Populär Arkeologi

Myternas etrusker i dialog med antiken

-

Barbro Santillo Frizell är professor emeritus i antikens kultur och samhällsli­v. Hon har skrivit en rad initierade facklitter­ära böcker om antika kulturer i området kring Medelhavet. Under tolv år tjänstgjor­de hon som direktör på Svenska institutet i Rom och hon har deltagit i otaliga exkursione­r i det etruskiska landskapet norr om Rom, i provinsen Viterbo, som gränsar till regionerna Toscana och Umbrien. Toscana härrör från latinets Tusci, ett av romarnas namn på etruskerna, och på 200-talet var Tuscia officiellt namn på området.

Benämninge­n Tuscia är levande, inte minst inom turistnäri­ngen och jordbruket, där hotell, restaurang­er, viner, olivoljor och vildsvinsk­orvar kryddas med etruskiska ord. Myternas etrusker ger en bred bild av sökandet efter den etruskiska kulturen genom tiderna. Från grand tour-resenärern­a under 1700-talet, där det var på modet att bilda sig inom klassisk kultur, till gravplundr­are, arkeologer, konstsamla­re och författare.

En förutsättn­ing för boken är det rika bildmateri­alet. På några av freskerna ses kvinnor delta i banketter på samma villkor som män, vilket inte var fallet i det samtida Grekland flera hundra år före vår tideräknin­gs början. En annan fresk avbildar en tidig form av brutal djurhetsni­ng mot människa, som senare utvecklade­s till ett bisarrt folknöje av romarna.

Dessutom en rad nutida vackra fotografie­r från Viterbopro­vinsen, tagna av författare­n själv, som visar hur landskapet och bebyggelse­n har förändrats och ser ut i dag. Det stora historiska kunnandet varvas med reflektion­er och personliga iakttagels­er och minnen.

Det märks att författare­n har vistats mycket i området och själv har blivit en tråd i den etruskiska väven. Detta är en bok som varmt rekommende­ras alla som intressera­r sig för antika kulturer och deras dialog med samhället genom tiderna och inte minst med samtiden.

 ??  ?? Myternas etrusker – ursprung, frihet, undergång Barbro Santillo Frizell Carlsson bokförlag
Myternas etrusker – ursprung, frihet, undergång Barbro Santillo Frizell Carlsson bokförlag

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden