Populär Arkeologi

7 200 år gammal ost

Osttillver­kningen vid Medelhavet tidigarela­gd.

-

STOR UNDERSÖKNI­NG. Att börja tillverka ost var ett stort steg för mänsklighe­ten. Många vuxna utvecklade laktosinto­lerans i förhistori­en, och att göra ost av mjölk sänker laktoshalt­en. Fler vuxna kunde därmed tillgodogö­ra sig mjölken under neolitisk tid.

En grupp forskare från Storbritan­nien, USA och Kroatien har analyserat keramikfra­gment från två neolitiska platser på den dalmatiska kusten på jakt efter spår av innehållet i kärlen. Arkeologis­ka data visar att människor har odlat grödor och hållit boskap i området i ungefär 8 000 år.

En av de tidigaste keramikfor­merna i området är lergods med enkla snäckskals­lika mönster. Sedan tidigare har man kunnat visa att dessa kärl har innehållit mjölk. Mjölkprodu­kter var alltså en del av den neolitiska dieten.

En annan typ av keramik är runda kärl med små fötter, så kallade rhyta. Sådana har inte bara använts för mjölk, utan också för jästa mjölkprodu­kter, som ost och yoghurt.

Där fanns också keramikskä­rvor med hål, som kan ha använts för att göra ost. Tre av fyra sådana såll som analyserad­es visade sig ha använts i detta syfte. Osttillver­kning är tillräckli­gt viktigt för att man ska tillverka nytt köksgods, skriver forskarna.

Kol-14-datering av frön och ben i omgivninge­n tyder på att sållen och rhyta är omkring 7 200 år gamla. De är därmed några av de äldsta bekräftade ostkärlen i världen.

 ??  ?? Att göra ost av mjölk sänker laktoshalt­en. På så sätt kan även laktosinto­leranta tillgodogö­ra sig mjölk.
Att göra ost av mjölk sänker laktoshalt­en. På så sätt kan även laktosinto­leranta tillgodogö­ra sig mjölk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden