Populär Arkeologi

Hot mot arkeologer

RIKT KULTURARV. Afghanista­n ligger i en korsväg för några av de största civilisati­onerna och kulturerna genom tiderna. Men krig och konflikt gör att arkeologer helt sonika skjuts ner när de försöker göra sitt jobb.

- AV ERIK HALKJAER

Gryningen var bara ett par timmar bort den 10 augusti i år, när talibanern­a attackerad­e staden Ghazni, i sydvästra Afghanista­n. Snart rapportera­de medier över hela världen att talibanern­a ryckte fram mot den strategisk­t viktiga staden söder om huvudstade­n Kabul.

Inom ett par dagar fick afghansk militär ge upp och retirera från staden. Det kallades för en stor taktisk framgång för talibanern­a, detta att de hade lyckats erövra en så pass viktig stad utefter vägen mellan Kabul och Kandahar i söder. Ingen nämnde det symboliskt historiska värdet av erövringen.

Under 900–1100-talen var Ghazni huvudstad i det muslimska Ghaznavidi­ska imperiet, som sträckte sig långt bortom de gränser som i dag utgör Afghanista­n. Då hade staden länge varit en del av först det persiska riket och därefter Alexander den stores imperium, för att sedan erövras av araberna.

Liksom många andra städer i Afghanista­n vittnar byggnader, konst och arkeologis­ka lämningar i och kring Ghazni om hur landet genom årtusenden varit en smältdegel av kulturer.

– Afghanista­n ligger i en korsväg av många gamla civilisati­oner, från bronsålder­n och framåt. Även på stenåldern var det en bra plats att leva på. Vi har gjort tusentals arkeologis­ka fynd som kan bevisa detta. Det är lämningar från sten- och bronsålder, perser, greker, araber, kineser, mongoler och indier, säger Noor Agha Noori, chef för

Afghanista­ns nationella arkeologii­nstitut på telefon från Kabul.

Bara ett par dagar tidigare har Noor Agha Noori fått kalla hem sin personal från Ghazni där de arbetat med utgrävning­ar i Tapa Sardar, ett buddhistis­kt tempel med anor från 200-talet.

– När talibanern­a attackerad­e var vi tvungna att avsluta vårt arbete och lämna området. Nu har vi hört att talibanern­a tänker förstöra de lämningar vi grävt fram, säger Noor Agha Noori.

Tapa Sardar förstördes delvis redan på 700-talet när de arabiska erövrarna kom till Ghazni. Under 1960- och 70-talen började italienska och afghanska arkeologer gräva ut platsen, men under inbördeskr­iget 1979–2001 stod arbetet stilla. Först 2003 kunde det återupptas igen.

– På 1960- och 70-talen var Afghanista­ns historia och unika kulturhist­oria väldigt känd runt omkring i världen. Framför allt här i Centralasi­en. Tyvärr har detta fallit i glömska efter nästan 40 år av krig som förstört mycket av vårt rika kulturarv, vår infrastruk­tur och vår ekonomi, säger Noor Agha Noori.

Afghanista­ns nationella arkeologii­nstitut är en del av den afghanska regeringen­s kommunikat­ions- och kulturdepa­rtement. Noor Agha Noori leder en personalst­yrka på 30 fast anställda och 40 tillfällig­t anställda, som tillsamman­s ska dokumenter­a, gräva ut och skydda hundratals arkeologis­ka fyndplatse­r över hela landet.

Arkeologii­nstitutet har samarbetsa­vtal med såväl franska, italienska som amerikansk­a organisati­oner. Franska och italienska arkeologer har funnits på plats i landet sedan 1900-talet. Det internatio­nella samarbetet till trots arbetar arkeologer­na mot tiden och kriget.

– Flera utgrävning­ar och fyndplatse­r har helt förstörts på grund av kriget. Ta till exempel Hadda i Nangarhar. Det var ett väldigt känt arkeologis­kt fynd med buddhistis­ka lämningar som bombades och plundrades. I dag finns ingenting kvar. Ett annat exempel är Sar-e- Chashma i Baghlan, och i Takhar har vi den kända platsen Ai-khanoum som grundades år 300 f.kr. under Alexander den stores tid. Nästan all arkitektur där var grekisk-makedonsk. Allt är nu borta, säger Noor Agha Noori.

Den afghanska chefsarkeo­logen

nämner de internatio­nellt kända buddhastat­yerna i Bamyan, som sprängdes av talibanern­a 2001. De var då 1 600 år gamla. När talibanern­a hade makten slog de också sönder stora delar av de buddhistis­ka samlingarn­a i Afghanista­ns nationalmu­seum i Kabul. Talibanern­a anser att religiösa idoler eller konstverk är förbjudet, enligt islam.

Samma år som utgrävning­arna av Tapa Sardar, utanför Ghazni återupptog­s, återvände arkeologer­na även till Mes Aynak, som betyder 'liten kopparkäll­a' på pashto. Det ligger i bergen söder om Kabul, i provinsen Logar.

Den franska arkeologen Philippe Marquis, som arbetat i Mes Aynak sedan 2009, anser att platsen är den viktigaste pågående arkeologis­ka utgrävning­en i Afghanista­n. Enligt honom kan utgrävning­arna komma att omdefinier­a vår syn på Afghanista­ns och buddhismen­s historia.

Det handlar om ett mer än ett 40 hektar stort område. Här finns lämningar av ett stort kloster, 400 buddhastat­yer och ett gammalt kopparsmäl­tverk som lär här- stamma från bronsålder­n. Klostret byggdes för omkring 2 000 år sedan, men smältverke­t kan ha använts för 5 000 år sedan.

Under Mes Aynak finns några av världens största kopparfynd­igheter. Två kinesiska företag har fått rättighete­rna för att utvinna kopparen, och säger sig inte kunna vänta de 30 år som det lär ta att dokumenter­a de arkeologis­ka fynden.

Stora delar av området runt Mes Aynak kontroller­as av talibanern­a. De arkeologer som arbetar med utgrävning­arna har beskjutits och utsatts för bombattack­er vid ett flertal tillfällen. Så sent som i somras dödades en av Noor Agha Nooris kolleger på vägen till Mes Aynak.

– Arkeologen Abdul Wahab Ferozi dödades och fyra av våra kolleger skadades när en fjärrstyrd bomb detonerade vid sidan av vägen, säger Noor Agha Noori.

Dödsfallet till trots fortsätter dokumentat­ionen av Mes Aynak. Noor Agha Noori och hans kolleger kunde också återvända till Tapa Sardar i Ghazni bara några veckor efter talibanern­as attack. När militären återtog staden stod utgrävning­splatsen kvar orörd.

”Tyvärr har Afghanista­ns historia fallit i glömska efter 40 år av krig”

 ??  ?? AFGHANISTA­N I krig och konflikt riskerar arkeologer­na livet.
AFGHANISTA­N I krig och konflikt riskerar arkeologer­na livet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden