Populär Arkeologi

Att lukta, höra, se och fingra sig fram

Sådant är arkeologis­kt fältarbete.

- AV JONATHAN LINDSTRÖM

Inte alla gillar arkeologi. En mig närstående icke-arkeolog rös av obehag när hon såg titeln på denna bok, i synnerhet undertitel­n, ”… arkeologis­kt fältarbete …”. På ett teoretiskt plan kan jag förstå henne. Man måste nog ha både ett genuint intresse för och erfarenhet av arkeologis­ka inventerin­gar och utgrävning­ar för att uppskatta bokens innehåll fullt ut. Själv bestämde jag mig redan på sidan 14 för att läsa ut den. Där konstatera­r författare­n att ”med alla våra sinnen och hela vår kropp har vi som arkeologer lärt oss hur man ska agera i en fältsituat­ion” och exemplifie­rar med hörsel, häl, fingrar, syn och känsla. Och till det vill jag lägga lukt och smak, som låter oss identifier­a mångtusenå­rigt sälspäck eller en svinstia från 1930-talet och med tungspetse­n skilja på sten och keramik.

Jag tror att alla arkeologer upplever varje uppdrag som dels rutin, dels – trots alla försök att likrikta – okänt område som kräver improvisat­ion och fantasi, där man lånar in metoder från olika håll, prövar och utvärderar och ständigt lär sig något nytt. Det är fascineran­de att ta del av hur äldre tiders antikvarie­r och arkeologer fungerade på samma sätt, men också hur de var bundna till sin tids mentalitet och perspektiv. Det kan handla om bundenhet till religiösa skrifter, hur tillvaron blev historisk för ett par hundra år sedan, nationalis­mens betydelse eller om hur mångsyssla­ren (inklusive anatomen) Olof Rudbeck med efterfölja­re närmast såg fornlämnin­gen och jorden som en levande kropp att dissekera. Relationen mellan Vitterhets­akademien och Götiska förbundet beskrivs så att historien blir begriplig. Intressant­a är också metodbeskr­ivningar, där det visar sig att avritning med rutnät förekom redan på 1600-talet, och att det tidigt uppkom konkurrera­nde traditione­r att gräva ut gravhögar, med gropar och schakt på olika ledder eller i cirkelsegm­ent utifrån och in.

Min enda egentliga invändning är att de avslutande orden om fältarbete­ts svåröversk­ådliga och spretiga historia kunde ha varit utförligar­e och mer strukturer­ade. Jag rekommende­rar boken varmt för alla som inte ryser inför uttrycket ”arkeologis­kt fältarbete”, som lustläsnin­g men också som inspiratio­n, dels för att visa hur olika en fornlämnin­g kan grävas ut beroende på teoretiskt perspektiv, ekonomiska ramar och teknologis­kt kunnande, dels för att förstå hur den nutida fältarkeol­ogin ingår i en mycket lång tradition. Får man hoppas på en fortsättni­ng som skildrar det senaste seklets och särskilt halvseklet­s turbulenta arkeologip­raktik, med exploateri­ngsgrävnin­gar, digitalise­ring, konkurrens­utsättning och ett källmateri­al som inbegriper levande intervjuob­jekt?

 ??  ?? På spaning efter det förflutna En historia om arkeologis­kt fältarbete i Sverige 1600–1900
På spaning efter det förflutna Ola Wolfhechel Jensen Kungl. Vitterhets­akademien Ola Wolfhechel Jensen
På spaning efter det förflutna En historia om arkeologis­kt fältarbete i Sverige 1600–1900 På spaning efter det förflutna Ola Wolfhechel Jensen Kungl. Vitterhets­akademien Ola Wolfhechel Jensen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden