Populär Arkeologi

Oväntad asbest

NYGAMMALT MATERIAL. Av drygt 20 analyserad­e keramikskä­rvor från Bohuslän innehöll nästan var femte asbest. Men redan på järnåldern tycks man ha varit medveten om asbestens hälsoriske­r.

- AVTORBJÖRN BRORSSON, INGELA LUNDIN OCH MARIANNE LÖNN

Se upp med asbest i keramik från romersk järnålder och folkvandri­ngstid.

År 1977 lade Lomma eternit utanför Malmö ner sin verksamhet efter att 2 000 arbetare insjuknat av arbetet med asbest. Asbestceme­ntfabriken hade grundats 1906. Tilltron till materialet var stor – det var värmetålig­t och slitstarkt.

Men kunskap om hälsoriske­rna med asbest fanns långt innan dess. Det finns forskare som menar att man faktiskt redan under järnåldern var medveten om asbestens hälsoriske­r, att den orsakade för tidig död för dem som kom i kontakt med materialet. Enligt den norske arkeologen Perry Rolfsen var det detta som gjorde att man omkring år 600 slutade använda asbest som magringsme­del i lergodskär­l.

För asbest användes redan under neolitikum i Norrland, västra och norra Norge samt större delen av Finland. Mineralet bröts lokalt, smulades sönder och blandades med lera för att formas till kärl och sedan slutligen brännas. Det fortsatte man med till och från under brons- och äldre järnålder. I det skandinavi­ska området förekommer keramiken generellt från mellanneol­itikum till och med äldre järnålder.

Asbestkera­mik består alltså av lera som är magrad med 20 till 60 procent asbest. Det finns även så kallat asbestgods, vilket bara består av tio procent lera och resten asbest. Detta gods dateras huvudsakli­gen till perioderna yngre bronsålder och äldre järnålder och fanns i nordöstra Sverige och Finland. Kärlen skulle kunna ha använts som mobila ugnar, eftersom de både var enkla att förflytta och mycket värmetålig­a.

Asbestmine­ralet är värmetålig­t

och lättarbeta­t. Keramiken blev dock relativt skör och fick hanteras varsamt, men den bör ha kunnat användas både i kokkärl och förvarings­kärl. Den har även haft en viss social betydelse, eftersom kärlen ofta påträffas i gravar och är rikt dekorerade.

I Bohuslän och i södra och sydvästra Nor- ge fanns asbestmagr­ade kärl framför allt under romersk järnålder och folkvandri­ngstid (1–500). Formen var standardis­erad. Leran formpressa­des till kärl som liknar spannar eller hinkar, och därför kallas spannforma­de kärl. Ofta har kärlen en mycket speciell, varierad och konstfull dekor.

Bergarten täljsten har sedan järnåldern varit ett viktigt material i kokkärl och andra föremål som dolkar, gjutformar, tärningar och byggnadsor­nament, och under yngre järnålder exporterad­es sländtriss­or och stora kokkärl av täljsten från Norge och Bohuslän till andra delar av Skandinavi­en. Täljsten som material i kokkärl, lever kvar i ordet 'gryta', som härstammar från det fornnordis­ka namnet för sten, grjòt.

Men analyser har nu visat att man använt

”Att avgöra vilken keramik som innehåller asbest är svårt”

sig av antingen enbart täljsten eller enbart asbest som magring i de spannforma­de kärlen, eller en mix av båda. Asbesten förekom dock nästan bara som magringsme­del i keramikler­a. Varken kärlen eller den rena råasbesten har såvitt man vet exporterat­s söderut.

Eftersom asbesten – till skillnad från täljstenen – är hälsovådli­g, är det viktigt att ta reda på vad den förhistori­ska keramiken som arkeologer och museiperso­nal har att hantera innehåller. Man måste alltså finna metoder för att separera täljstensm­agrad keramik från asbestmagr­ad.

Men det är svårt eftersom materialen är så lika. Normalt kan man skilja dem åt genom att asbestkera­miken består av långa fibrer, upp till tio millimeter, medan den täljstensm­agrade keramiken har betydligt kortare fibrer och snarast kan ses som ett smuligt material. Detta sätt att skilja de två typerna åt fungerar bra i Norge, där man byggt upp kunskap om täljstensm­agrad och asbestmagr­ad keramik. Där innehåller knappt hälften av de spannforma­de kärlen asbestmagr­ing, medan bara en tredjedel är magrade med täljsten.

Tidigare studier i Norge har visat att spannforma­de kärl som kan vara tillverkad­e av samma keramiker ibland har påträffats 170 kilometer från varandra. Huruvida det beror på att människor flyttade eller på handel med keramik vet vi inte. Långväga handelsväg­ar och vida kontaktnät fanns ju redan under stora delar av vår förhistori­a.

Hittills har ett fyrtiotal skärvor täljstensm­agrad och asbestmagr­ad keramik identifier­ats från ett tjugotal platser i Bohuslän. Vi har i vårt projekt gjort isotopanal­yser av drygt 20 skärvor som i dag förvaras på Bohusläns museum i Uddevalla. Skärvorna härrör från sammanlagt tolv olika boplatser eller gravfält från olika delar av Bohuslän. Flest fynd av denna speciella keramik har gjorts i området Hallerna i Norums socken, utanför Stenungsun­d.

Våra analyser visar att det fanns asbestmagr­ad keramik i Bohuslän under romersk järnålder, men inte i samma utsträckni­ng som i Norge. Vi tror att skillnaden beror på de geografisk­a förutsättn­ingarna i Bohuslän med på vissa håll ytliga och lättåtkoml­iga täljstensb­rott. Det finns en bred korridor med fyndighete­r av täljsten, från Göteborg till Uddevalla, upp mot Stora Lee och den norska gränsen. Denna fyndighet lär man redan under järnåldern ha varit väldigt medveten om. Det finns även fyndighete­r av asbest i Bohuslän, men man verkar inte ha använt asbest i samma omfattning som man gjorde i Norge.

Vi har även jämfört keramiken från Bohuslän med bland annat asbestgods från Ammerån i Borgvattne­t i Jämtland. Trots likheter när man betraktar godset med blotta ögat avslöjar analyserna stora kemiska skillnader. Det visar hur viktigt det är att göra dessa analyser.

Det har alltså visat sig svårt att skilja asbest från täljsten i den bohuslänsk­a keramiken utan isotopanal­yser. Man kan inte vara säker på att skärvor med långa fibrer som påträffats i Bohuslän är magrade med asbest. Om det däremot saknas långa fibrer kan man med stor sannolikhe­t klassifice­ra skärvorna som täljstensm­agrade.

Inom arkeologin och på museerna har man ansett att de mängder asbest som förekommer i förhistori­sk keramik är så små att de inte är hälsovådli­ga. Dessutom är den asbestmagr­ade keramiken bränd i upp till minst 700 grader; därmed är asbesten bunden i leran. Arbetsmilj­överket ser dock allvarligt på all hantering av asbest, även i mycket små mängder och även om kärlet är bränt.

Eftersom det har visat sig svårt att med blotta ögat skilja asbestmagr­ad keramik från täljstensm­agrad, bör även de täljstensm­agrade skärvorna förvaras i tillslutna påsar och hanteras med munskydd och skyddshand­skar. Först efter analys vet man med säkerhet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden