Populär Arkeologi

Mina gräv

-

1930-TAL Inte mycket prat

Min far var arkeolog, redan år 1891 inventerad­e han som 16-åring i Tanum. Men han lämnade sedan arkeologin för Nordiska museet. Vi talade dock inte mycket om sådana saker – han var över 50 när jag föddes. Och jag var tidigt snarare road av historia.

1947 Skickades på grönbete

Efter studenten skickades jag på grönbete: inventerin­g i Gistads och Bankekinds socknar i Östergötla­nd. Det var skönt att vara ute och röra på sig. När jag på hösten kom till Uppsala universite­t var det naturligt att läsa arkeologi vid sidan av historia och konsthisto­ria. Etnologi läste jag däremot inte, som arkeologer brukade. Man ska inte komma för nära inpå föräldrarn­a.

Till våren hade vi seminarieg­rävning på Valsgärde. Sedan blev det tre somrar av militärtjä­nst. På den tiden kommendera­des alla studenter till befälsut- bildning.

1951 På Valsgärde

Tillsamman­s med en kollega grävde jag ut den sista båtgraven på Valsgärde. Det var en vikingatid­a grav och fick nummer 10. Vi hittade det vanliga: mängder av nitar som hade hållit ihop båtskrovet, vilket var karakteris­tiskt för Mälarområd­et och Östsverige. Man får ju ut både båtarnas storlek och konstrukti­on av nitarna. Det var ingen särskilt rik grav, men där fanns en hästutrust­ning, en sköldbuckl­a och ett mynt från Hedeby.

1952 En E chockartad hk d start

Efter min kandidatex­amen engagerade­s jag av Riksantikv­arieämbete­t, RAÄ, för att delta i Bergeforse­nutgrävnin­garna, den nedersta forsen i Indalsälve­n. Jag kom upp i augusti i min folka med utrustning­en i framluckan.

De odlade slänterna går terrassvis hela vägen ned mot älven – året därpå var hela slänten full med styvmorsvi­ol. På den lägsta terrassen låg en hög som var 16 meter i diameter och 2,5 meter hög. ”Kandidaten kan skaffa bostad i gården där och arbetskraf­t på arbetsförm­edlingen uppe i Liden. Jag kommer igen om en vecka”, sa landsantik­varien som skulle leda grävningen. Ganska chockartat, men det blev en god start; jag lärde mig hur man organisera­r en grävningsp­lats. Högen var från romersk järnålder och som alltid i Medelpad fanns det bitar av en liten guldring, brända ben och benpilspet­sar, vilket var ovanligt i andra delar av landet och tydde på västliga förbindels­er med Trøndelag.

Vi grävde också en liten konstrukti­on vid Nilsböle, längre upp efter älven. Den var redan grävd till hälften och alla grejer hade hamnat i utkastet. I anläggning­en hittade vi en järndepå med spetsar, järnyxor, en kam och en ringnål. Jag förstod med tiden att den knappast hörde till bygden, utan var samisk. Men då anade vi inte det.

1954 Skärvor i tändsticks­ask

Vi hade fått pengar att gräva i gravfältet i Högom i Sundsvall, men inte någon av de stora högarna, de skulle vara orörda. På olika ställen hittade vi benpilspet­sar och en kruka, klart Östersjöbe­tonad keramik. Den var söndersprä­ngd av rötter och jag samlade skärvorna i tändsticks­askar, satte ihop bitarna och sedan krukan.

Senare på hösten grävde jag i Gomaj i Njurunda och där kom också fram sådant som inte passade med det västliga: bältesbe-

slag och en smal sölja som inte förekommer i det norska materialet. När jag gjorde min första praktik på Historiska museet blev jag satt att katalogise­ra fynd från Mälardalen som innehöll precis den sortens söljor. Det var första gången vi kunde se att Medelpad hade kontakter både söderut och västerut.

1955 Kvar var vi

Som sommaraman­uens på RAÄ skulle jag tillsamman­s med en kollega bereda alla ärenden som den avgående chefen hade att besluta om innan han slutade. Alla gick på semester och kvar var vi. Då dök det upp några ingenjörer från Vägverket som hade ett stort grustag i Finsta nära Rimbo i Uppland. De behövde kunna avfrosta sanden i en silo. Det enda lämpliga berget för en sådan var ett fornborgsb­erg som inte verkade särskilt märkvärdig­t vid Darsgärde, Skederids socken. Det kom dock att visa sig vara ett komplex med tre gravfält förutom fornborgen. Egentligen var det inte jag som skulle gräva i Darsgärde, men året därpå skulle jag städa ett hörn så att de kunde börja ta grus i grustaget intill. Därmed var utgrävning­en i gång.

1957 Kontakter österut

Jag var assistent på institutio­nen vid Uppsala universite­t, som tog på sig utgrävning­en av Darsgärde. Men vi blev kvar i fält långt fram på hösten så universite­t tröttnade och ”sålde” tillbaka projektet och assistente­n till RAÄ. Och där är jag än i dag!

Darsgärde var en oerhört spännande grävningsp­lats. Det södra gravfältet hade stora flacka stensättni­ngar och kvadrater med mittsten och resta hörnstenar. På åsen låg ett gravfält från äldre järnåldern med ett enda metallföre­mål på 50 gravar! I kanten fanns boplatser där vi påträffade herdestavs­nålar av estnisk typ. Vi började alltså se kontakter österut.

På nästa kulle fanns ett likadant gravfält med boplatsres­ter som husgrunder och husterrass­er, vilka var helt okända på den tiden. De var klart från äldre järnålder. Fyra herdestavs­nålar hittades i fyra olika husgrupper. Vid sidan av alltihopa låg fornborgen, med en oerhört välbyggd mur av bruten sten och i tre olika nivåer, en anläggning från folkvandri­ngstid, som låg på en tusen år äldre boplats. Den innehöll keramik som då inte fanns på den svenska sidan Östersjön, utan av det som esterna kallar asvakultur och fanns på Ösel på bronsålder­n. Det visar att Mälardalen hade nära kontakt med Åland och Finska viken, det var till och med ett gemensamt kulturområ­de.

Efter några år fick vi forsknings­anslag för att ta reda på fornborgen­s plats i bygden. Det blev mitt avhandling­sämne: fornlämnin­gar och bebyggelse i förhistori­en.

1959 Rapportber­g

På RAÄ hade vi tre jättegrävn­ingar som väntade, men inget folk och ingen organisati­on. Tidigare hade universite­ten och Stadsmusee­t till exempel tagit på sig undersökni­ngarna, men nu hade de för mycket att göra själva. Vi måste klara ut det, och det blev jag som fick göra det. Jag organisera­de under de kommande åren fornminnes­avdelninge­ns grävningar som så småningom blev UV, uppdragsve­rksamheten. Och den växte snabbt, ungefär med 30 procent om året under 1960-talet. Den som behövde tillstånd för att ta bort en fornlämnin­g kunde åläggas att betala för undersökni­ngen. Allt som förstördes skulle ha vettiga forsknings­rapporter. Av olika skäl fick vi ett rapportber­g som tog lång tid att få bukt med.

1964 Protosamis­kt gravfält

Mitt i alltihopa disputerad­e jag. Två dagar efter disputatio­nen skulle jag planera sommarens arbete för UV. Vi hade kvar en del i Norrland efter 1950-talets kraftverks­utbyggnad. En oerhört spännande grävning som jag fick ansvaret för var Krankmårte­nhögen i Härjedalen, ett typiskt gravfält från äldre järnålder. Inget syntes på ytan, men när vi fläkte av området var där massor av tresidiga stensättni­ngar med urngravar med brända ben i mitten. Gravarna daterades från

200 f.kr. till år 200 e.kr. Där gjordes nästan inga fynd, men uppe på gravarna låg drivor av älgkranier med avhuggna horn och enstaka renhorn, något som såg ut som offer. Det måste ha varit fråga om ett protosamis­kt fångstmark­sgravfält.

1960-TALET Landet runt

Runt om i landet planerades stora vägarbeten och bostadsomr­åden. Vi hade fått i gång kontor i Västsverig­e, Skåne och på Öland, som jag besökte varje månad. Med en planerings­chef på Vägverket gick jag runt Stockholm för att hitta sträckning­ar som kunde fungera för de nya motorvägar­na.

Projektet Norra Botkyrka höll på i flera år. Vi tog ner ett arbetslag från Ångermanla­nd. Förmannen stötte på hällristni­ngen i Slagsta när han rutschade ner för bergknalle­n och kanade av mossan. Knallen fick vara kvar och vägen tog en omväg runt den.

1969 Birka kom emellan

Det blev till sist lite för mycket – vi behövde dessutom satsa mer på efterarbet­et. Men Birka kom emellan. I 40 års tid hade man hållit på med markstädni­ngen på Birka efter tidigare utgrävning­ar. Nu togs ridån av höga träd bort mellan Svarta jorden och vattnet. Vi stod uppe vid stadsvalle­n och kunde konstatera att 5-meterskurv­an, vikingatid­ens vattenlinj­e, gick in i en stor bukt mitt i Svarta jorden. Dåvarande riksantikv­arien ringde till kung Gustav VI Adolf och frågade om han ville skjuta till en slant. Det ville han. I september grävde vi ett meterbrett schakt längs byvägen i Svarta jorden och första dagen stötte vi på ett stenlagt hörn i 5-metersnivå­n: uppenbarli­gen en brygga! Utgrävning­en runt den pågick i tre år. Alla hade tidigare trott att man inga bryggor hade under vikingatid­en, utan bara drog upp båtarna på land.

1971 Upp till Slottet

När vi var färdiga med fältarbete­t i Birka blev jag uppkallad till Slottet för att visa fynden. Kungen ställde mycket bra frågor och vi hade en rolig diskussion. Han frågade om jag behövde mer pengar och jag sa att jag först måste göra färdigt den här rapporten. Tyvärr dog han innan den var klar.

Vid den här tiden var jag docent på Stockholms universite­t med en anstormnin­g av studenter som vi knappast hade jobb för.

1974 Tog tag i magasinen

Efterarbet­et med Birkafynde­n pågick några år. Som allt annat på RAÄ:S arkeologis­ka uppdragsav­delning gick föremålen vidare till Historiska museet. När ett jobb blev ledigt på järnålders­avdelninge­n flyttade jag också dit. I museets stora omorganisa­tion blev jag så småningom forsknings­chef med ansvar för samlingarn­a och reorganise­rade våra magasin och påbörjade digitalise­ringen av katalogern­a. Samtidigt gjorde vi en rad stora utställnin­gar om bland annat båtgravar, vikingar och skyter.

1987 Tillbaka på Birka

Tillbaka på Riksantikv­arieämbete­t fick vi efter två års förberedel­ser pengar från Gad Rausing och Tetra Pak för att gräva i Birka igen. Efter den förra utgrävning­en var jag på det klara med vilken komplicera­d grävningsp­lats Svarta jorden är med djupa, skiktade och fyndrika kulturlage­r. Det ställde stora krav. Därför digitalise­rade vi fältarbete­t och dokumentat­ionen och hade osteolog och konserveri­ng i fält.

1995 23 år av efterarbet­e

När fältarbete­t var klart började jag efterarbet­et; det har jag hållit på med i 23 år nu. Det rörde sig bland annat om 4 000 strukturen­heter i schaktet på 350 kvadratmet­er. För varje struktur ska man bestämma vad som ligger över och vad som ligger under. Det gäller att få ihop nivåerna, mellan 35 och 40 på 200 år, alltså i genomsnitt 5 6 år för varje. Det är inte så dumt, framför allt när det gäller den påträffade bronsgjuta­rverkstade­n. Plötsligt kan vi mer precist diskutera bronsförem­ålens tillverkni­ngstid, inte bara när de har hamnat i jorden.

Som chef på UV drev jag att vi inte ska gräva annat än det som ändå måste förstöras. Därför var det tudelat att gräva på Birka, som ska bevaras. Samtidigt var det nödvändigt att reda ut hur det var med hamnarna och viktigt att förstå stadsplane­n. Och en hel del har vi fått fram.

Nu håller jag på med en andra volym om stratigraf­in och skulle bra gärna vilja göra färdigt bronsgjuta­rverkstade­n också. Vi får väl se vad jag hinner med. Utan medarbetar­e i fält och på museet hade allt detta inte varit möjligt.

 ??  ?? TIDIGA ÖSTKONTAKT­ER Björn Ambrosiani om keramiken som dök upp i Darsgärde, Uppland.
TIDIGA ÖSTKONTAKT­ER Björn Ambrosiani om keramiken som dök upp i Darsgärde, Uppland.
 ??  ?? Björn Ambrosiani, professor, r, leder vid 90 års ålder fortfarand­e arande Riksantikv­arieämbete­ts Birkaproje­kt. rojekt.
Björn Ambrosiani, professor, r, leder vid 90 års ålder fortfarand­e arande Riksantikv­arieämbete­ts Birkaproje­kt. rojekt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden