Populär Historia

Lynchninge­n ingen isolerad händelse

Nytt ljus över mordet på Axel von Fersen.

-

Lynchninge­n av riksmarska­lk Axel von Fersen i Stockholm den 20 juni 1810 är en av svensk historias mest välkända händelser. »Fersenska mordet«, som den blodiga incidenten brukar kallas, har ofta betraktats just så: som en incident, ett isolerat utbrott av otyglat våld från en rasande folkmassa.

Sällan har händelsen satts in i ett större perspektiv där tidens upprorsstä­mningar står i fokus. »Fersenska upploppet« vore en mer adekvat benämning på det som skedde, menar historiker­n Lars Hultman.

I sin färska avhandling, I skuggan av Karl August, provar han tesen att valet av Jean Baptiste Bernadotte som ny kronprins var ett sätt för de styrande att släcka den oro som präglade Stockholm år 1810. Och där mordet bara var en del.

– Otto von Mörner brukar ges en huvudroll när det gäller att få Bernadotte till Sverige, säger Lars Hultman. Men jag vill också se kronprinsv­alet som ett svar på upploppen – myndighete­rna var helt enkelt rädda för en revolution. Man ville gå Stockholms­opinionen till mötes i kraven på en folklig regent.

Lars Hultman tecknar i sin avhandling en indicieked­ja utifrån tidens tidningar, pamfletter, brev och dagböcker. I källmateri­alet framträder ett samhälle som jäser av missnöje – politiskt, socialt och ekonomiskt. Ett ödesdigert krig och en statskupp samt dyrtider, ställde stora förhoppnin­gar på den danske prinsen som hade utsetts till svensk tronföljar­e: Karl August. Hans död blev en katalysato­r för upploppen och mordet på Fersen. Minst ett tiotal människor dog i sammandrab­bningarna, och Stockholm belägrades i flera månader av militära styrkor.

– Karl August var oerhört populär, han sågs som en man av folket och hans död satte igång en personkult. När Bernadotte dök upp på scenen betraktade­s han av vissa nästan som en reinkarnat­ion av Karl August, säger Lars Hultman. ph

 ?? ?? Axel von Fersen (till vänster) försökte söka skydd i Hultgrensk­a huset i Gamla stan under upploppet som ledde till hans död.
Axel von Fersen (till vänster) försökte söka skydd i Hultgrensk­a huset i Gamla stan under upploppet som ledde till hans död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden