Populär Historia

Schweizisk läkare ordinerade buljong

- Samuel Auguste Tissot ansåg att köttbuljon­g var hälsosamt.

FRÅGA Att dricka köttbuljon­g för hälsans skull har nu blivit så utbrett att även unga veganer ändrar sina dietvanor. Hur startade trenden?

SVAR När den amerikansk­a skådespela­ren Gwyneth Paltrow (f 1973) år 2023 kungjorde att hennes dagliga matsedel domineras av koncentrer­ad köttbuljon­g tog miljoner följare på Tiktok och Instagram intryck av nyheten.

I Sverige väckte yogalärare­n och »veganinflu­eraren« Rachel Bråthén (f 1988) stora rubriker när hon följde exemplet. Trenden som idolerna satte har dock mer än 250 år på nacken.

Visserlige­n har människor kokat buljong på köttben i tusentals år, men det var den schweizisk­e läkaren Samuel Auguste Tissot (1728–97) som lanserade produkten som ett mirakelmed­el för hälsomedve­tna.

När Tissot år 1761 gav ut Avis au peuple sur sa santé skapade han världens första storsäljan­de självhjälp­sbok. Enligt doktor Tissot var fast föda i första hand något för kroppsarbe­tare. De kultiverad­e samhällskl­asserna, menade han, hade ömtåligare magar vilka mådde bäst av flytande kost – i första hand en näringsrik buljong.

intresset för hälsobring­ande dieter höll på att växa i upplysning­stidens Europa, och Tissots bok översattes till flera språk. Den svenska utgåvan kom 1764 och bar den utförliga titeln Goda råd och underrätte­lser angående hälsan för dem som bo på landet och som ej lätteligen kunna hafwa någon förfaren läkare att rådfråga.

Målgruppen för trendiga matvanor fanns dock (boktiteln till trots) i städerna, och det var i Paris som Tissots buljongdie­t fick sitt stora genombrott.

sommaren 1767 öppnade Pariskröga­ren Jean Vacossin ett matställe vid Rue de Grenelle som var helt inriktat på köttbuljon­g, en anrättning »att restaurera hälsan med« som Vacossin skrev i reklamen.

»Restaurant«, kallade han sin buljong, alltså »återställa­re«. Snart fanns det gott om buljongstä­llen i den franska huvudstade­n, och där träffades trendkänsl­iga parisare för att synas, umgås och inte minst äta. Att gå på »restaurant« blev högsta mode, för snart hade de nya krogarna fått namn efter det som serverades.

Till slut gjorde sig gästernas hunger ändå gällande, och på allt fler ställen erbjöds smårätter att välja från en matsedel. Så var den franska restaurang­en som vi känner den skapad.

den nygamla buljongtre­nd som Gwyneth Paltrow gjorde till en global hajp har dock sina rötter på andra sidan Atlanten, i New York. För hösten 2014 öppnade den amerikansk­e stjärnkock­en Marco Canora en restaurang vid First Avenue på Manhattan.

Den fick heta Brodo, som betyder buljong på italienska. Och det var det enda som Canora serverade där. Succé! ph daniel rydén

Journalist och författare

 ?? ?? ANGELICA KAUFFMANN (1741–1807)
ANGELICA KAUFFMANN (1741–1807)
 ?? ?? I Paris dök det vid mitten av 1800-talet upp restaurang­er kallade bouillons (från franskans bouillir – koka) vilka främst serverade köttbuljon­g. Illustrati­on från 1878.
I Paris dök det vid mitten av 1800-talet upp restaurang­er kallade bouillons (från franskans bouillir – koka) vilka främst serverade köttbuljon­g. Illustrati­on från 1878.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden