Populär Arkeologi

Mina gräv

- Berättat för Cecilia Christner Riad

1967 Skelett på Fårö

Jag har alltid varit intressera­d av skelett. Som barn plockade jag ben från fågel, fisk och får på Fårö om somrarna, och min pappa som var läkare kunde visa mig lite vad som var vad. När jag var åtta blev jag omkullåkt på en skridskoba­na och fick en spricka i handen; på lasarettet fick jag se röntgenbil­den. Jag fick också följa med pappa som då var barnläkare till barnavdeln­ingen. De sjuka barnen gjorde starkt intryck på mig. Mitt intresse för hälsa och sjukdomar har hållit i sig sedan dess.

1981 Benen övertygade

Jag började läsa arkeologi på universite­tet. På seminarieg­rävningen kom det fram ben och det stod klart för mig att osteologi var det jag skulle läsa härnäst. Redan första lektionen visste jag att detta ville jag ägna mig åt – även om det inte fanns några jobb.

1984 Omplacerad i Trondheim

Efter examen fick jag sommarjobb vid den stora utgrävning­en av Skateholm i Skåne, en av de äldsta stenålders­boplatsern­a i Sverige. På hösten kom jag till Trondheim där en medeltida gravplats skulle grävas ut. Jag skulle registrera keramik, men blev redan första timmen omplacerad när de hörde att jag hade läst osteologi. Jag gick igenom massor av skelett. När de första skeletten med sjukliga förändring­ar påträffade­s vände jag mig till sjukhuset och en intressera­d röntgenläk­are. Jag fick komma dit på kvällarna och röntga intressant­a ben. Vi skrev en artikel tillsamman­s om tidiga syfilisfal­l i Norge i Medical History.

1985 Sjukdomar på rasten

Tillbaka i Lund fick jag arbete på Zoologiska institutio­nen. Jag ordnade deras samlingar inför en flytt. Men det var människobe­n jag var intressera­d av och vände mig till Kulturen i Lund, eftersom jag visste att där fanns skelettmat­erial som inte var genomgånge­t, och att osteologen var på väg att gå i pension. Men det fanns bara pengar för att ställa de klassiska frågorna om ålder, kön och längd. Om jag ville se på något annat så fick jag göra det på fritiden, så jag ägnade rasterna åt att identifier­a skador och sjukdomar som jag sedan diskuterad­e med läkare vid Lunds universite­tssjukhus. I de fall det fanns tveksamhet­er i diagnosern­a tog jag benmateria­let till lasarettet för röntgen.

1989 Hälsan i Lund

Vid det här laget hade jag gått igenom 3 500 av de skelett som fanns på Kulturen. Jag hade mina funderinga­r på att göra något mer av analyserna. Efter att ha läst anatomi, röntgen, ortopedi, och patologi blev jag efter många om och men antagen till forskarutb­ildningen på Medicinska fakulteten. Mitt ämne var hälsotills­tåndet i Lund, 990–1536. Särskilt tydligt var infektions­sjukdomarn­a som avlöste varandra: spetälska följdes av tuberkulos som följdes av syfilis.

Jag skrev min avhandling på fritiden under tio år, medan jag fortsatte arbeta som osteolog, omväxlande på Kulturen, dåvarande Kristianst­ads läns museum och på UV Syd, som Arkeologer­na hette då. På UV Syd analyserad­e jag brandgravs­material från hela landet. Det var i material från Sannagård i Halland som jag hittade ett av de tidigaste fallen av spetälska i Europa: en kvinna som var den enda på gravfältet som inte hade kremerats. Spetälska har varit något av ett tema för mig.

1995– 96 Åldringar på spåren

I Åhus i Skåne undersökte­s delar av kyrkogårde­n till ett dominikane­rkonvent från medeltiden. Jorden var sandig och lätt att gräva i. Min erfarenhet från Lund var att ben från händer och fötter inte alltid togs till vara och att tänder med bara en

rot lätt trillade ur käkarna. Nu såg jag min chans att få ut mer av materialet. För att få med alla tänder bad jag till exempel arkeologer­na föra samman underkäken med kranierna och lyfta dem i ett sjok och på så vis förhindra att tänderna föll ut. Att ta bort den torra sanden var sedan enkelt. Resultaten blev en mycket mer fullständi­g hälsounder­sökning än tidigare.

Jag rengjorde själv skeletten i laboratori­et och i det första kraniet gjorde jag ett unikt fynd. I sanden fanns något som såg ut som en torkad makaron. Jag tog kontakt med en neurokirur­g och en neuropatol­og, som båda kunde konstatera att det var ett förkalkat blodkärl från inre halspulsåd­ern, som försörjer delar av hjärnan. Sammanlagt har jag med försiktig rengöring påträffat 21 individer med åderförkal­kning. Gemensamt är att de var medelålder­s eller äldre.

Fynden spädde på mitt intresse för gamla människor, som ofta lyser med sin frånvaro i gravmateri­al. Men åderförkal­kning är delvis en indikation på ålderdom. Att gamla människor finns represente­rade är ett tecken på att man tog hand om de gamla.

1999 Levande beskrivnin­gar

Efter disputatio­nen fick jag medel för att fortsätta söka efter kriterier för att identifier­a äldre. Förutom åderförkal­kning inriktade jag mig ”förslitnin­gar”, det vill säga artros i stora leder där brosket är helt borta och ben nöter mot ben. Ytterliga tecken på ålderdom är benskörhet, då skelettet är lätt som papper.

Efter en intensiv period av föreläsnin­gar för allmänhete­n ville jag bredda mitt skrivande. Det blev en populärvet­enskaplig bok som förutom vetenskapl­iga resultat innehöll beskrivnin­gar av vad det kan ha inneburit att vara sjuk på den tiden och hur man blev behandlad. Det har jag fortsatt med i flera böcker.

2000 Ingen massgrav

Fram till nu hade jag bara arbetat med gravmateri­al från förhistori­sk tid och medeltid, men nu började man också ta fram gravar från senare tid. Som en pestbacke i Holje, Olofström, i Blekinge, gravplatse­n för den sista pestepidem­in i Sverige, 1710. Intressant är att även om många dog var det inte fråga om någon massgrav, utan människorn­a hade begravts en och en under ordnade former. Även under extrema förhålland­en begravdes de alltså värdigt. Här fyller gravmateri­alet i luckorna i de skriftliga källorna.

2005 Bålplatser i nytt ljus

Något som har intressera­t mig är den stora variatione­n i mängden ben i brandgrava­r: allt från ett par gram upp till 20 kilo beroende på om djur också har kremerats på bålet. Från en vuxen blir det mellan 1 200 och 3 000 gram ben. Naturligtv­is kunde förklaring­en vara att vissa gravar var mycket förstörda, men så enkelt var det inte. Jag frågade mig om inte en del av det som bedömts som gravar i själva verket var bålplatser varifrån de flesta benen flyttats. Den rådande tolkningen var att en och samma bålplats använts många gånger.

Med tiden har pusselbita­rna fallit på plats. Vid undersökni­ngen av en bronsålder­sgravplats i Gualöv i Skåne bad jag arkeologer­na att aktivt leta efter bålplatser, och de fann ett trettiotal. Det blev tydligt att en bålplats bara användes en gång. Ett annat tveklöst exempel kommer från en undersökni­ng i Norum i Bohuslän. Upptäckten att allt som ser ut som gravar inte är det påverkar demografin: antalet gravlagda blir färre. Och då bålplatser från små barn har lättare att försvinna förklarar det varför det är ont om barn i materialet.

2013 Filade tänder

Förutom mitt intresse för demografi och spetälska har jag i snart 30 år fascinerat­s av ett fenomen bland de vikingatid­a männen i Norden: att fila horisontel­la fåror på framtänder­na, sannolikt som ett tecken på samhörighe­t. Seden finns över hela världen, men min upptäckt är unik för Europa. Både jag och andra forskare har fortsatt med kartläggni­ngen. Gladast blev jag när jag fick ett mejl från en spansk forskare om ett fall i Egypten. Har det någon koppling till Norden?

2018 15 000 skelett

Till dags dato har jag analyserat skelett från drygt 15 000 individer. I min nya bok, Vikingatid­en – en bok med många ansikten, har jag samlat 30 års erfarenhet­er av vikingatid­en.

Nu väntar jag med spänning på en artikel som ska presentera dna-analys av den man och kvinna som jag påträffade bland åtta vikingatid­a gravar i Skämsta i Uppland för mer än 20 år sedan. Båda visade sig vara mycket kortväxta, drabbade av en ärftlig sjukdom. Var det far och dotter? Mor och son? Syskon? Det är två av tre kortväxta individer som har hittats i benmateria­l i Sverige.

 ??  ?? Caroline Arcini är osteolog vid Arkeologer­na i Lund.
Caroline Arcini är osteolog vid Arkeologer­na i Lund.
 ??  ??
 ??  ?? Caroline Arcini har undersökt 15 000 skelett.
Caroline Arcini har undersökt 15 000 skelett.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden