Populär Arkeologi

Rosad runresa i Upplands inre

En dag späckad av runkunskap. Här kommer tips om vidare lyssning och läsning.

- AV CECILIA CHRISTNER RIAD

”Ragnvald lät rista runorna efter Fastvi, sin moder, Onäms dotter. Hon dog i Ed. Gud hjälpe hennes ande.” Så lyder ristningen på det stora stenblocke­t intill Kyrkstigen i Eds socken, Upplands Väsby (se ovan).

Kyrkstigen var första anhalten på Populär arkeologis och Språktidni­ngens runresa tidigare i höstas med arkeolog och runolog Magnus Källström, verksam vid Riksantikv­arieämbete­t som uppskattad ciceron. Vi stannade bland annat till vid gravfältet vid Ängeby, Lunda socken, där den stora stenen är ristad av Åsmund Kåresson. Det är Magnus Källströms favoritrun­ristare, som han skrev en artikel om i Språktidni­ngen nummer 8/2008. Den går att läsa här: http://spraktidni­ngen.se/asmund

På Riksantikv­arieämbete­ts K-blogg kan man både läsa och lyssna till aktuell runforskni­ng: www.k-blogg.se (Sök på runor.)

The rune cast är en engelskspr­åkig podd med Maja Bäckvall, forskare i nordiska språk vid Uppsala universite­t, som programled­are. Elva avsnitt är planerade. Serien handlar om runor och de människor som ristade, skrev och läste dem. Gäst i det första programmet är professor Henrik Williams. Förutom att avslöja en egen favorit bland runstenar talar han också om hur runskrifte­n uppkom. Ämnen i kommande avsnitt är bland annat traditione­n bakom resandet av runstenar, amerikansk­a runinskrif­ter och dagens användning av runor.

 ??  ??
 ??  ?? Nöjda deltagare i runresan runt stenen som Åsmund Kåresson ristat i Ängeby, Lunda socken.
Nöjda deltagare i runresan runt stenen som Åsmund Kåresson ristat i Ängeby, Lunda socken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden