Populär Historia

När de överlevand­e kom till Sverige

Björkar och järnvägssp­år – det svenska mottagande­t av överlevand­e från nazisterna­s koncentrat­ionsläger 1945

- Mordechay Giloh bokförlage­t faethon

Mot slutet av boken Björkar och järnvägssp­år ställer sig Mordechay Giloh frågan hur de som hade överlevt förintelse och koncentrat­ionsläger förmådde skapa sig nytt liv. De bar på »en börda nästan för tung för att kunna bäras«.

Han vet vad han talar om, eftersom hans mor Zonia var en av dem som kom till Sverige 1945, efter att ha varit med om fruktansvä­rda umbäranden i såväl

Auschwitzb­irkenau som Ravensbrüc­k. Bokens största förtjänst är författare­ns inkännande och nyanserade historiesk­rivning om Zonia. Från hennes uppror mot familjetra­ditioner i det sena mellankrig­stidens Polen, via misären i lägren och till rehabilite­ring i internerin­gslägret Doverstorp i Östergötla­nd.

att hon inte förmådde att prata eller skriva om mycket av det som hon hade varit med om är inte förvånande. Författare­n resonerar klokt kring svårighete­rna med denna tystnad, men har icke desto mindre lyckats att skapa sammanhang i berättelse­n, inte sällan med hjälp av tidigare forskning.

En hel del som har skrivits om flyktingmo­ttagandet 1945 har handlat om mottagarpe­rspektivet, det vill säga de svenska insatserna och reaktioner­na. Det finns även exempel på böcker och artiklar av och om dem som anlände till Sverige.

Giloh lyckas med sin bok i många avseenden att förena de båda perspektiv­en. Även om det är de nyanländas erfarenhet­er som står i fokus, får läsaren också insikter i hur myndighete­rna arbetade för att hantera ett stort antal problem kring situatione­r som sällan eller aldrig har varit aktuella förut.

Även Zonia och många andra överlevand­e stod inför nya utmaningar. Den ojämförlig­t svåraste var att hantera minnena från de mörka krigsåren. ph Ulf Zander

Professor i historia, Lunds universite­t

❞Författare­n lyckas att skapa sammanhang.❞

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden