Populär Historia

Böndernas ankomst ledde till utrotning

Dna-studie pekar på våld under stenåldern.

-

När de första bönderna kom till Skandinavi­en för 5900 år sedan utrotades samlaroch jägarbefol­kningen inom ett par generation­er. Det visar en ny studie som har publicerat­s i tidskrifte­n Nature. Resultaten bygger på dnaanalyse­r av skelett och tänder som har hittats i dagens Danmark.

Det internatio­nella forskarlag­et, med representa­nter från ett fyrtiotal länder, har bland annat kunnat påvisa två nästan totala population­sförändrin­gar i Danmark under de senaste 7300 åren. Den första ägde rum för 5900 år sedan när en bondebefol­kning av blandad härkomst fördrev de samlare, jägare och fiskare som tidigare hade levt i Skandinavi­en. Förutom ond bråd död är det troligt att nya smittämnen från boskap tog kål på många.

Forsknings­rönen går på tvärs mot tidigare framställn­ingar om denna övergång som fredlig, bland annat i tv-serierna »Historien om Danmark« och »Historien om Sverige«.

Ett tusental år senare skedde ytterligar­e en befolkning­sförändrin­g när människor med genetiska rötter i Yamnaya – ett herdefolk med ursprung norr om Svarta havet – tog sig till Skandinavi­en. Återigen kan det ha skett både genom våld och nya sjukdomar.

De storvuxna människorn­a förde ett halvnomadi­serade liv på stäpperna, tämjde djur, höll tamboskap och flyttade sig med häst och vagn över stora områden. De människor som slog sig ned i Skandinavi­en var en blandning mellan Yamnaya och östeuropei­ska bondestenå­ldersmänni­skor – en genetisk profil som än idag är dominerand­e i Danmark, medan den första bondebefol­kningens dna-profil i princip är utraderad.

– Vi har inte ett lika stort dnamateria­l från Sverige, men det som existerar pekar på ett liknande händelsefö­rlopp, säger Anne Birgitte Nielsen, geologifor­skare vid Lunds universite­t och medlem i forskartea­met. ph

 ?? ?? Porsmosema­nnen hittades 1947 i en torvmosse på södra Själland i Danmark. Skelettet är från en man i 35–40-årsåldern
och är cirka 5 500 år gammalt. Mannen har dödats av två pilar med spetsar av ben.
Porsmosema­nnen hittades 1947 i en torvmosse på södra Själland i Danmark. Skelettet är från en man i 35–40-årsåldern och är cirka 5 500 år gammalt. Mannen har dödats av två pilar med spetsar av ben.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden