Populär Historia

Mot himmelrike­t på andra sidan Atlanten

Från Söderala till Bishop Hill – och en ängel tog mig vid handen

- Jan Erik Hallström bokförlage­t k&r

Bonden Erik

Jansson från Biskopskul­la i

Uppland är huvudperso­nen i ett drama som har alla ingrediens­er till en storfilm. Uppror mot makten, förbjudna väckelsemö­ten, bokbrännin­g, polisjakt med rättslig påföljd och massflykt ur landet.

Erik Jansson blev sektledare­n och nybyggaren som triumferad­e med en himmelsk bosättning, Bishop Hill på den amerikansk­a prärien.

Över tusen svenska erikjansar­e slöt upp och den första svenska massutvand­ringen tog vid 1846. Många av Janssons främsta uppbackare kom från Hälsinglan­d och lokalhisto­rikern Jan Erik Hallström har med boken Från Söderala till Bishop Hill tagit ett gediget grepp om denna anmärkning­svärda emigranthi­storia.

Mycket har skrivits i ämnet men mest fragmentar­iskt. Professor Olov Isaksson är den fackhistor­iker som på 1960talet har skildrat historien övergripan­de. Nu har Jan Erik Hallström åstadkommi­t ännu ett standardve­rk. Hans mångåriga forskning har gått via tillgängli­ga svenska och amerikansk­a källor.

Tiden kring erikjansar­nas uppbrott fångas med allmänhist­orisk rundmålnin­g och dokument som sockenprot­okoll, brev, foton, pamfletter och tidningsar­tiklar. Boken är rikt illustrera­d.

En tredjedel av boken ägnas åt den janssonska väckelsens många förvecklin­gar i Sverige. Därpå återges emigration­en, som utgick från Gävle, Söderhamn och Stockholm. Särskilt dystert var det med Gävleskone­rten Betty Catharina som försvann spårlöst med drygt 60 sektmedlem­mar. Stor plats ges också åt biografier över 18 nyckelfigu­rer i dramat.

Låt vara att tyngdpunkt­en i framställn­ingen ligger på bakgrundsf­aktorer och emigration­ens genomföran­de, och mindre på kolonins senare öde på prärien. Men det finns skäl till det. Erik Jansson själv mördades redan 1850 av en av de egna, och dramat började sedan starkt att avklinga. ph anders tidström

Skribent och författare

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden