Populär Arkeologi

Åttaåring fann järnålders­svärd på grunt vatten

-

TORKANS FÖLJDER. I somras gjordes ett spektakulä­rt fynd i sjön Vidöstern som ligger i Småland. 8-åriga Saga Vanecek trampade på vad hon trodde var en pinne en bit ut i vattnet intill en badplats. Sagas pappa höll på att sätta ut bojar som skulle varna för det farligt låga vattnet i sjön till följd av torkan, och Saga var alldeles i närheten.

”Jag kände något med handen och trodde det var en pinne. När jag lyfte upp det hade den ett litet handtag och jag skrek till pappa att jag hade hittat ett svärd”, berättade hon för Värnamo Nyheter.

Sagas familj kontaktade arkeolog Annie Rosén vid Jönköpings läns museum som snabbt kunde konstatera att det var ett märkvärdig­t fynd.

Svärdet är 85 centimeter långt och ovanligt välbevarat med bland annat svärdsskid­a av trä och läder. Det har preliminär­t bedömts vara från järnåldern, det vill säga minst tusen år, kanske till och med 1 500 år gammalt. Det låg på bara en halvmeters djup. När platsen undersökte­s gjordes ytterligar­e förhistori­ska fynd, bland annat ett dräktsmyck­e från 300–400-talen.

Jönköpings läns museum, Länsstyrel­sen i Jönköpings län och medlemmar i Sveriges metallsöka­rförening har sökt i området för att få klarhet i om det är gravar som eroderat ut i sjön, offerfynd i vatten eller tappade föremål.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden