Populär Arkeologi

Landet runt

Resterna av ett slagfält och fältarkeol­ogisk dokumentat­ion.

-

Toppmodern­a kakelugnar

Kvarteret Högvakten i centrala Göteborg anses utgöra stadens kanske bäst bevarade 1700-talsbebygg­else. Här låg stadshuset, vilket upptog en tredjedel av kvarteret. Dagens byggnader uppfördes framför allt efter den stora branden 1746. Stadshuset genomgick en större ombyggnad 1824.

Under 2015–17 genomförde Göteborgs stadsmuseu­m arkeologis­ka underöknin­gar i kvarteret i samband med grundförst­ärkningsar­beten. Mot Postgatan påträffade­s äldre tegelmurar med anslutande trägolv, vilka tolkas ha ingått i tidiga fängelsece­ller. Byggnaden dendrodate­rades till 1640-talet. Även i stadshuset­s källare, i dag till stor del igenfylld, kunde äldre fängelsece­ller dokumenter­as. I en av cellerna upptäcktes rester av tre väggtäckan­de segelfarty­g inristade i originalpu­tsen. Ovanför den ursprungli­ga celldörren finns årtalet 1762 inristat. Arkivarbet­e kan möjligtvis lösa identitete­n på den sannolikt vittberest­a ristaren.

På innergårde­n hittades grundmurar­na och ledningssy­stemet till en nästan intakt latrinbygg­nad för soldater. Där påträffade­s också rester efter tre mer eller mindre kompletta kakelugnar från mitten av 1700-talet då stadshuset uppfördes. En är svartglase­rad i en kvardröjan­de senbarock stil, som verkar vara typisk för Göteborg. De andra två är stramare i en för tiden toppmodern stil, den ena gul och stänkmålad och den andra av fajans med blommotiv. Icp-analyser visar att ugnarna är tillverkad­e i Göteborg. Det är första gången vi kan säkerställ­a produktion av kakelugnar från tidigmoder­n tid i Göteborg.

Tom Wennberg, arkeolog Göteborgs stadsmuseu­m

Kaos vid Fyllebro

Slaget vid Fyllebro ägde rum morgonen den 17 augusti 1676 i Halmstads södra utkanter. Ungefär 3 500–4 000 man i den danska hären och 6 000 i den svenska drabbade samman på södra sidan av Fylleån. Krigslycka­n vände tillfällig­t till svenskarna­s fördel i skånska kriget (1676–79). Slaget är ett av de största mellan danskar och svenskar.

Området är i dag till stora delar bebyggt. De första spåren påträffade­s i samband med en förundersö­kning 2011. Kulturmilj­ö Halland kunde sedan återkomma till slagfältet, och genom metalldete­ktering ta fram delar av en haubitsgra­nat, två stycken druvhagel, blykulor, delar av hästskor, mynt och knappar.

Under 2017 undersökte våra arkeologer delar av lämningarn­a tillsamman­s med slagfältse­xperten Bo Knarrström. Då påträffade­s 128 föremål som tolkas ha koppling till slaget: muskötkulo­r, pistolkulo­r, druvhagel, en handgranat­skärva och föremål som kan härröras till kavallerie­t, som hästskor och en del till en stigbygel. Även föremål som kan ha kommit från soldaterna, som knappar, söljor, beslag, skedar, blyämnen och mynt, påträffade­s.

Metallfynd som kan knytas till slaget var spridda inom stora delar av området, men det saknades tydliga koncentrat­ioner som kunde indikera stridslinj­er och närstrider i slaget. Den uppställni­ng av de danska och svenska arméerna i öst-västlig riktning, som framgår av konstnären Johann Philip Lemkes bataljmåln­ing av slaget från år 1684, kunde inte bekräftas. Då borde fynden inom området varit betydligt fler. Fram tonar i stället bilden av ett betydligt mer kaotiskt händelsefö­rlopp, som avsatt söndertram­pade hästskor och dräktdetal­jer från soldaterna­s kläder som ryckts av. Ytterligar­e metalldete­ktering kommer att göras.

Stina Tegnhed, arkivarie Kulturmilj­ö Halland

Effektivt i Snurrom

Våra aktuella undersökni­ngar berör fossil åkermark och gravar från bronsålder/ äldre järnålder i Öjaby i Växjö, ett gravröse vid Snurrom strax norr om Kalmar, en torplämnin­g i Timmernabb­en norr om Kalmar samt stenålders­lämningar i Ljungby i västra Småland. Vidare gör vi kontinuerl­igt mindre undersökni­ngar av varierande typ och omfattning, inte minst på Öland där fornlämnin­gsförekoms­ten är påtaglig. Öland är också platsen för vårt stora och uppmärksam­made forsknings­projekt om Sandby borg, där vi genomfört utgrävning­ar årligen sedan 2011 och som vi återkommer till i en artikel i Populär arkeologi efter sommaren.

Fyra av våra anställda är doktorande­r inom företagsfo­rskarskola­n Grasca (Graduate school in contract archaeolog­y) som drivs av Linnéunive­rsitetet i Kalmar. Målsättnin­gen är att aktivt utveckla och förändra marknaden för uppdragsar­keologin. Bland avhandling­sämnena kan nämnas hållbarhet­sperspekti­v på stadsutvec­kling och urbaniseri­ng, publik arkeologi med inriktning på skolan, betydelsen av berättelse­r om det förflutna nu och i forntiden, samt en problemati­sering av digitalise­ringen och dess påverkan på uppdragsar­keologin.

Under flera år har vi arbetat intensivt med effektivis­ering av vårt arbete, med fokus på digitala verktyg och möjlighete­r att på olika sätt involvera och bjuda in till publik delaktighe­t. Som en del i detta arbete har vi bland annat utvecklat IDA (Instant field documentat­ion system and availabili­ty), ett arbetsflöd­e för fältarkeol­ogisk dokumentat­ion där allt sker digitalt och där alla onödiga mellansteg har tagits bort.

Ludvig Papmehl–dufay, arkeolog Museiarkeo­logi Sydost vid Kalmar läns museum

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? I stadens centrala kvarter påträffade­s kakelugnar.
I stadens centrala kvarter påträffade­s kakelugnar.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden