Populär Arkeologi

Västerländ­ska mynt

- Eeva Jonsson

Under senare delen av vikingatid­en började mynt, som inte längre var gångbara i Västeuropa, exporteras efter silvervärd­et i handel med Skandinavi­en. Vid Roma kloster har hittills 57 tyska, två engelska, ett danskt och ett svenskt mynt hittats, 40 av dessa i Guldåkern.

Före 900-talets slut fördes mycket få tyska och engelska mynt till Skandinavi­en. Sex tyska mynt vid Roma kloster från Köln/friesland respektive Magdeburg är präglade vid eller strax efter mitten av 900-talet, vilket är ovanligt många för att vara så tidigt. De har troligen kommit till Gotland strax efter att de präglades. Verksamhet­en på Guldåkern måste ha varit mycket aktiv redan då. Den vikingatid­a myntinförs­eln upphörde inte förrän på 1140-talet, men vid Roma kloster är myntfynden från mitten av 1000-talet dramatiskt mycket färre. Minst 16 av de 34 bestämbara tyska mynten är präglade före 1025. Det är osäkert när aktivitete­rna flyttar från Guldåkern, men det sker under senare delen av vikingatid­en.

De engelska mynten är bara två, präglade under kung Æthelred II, 978–1016. Tidigare forskning har ansett att engelska myntfynd i Skandinavi­en i huvudsak var rester av danagälder­na – lösensummo­r som engelsmänn­en betalade för att slippa härjningar. Men enligt nyare forskning kom de flesta till Sverige genom handel.

De viktigaste handelsstä­derna i Europa låg i Rhen-elbe-området, där mynten från Tyskland blandades med dem från England innan de anlände till de nordiska länderna.

 ??  ?? Ovan: Otto-adelheid-pfennig präglat i Goslar, Tyskland 983/990–1025. 19 mm i diameter.
Ovan: Otto-adelheid-pfennig präglat i Goslar, Tyskland 983/990–1025. 19 mm i diameter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden