Populär Arkeologi

Nytt museum om Mithras-kulten och nya rön om snörkerami­ken.

Det nya arkeologis­ka museet Mithraeum i London är en rekonstruk­tion byggd på lämningar från ett romerskt tempel, tillägnat Mithraskul­ten. Templet kom fram efter andra världskrig­ets bombningar.

-

UR GYTTJAN. Museet ligger sju meter under dagens gatunivå, och fynden är extremt välbevarad­e tack vare att det romerska templet var beläget invid den gyttjiga floden Walbrook, sedan länge försvunnen. Bland annat har mängder av inskrifter på träplattor hittats, från tidig romersk järnålder, åren 50–80, vilket gör dem till de äldsta handskrivn­a dokumenten i Storbritan­nien.

Mest uppmärksam­mat är det allra första omnämnande­t av Londinium. Men finansiell­a transaktio­ner har också nedtecknat­s, liksom juridiska handlingar – en domare kallar till exempel till möte före en domstolsfö­rhandling. En annan träplatta har alfabetet utskrivet, vilket tolkas tyda på att en skola har legat i närheten.

Däremot finns inget skriftligt bevarat om själva Mithras-kulten, som templet är tillägnat. Mithras anses ha samma ursprung som den persiske Mithra, men på vilket sätt de hör ihop är oklart. Mithras viktigaste bragd var att döda en tjur, vilket tros symboliser­a ett slags skapelsemy­t. Den virile mansfigure­n var främst militärern­as gud.

Helgedomen i London byggdes cirka 240–250 och användes i 80 år. Byggnaden var fönsterlös, antagligen för att efterlikna en grotta där rituella fester kunde äga rum. I rekonstruk­tionen återskapas atmosfären med ljud-, lukt- och ljusspelse­ffekter.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden