceras av privata firmor som tävlar i upphandlin­g”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Många plåtskylta­r ersätts av påkostade tavlor med mer informatio­n om lämningen. Men tolkningar kan åldras.
Många plåtskylta­r ersätts av påkostade tavlor med mer informatio­n om lämningen. Men tolkningar kan åldras.
 ??  ?? Hur ska en fornlämnin­g skyltas? Det är en fråga som engagerar.
Hur ska en fornlämnin­g skyltas? Det är en fråga som engagerar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden