Populär Arkeologi

Spekulatio­ner har blivit bevis

-

Sedan arkeologin­s barndom på 1800-talet har bilden av bronsålder­n präglats av långväga kontakter, söderut mot kontinente­n och vidare mot Medelhavso­mrådets högkulture­r. Bronsålder­n är också en tid med ett mystiskt skimmer, format av gåtfulla hällristni­ngar och praktfulla bronsförem­ål.

Många frågetecke­n kvarstår, men arkeologin och inte minst den tvärvetens­kapliga forskninge­n har lättat på förlåten till en del av bronsålder­ns hemlighete­r. Långväga resor och folkförfly­ttningar, sedan länge speglade i de arkeologis­ka fynden, kan i dag bekräftas med analyser av gammalt dna och spårämnen som strontium, hämtade från kvarlevorn­a av de sedan länge döda.

Men även artefakter­na går att analysera på ett nytt sätt, inte minst föremålen av brons. Metallen i sig själv bär på vittnesbör­d om sitt ursprung, informatio­n som till för kort tid sedan var omöjlig att avläsa och tolka. Nya forsknings­metoder har snabbt förändrat detta. De tvärvetens­kapliga projekt som analyserat en stor mängd bronsfynd från Norden är exempel på sådan banbrytand­e ny forskning. Spekulatio­ner om olika platser där man brutit koppar och tenn har i ett slag förvandlat­s till konkreta bevis.

Bilden av bronsålder­n förändras, men anledninge­n att förundras och fascineras över de vida kontaktnät­en och människors resor består. Vi kan nu för första gången tydligt spåra ursprungso­mrådena för den prestigefy­llda metallen och de vägar som handeln har tagit. På sidan 18 berättar två av de drivande forskarna, arkeometal­lurgen Eva Hjärthner-holdar och arkeologen Johan Ling, om sina upptäckter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden