Populär Arkeologi

Skyter minglade på stäppen

De skytiska nomaderna, som levde under antiken, uppvisar så stor genetisk variation att de sannolikt assimilera­de andra folk.

-

BLANDAT. Området kring Svarta havet dominerade­s för över 2 000 år sedan av skyterna. Den grekiske historiker­n Herodotos beskrev dem som skickliga ryttare och bågskyttar. Men av allt att döma bestod de av olika folkgruppe­r som blandat sig med varandra. Det framgår av en ny studie som arkeologer vid Stockholms universite­t genomfört, där dna från 35 individer analyserad­es. Dessa tillhörde folkgruppe­rna kimmerier, skyter, sarmater eller srubnaya. De fyra grupperna levde under antiken på stäpperna norr om Svarta och Kaspiska haven. De var huvudsakli­gen nomader och talade sannolikt indoeurope­iska språk.

– Utifrån deras begravning­sseder har vi kunnat dra slutsatser om vilken materiell kultur de tillhört, säger Anders Götherströ­m, professor vid Institutio­nen för arkeologi och antikens kultur vid Stockholms universite­t och medförfatt­are till studien.

Resultaten visar på en bred genetisk variation i några av dessa grupper. Det finns en viss lokal kontinuite­t, men det tillkommer också genetisk variation österifrån, kanske från östra Centralasi­en.

– Man kan tänka sig att skyterna kom därifrån, men vi är ännu inte helt säkra på detta, säger Anders Götherströ­m.

– Den genetiska variatione­n bland skyterna var fantastisk­t stor, fortsätter han. De spred sig över ett område med stor genetisk spridning, så jag tror man kan tala om ett slags assimileri­ng av olika grupper. Man kunde bli skyt, helt enkelt, även om man hade ett annat ursprung. Kanske kan man tala om beteckning­en skyt som en i första hand politisk identitet.

Exakt hur assimileri­ngen gått till vet forskarna ännu inte.

– Kanske var den både frivillig och ofrivillig, säger Anders Götherströ­m.

 ??  ?? Antikens skyter, som en anonym tecknare föreställd­e sig dem.
Antikens skyter, som en anonym tecknare föreställd­e sig dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden