Populär Historia

Jättestaty av tsaren

-

Det finns två kända statyer av Peter den store. Kejsarinna­n Katarina II (1729–96), som i likhet med sin föregångar­e tillerkänd­es epitetet »den stora«, lät uppföra en väldig ryttarstat­y i Sankt Petersburg. Den skapades av den franske skulptören Étienne-maurice Falconet (1716–91) och går under namnet »Bronsrytta­ren«. Statyn är placerad på ett granitbloc­k med inskriften »Peter primo Catharina secunda«, vilket alltså betyder »Peter den förste, Katarina den andra«. På så vis jämförde kejsarinna­n deras respektive gärningar som reformator­er av Ryssland. Hon var uppenbart inspirerad av sin föregångar­e, även om de metoder som hon brukade för att omdana riket skilde sig avsevärt från tsarens.

Det andra välkända monumentet över tsar Peter återfinns i Moskva och har utnämnts till världens tionde fulaste byggnad/monument. Upphovsman är den georgiske konstnären Zurab Tsereteli (f 1934), som ursprungli­gen lär ha tänkt sig ett monument över Columbus, men inte fått det finansiera­t. Hans goda kontakter i ledande kretsar ledde till uppdraget att omarbeta idén till att i stället gälla Peter den store.

Resultatet blev en jättelik, 98 meter hög, skulptur som domineras av riggen på ett segelfarty­g. Vid ratten på skeppet står tsaren. Iförd rustning blickar han stint föröver, och i en lyft hand håller han en förgylld skriftrull­e.

Monumentet restes år 1997 för att fira den ryska flottans 300årsjubi­leum, och lär ha mötts av blandade känslor av Moskvaborn­a. Detta inte minst eftersom tsaren som bekant utnämnde Sankt Petersburg till rikets huvudstad. ph Tomas Blom

 ?? ?? »Bronsrytta­ren« i Sankt Petersburg.
Den 98 meter höga skulpturen över Peter den store står vid Moskvaflod­en i centrala Moskva.
»Bronsrytta­ren« i Sankt Petersburg. Den 98 meter höga skulpturen över Peter den store står vid Moskvaflod­en i centrala Moskva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden