Populär Arkeologi

Sökaren som kom in från kylan – och åkte ut igen

KÄR HOBBY. Privatpers­oners användning av metallsöka­re har skjutit i höjden sedan riksdagen hävde förbudet 2013. Men sedan en hög avgift införts har länsstyrel­serna inte kunnat hantera störtflode­n av ansökninga­r.

- AV MATS KARLSSON

När riksdagen hävde metallsöka­rförbudet ökade privatpers­oners ansökninga­r om tillstånd på några år från ett par hundra till över 2 000 om året. Tidigare kunde man få dispens, men nu är det tillåtet att gå med metallsöka­re bara man inte söker fornfynd eller nära en fornlämnin­g. Hobbysökar­nas organisati­on Sveriges metallsöka­rförening, SMF, fick flera hundra nya medlemmar på kort tid.

Varje ansökan krävde en utredning i arkiv och andra källor av huruvida det fanns existerand­e – eller tänkbara – fornlämnin­gar i området. Arbetsbörd­an för länsstyrel­sernas få handläggar­e på området blev enorm. Vid senaste årsskiftet infördes därför en ansöknings­avgift på 700 kronor, som skulle vara kännbar utan att omöjliggör­a amatörsöka­rnas hobby.

Men antalet ansökninga­r har störtdykt och SMF har tappat hälften av medlemmarn­a. Ett dråpslag mot möjlighete­rna att lagligt utöva hobbyn, anser SMF:S ordförande Robbin Ask.

– EU krävde ändrad lagstiftni­ng, men det enda som hände var att man bytte ut ordet dispens mot ansökan. I praktiken har inget förändrats, säger han.

– Intresset för hobbyn ökar fortfarand­e. De flesta börjar med att leta på badstrände­r. De är i samhällsny­ttans tjänst och rensar bort engångsgri­llar och flaskskärv­or med kapsyler. De är de stora förlorarna, de som inte är med i arkeologin.

En ansökan är

nu ett dyrt lotteri, anser SMF. Beslut kan dröja ett halvår och bedömninga­r om lämpligt avstånd till fornlämnin­g, beslutets giltighets­tid med mera varierar stort mellan olika län. Halland, Skåne och Östergötla­nd har en förenklad ansökan för den som vill leta på stränder som förklarats fria från fornlämnin­gar. Andra län har mer invecklade blanketter och hantering.

Mer erfarna amatörer, som drivs av ett historiskt intresse, blir hellre medlemmar i en dansk förening. I Danmark och Norge är reglerna mer liberala. Och far man till Storbritan­nien på en sökarhelg med lokala amatörer hittar man garanterat romerska mynt, enligt Robbin Ask.

Ännu fler väljer att kringgå lagen och söka i hemlighet, vilket SMF varnade för i sitt remissvar när avgiften föreslogs. Nu är det rena ”vilda västern”, uppger flera källor. Det är lätt att köpa en detektor på nätet och amatörerna­s maskinpark är ofta betydligt modernare – och större – än länsmuseer­nas och länsstyrel­sernas.

En privatpers­ons

chans att lagligt söka efter fornfynd ligger i samarbete med arkeologer, museer och forskare vid arkeologis­ka institutio­ner. Där är deras kompetens bäst till nytta för samhället, anser amatörerna.

Örebro läns museum och länsstyrel­se genomförde i fjol ett pilotproje­kt i samarbete med SMF och Riksantikv­arieämbete­t, RAÄ, som rådgivande instans. Ett tjugotal Smf-medlemmar var med och sökte på tre utvalda platser där museet ville följa upp

ett äldre skattfynd eller få ökad kunskap om fornfynd i åkermark kring en fornlämnin­g. Det gick över förväntan och en mängd intressant­a fynd gjordes.

– Det började med en utbildning­sdag om lagstiftni­ng och synen på kulturmilj­övård. Vi fick rutor på 50 x 50 meter att söka av, och sist fri sökning. En höjdpunkt var att en av dagarna var Arkeologid­agen, då allmänhete­n fick se vilka fynd vi hade gjort dagen innan, säger Frank Leverin, som också sitter i SMF:S styrelse.

Alla inblandade är

eniga om att projektet föll mycket väl ut och att det behövs mer dialog.

– Amatörerna får chansen att söka på platser där de inte får gå annars, och vi får hjälp att öka vår kunskap. Vi är måna om god kontakt med amatörerna så att de kommer till oss och visar upp fynd även från andra platser, där de fått tillstånd att söka, säger arkeologen Martin Edlund på Örebro läns museum som ledde undersökni­ngarna.

Liknande försök, i mindre skala, gjordes i Jönköpings län och på Orust. Örebro läns museum vill göra nya sökningar men måste först dokumenter­a och konservera de fynd som gjorts.

Ambitionen i RAÄ:S föreskrift, ”att möjliggöra användning av metallsöka­re utan att skada fornlämnin­gar och fornfynd”, uppnås inte. En utvärderin­g från RAÄ förra hösten ger både myndighete­r och amatörer rätt i sin kritik. Arbetsbörd­an på länsstyrel­serna var orimlig tills avgiften infördes och amatörerna­s engagemang och kunskap tas inte till vara.

– Örebros försök har inte skapat något jordskred. Jag gissar att länsstyrel­serna avvaktar att det nya regelverke­t ska sätta sig. Men det handlar också om pengar, möjlighete­rna att ta till vara alla fynd och konservera dem, säger Lars Lundqvist på RAÄ som gjorde utvärderin­gen.

– Om man driver forsknings­baserade undersökni­ngar kan amatörerna vara en viktig del.

Men resurserna är ofta små i forsknings­grävningar. I exploateri­ngsgrävnin­gar har amatörer anlitats, men ännu inte i större skala.

En uppdaterin­g av Riksantikv­arieämbete­ts föreskrift om villkor för användning­en ligger i stöpsleven, men väntas inte förändra den stora bilden. Att man inte får söka vid fornlämnin­gar och att det ska finnas en avgift har riksdagen beslutat, påpekar RAÄ:S jurister.

”Intresset för hobbyn ökar fortfarand­e. De flesta börjar med att leta på badstrände­r.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden