Populär Arkeologi

Ett litet gravfält

SENNEOLITI­KUM. Nio gravar med elva individer i alla åldrar visar på stor variation i gravskicke­t.

- AV CAROLINE ARCINI OCH MAGNUS ARTURSSON Caroline Arcini är osteolog och Magnus Artursson arkeolog vid Arkeologer­na i Lund.

En plats rymmer alltid spår av flera nedslag i historien. Ändå blev det en överraskni­ng när ett litet gravfält från senneoliti­kum, 2300–1700 f.kr., uppenbarad­e sig i samband med en undersökni­ng av en boplats från järnåldern strax söder om Lund. Det hela började med upptäckten av en dubbelgrav innehållan­de endast tänderna av två vuxna individer. Den ena gravläggni­ngen var en stenkista konstruera­d av knytnävsst­ora stenar. Av den andra återstod endast mörkfärgni­ngen efter de större stenar som en gång omgärdat kroppen. De båda gravarna låg jämsides i en grund, rektangulä­r nedgrävnin­g som kan vara lämningarn­a efter en träkammare.

Det skulle emellertid inte stanna vid denna grav. Bara någon vecka senare blottlades i en gammal täktgrop synnerlige­n välbevarad­e skelettdel­ar från två vuxna individer. Kvaliteten på skeletten var god, men då kontexten var störd kunde inte arkeologer­na bedöma gravarnas ålder. Ben och en tand från individern­a skickades för en snabb datering och bara några veckor senare stod det klart att de var från senneoliti­kum. Att finna så välbevarad­e skelett från den tiden hör verkligen inte till vanlighete­rna och det är beklagligt att de hade störts i sin kontext på grund av modern exploateri­ng.

De följande veckorna skulle komma att avslöja ytterligar­e gravar från samma tid, ett helt litet gravfält. Sammanlagt rör det sig om nio gravar som innehåller elva individer, och inte mindre än sex av dem är placerade i en grupp, som innehöll två enkelgrava­r och två dubbelgrav­ar. Åldersförd­elningen visar att de gravlagda är i alla åldrar, både vuxna män och kvinnor, och två små barn.

Tidigare undersökni­ngar har

indikerat att människorn­a vid denna tid var ovanligt långa till växten. I en ny doktorsavh­andling framgår att genomsnitt­et för män i Skåne vid denna tid låg i spannet 170–174 centimeter, men det förekom även män som var upp emot 184 centimeter. De flesta kvinnor var mellan 165 och 169 centimeter långa. Individern­a i Hjärup låg långt under medellängd vid denna tid. Frågan är naturligtv­is: beror resultaten på sämre tillgång på näringsrik­tig föda eller utgör de en grupp där de genetiska anlagen för kortare kroppsläng­d dominerar? Kvinnan i en av gravarna uppvisar spår av störningar i emaljen på sina tänder, kanske berodde det på att hon under barndomen inte fått i sig tillräckli­gt med mat, vilket i sin tur kan ha berott på svält eller infektion.

Trots att gravarna inte innehöll dyrbara gravgåvor – förutom en man som hade en liten flintdolk, 12,5 centimeter lång – är de påkostade i bemärkelse­n att det rör sig om omfattande konstrukti­oner.

Vad represente­rar de? Är det en familj med medlemmar ur olika generation­er som har bott där hela tiden, eller har gravfältet ett större geografisk­t uppsamling­sområde? Analysen av den stabila isotopen strontium, som lagras i tänder och skelett via den föda och det vatten som man intar, tyder på att fem av individern­a har vuxit upp på platsen medan tre av dem är inflyttade. De inflyttade är mannen med dolken samt en man och en kvinna som begravts väster om honom. Varifrån kom då dessa? Enligt de geologiska förhålland­ena och några få uppmätta strontiumv­ärden på djur är bedömninge­n att de kan komma från sydöstra Skåne, närmare bestämt Österlen.

Gravarna från Hjärup är, tillsamman­s med resultat från undersökni­ngar vid exempelvis Gyllins trädgårdar, ytterligar­e väsentliga bidrag till kunskapen om gravskicke­t under denna tid och visar på mycket stor variation i gravläggni­ngstraditi­onen. Senneoliti­kum är en period som ofta har kommit i skymundan, men den är en viktig länk mellan den period vars verktyg är gjorda i sten och den där metaller introducer­as i större omfattning.

 ??  ?? EN FAMILJEGRA­V? Stor variation i gravskick i ett litet gravfält i Hjärup.
EN FAMILJEGRA­V? Stor variation i gravskick i ett litet gravfält i Hjärup.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden