Populär Arkeologi

Romerska denarer

- Lennart Lind

Hittills har 56 romerska silvermynt, denarer, från första och andra århundrade­t hittats vid Roma kloster.

Denaren var det viktigaste silvermynt­et i romarriket och präglades i omkring 450 år, från cirka 212 f.kr. till cirka år 238. Under första och andra århundrade­t e.kr. i enorma mängder, tiotals miljoner varje år. En romersk kejsare gav ut mynt för att betala sina utgifter, inte för att underlätta handelstra­nsaktioner. Framför allt var denaren avsedd som lön till soldaterna.

Myntens förekomst utanför romerskt område måste ha sin särskilda förklaring. Troligen kom de till Gotland så sent som på 300-talet. Denarerna där är normalt mycket slitna och tros därför ha cirkulerat under mycket lång tid, antagligen i Ukraina och Polen, innan de kom hit. De är därför ofta svåra att tidsbestäm­ma.

I Sverige har man sammanlagt hittat fler än 8 000 denarer, varav nästan 7 000 på Gotland. Mynt från fynd på Öland och svenska fastlandet är vanligen i mycket bättre skick. De flesta mynten ingår i skatter, varav den största, från Sindarve i Hemse socken på Gotland, innehöll 1 500 mynt.

De 56 denarerna från Roma kloster har hittats utspridda på två mycket stora separata områden. Det är den största ansamlinge­n av lösfynd på Gotland. Den enda motsvarigh­eten i Sverige är de 75 denarerna från centralort­en Uppåkra i Skåne.

Det extremt stora antalet denarer i Roma kloster pekar på en omfattande aktivitet redan på 300-talet.

 ??  ?? Denar med porträtt av kejsarinna­n Faustina d.ä., Rom 141–161. 17 mm i diameter.
Denar med porträtt av kejsarinna­n Faustina d.ä., Rom 141–161. 17 mm i diameter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden