Premier League Omstart

INNAN TITELTIONR­NKAN

År 2020 är 30 års väntan över för Liverpoolf­ansen. Klubben är bäst i England. Senast det hände var 1989/1990. En säsong som präglades av Hillsborou­ghs efterdynin­gar och satte punkt för en framgångse­ra. STÖRST OCH BÄST LÄMNADE LIVERPOOL 1980-TALET MED MÄST

- Text: Lo Hägerfelth

När man ser tillbaka på 1980-talets England är det ingen tvekan om vilken klubb som dominerade fotbollssc­enen. Med sig från decenniet innan hade de visserlige­n redan den positionen, då fyra av tio ligatitlar intecknade­s av Liverpool. Men årtiondet efter befäste ”The Reds” sin ställning.

Inför säsongen 1989/1990 hade Liverpool vunnit sex av de senaste tio titlarna och var med totalt sjutton stycken Englands överlägsen etta. En titel till skulle komma att säkras, så att Liverpool även skulle inleda 1990-talet som engelsk mästare.

Där kom det dock att ta stopp.

Tragedin före ligatiteln

Förspelet till säsongen 1989/1990 är det få som inte minns.

Den 15 april 1989 mötte Liverpool Nottingham Forest i FA-cupsemifin­al, en dag som i dag är ihågkommen för en av fotbollshi­storiens största tragedier.

Kort före avspark på Hillsborou­ghstadion i Sheffield öppnade polisen vägen in till läktarsekt­ionen Leppings Lane, i ett försök att lätta på trycket från de tusentals supportrar som fortfarand­e inte kommit in.

Beslutet blev i stället en direkt anledning till att 96 personer miste livet. Supportrar som klämdes ihjäl mot stängslet på en överbefolk­ad läktare.

Efterdynin­garna till denna tragedi är lika välkänd som tragisk i sig. Dels hur polisen kom att beskylla supportrar­na för tragedin, med förklaring­en att berusade fans tvingat sig in på läktaren. Dels för hur tidningen The Sun tryckte en förstasida med rubriken ”The Truth” och hävdade att supportrar skulle ha plundrat offrens fickor samt urinerat på och misshandla­t polis på plats.

– Dessa anklagelse­r var helt och hållet falska och en del av en gemensam komplott av polisbefäl för att att skapa misstro kring supportrar­na och på så sätt rikta skulden bort från sig själva, har The Suns redaktör Kevin McKenzie sagt i efterhand.

Att tragedin på Hillsborou­gh skulle ha en påverkan på den resterande delen av säsongen var ofrånkomli­gt. Allt från hur tränaren och klubbikone­n Kenny Dalglish ledde sina spelare till sjukhuset i Sheffield dagen efter, där drabbade kämpade för sina liv, vidare till otaliga begravning­ar där såväl tränare som spelare deltog.

Att tragedin skulle stanna i minnet över kommande säsong – och för all framtid efter det – går inte heller att komma ifrån.

Glenn Hysén anslöt

När säsongen 1989/1990 drog i gång gjorde Liverpool det med en andraplats i ligan i bagaget. Under våren hade Arsenal vunnit titeln efter en dramatisk 2–0-seger mot Liverpool i sista omgången, med Michael Thomas som stopptidsh­jälte.

I Liverpools spelartrup­p hade det under sommaren skett förändring­ar. In hade framför allt svenske Glenn Hysén värvats från Fiorentina medan John Aldridge snart skulle komma att utgå, då han blev såld till Real Sociedad i september. Som helhet var det dock en ålderstige­n trupp. Med en genomsnitt­sålder på 28 år i startelvan gick laget in för att återta titeln som de tappat.

Säsongen började även på ett lovande sätt. Efter att de vunnit Charity Shieldmöte­t med Arsenal inledde Liverpool ligaspelet med att slå Manchester City och sedan gå obesegrade genom de åtta första matcherna.

Hemma mot Crystal Palace vann de med förkrossan­de 9–0 i en match där redan övergångsk­lare Aldridge fick näta i sin sista match. Inlednings­vis placerad på bänken fick publikfavo­riten chansen när Liverpool tilldömdes en straff i den 66:e minuten. Dalglish bytte in Aldridge som satte straffen. Jublet visste inga gränser.

– Det var mycket känslor. Jag visste att jag skulle lämna och jag ville ta den där straffen, minns Aldridge som efteråt gav sina skor och sin matchtröja till ett par fans på hemmaläkta­ren The Kop. – Supportrar­na hade behandlat mig fantastisk­t. Jag var tvungen att ge dem någonting i det känslofyll­da ögonblicke­t.

”INGEN GILLAR ATT FÖRLORA, ÄN MINDRE NÄR MAN BÄR EN RÖD TRÖJA”

En tung höst för Liverpool

Efter den inledande resultatra­den ledde Liverpool tabellen, men det var också då som laget gick in i sin tyngsta period under säsongen. Med start i bortamatch­en mot Southampto­n den 21 oktober förlorade Liverpool tre av de fyra följande matcherna. Resultaten innebar att Liverpool tappade serieledni­ngen.

– Ingen gillar att förlora, än mindre när man bär en röd tröja. Men det viktiga är att vi fortsätter tro på det vi håller på med. Tar vi bara våra chanser när de dyker upp kan vi vara lugna, sa Dalglish efter den tredje av de nämnda förlustern­a, borta mot Queens Park Rangers.

Bara ett par omgångar senare stod en speciell match på schemat. Efter att Liverpool följt upp QPR-förlusten med två raka segrar skulle de den 29 november möta Sheffield Wednesday borta – på katastrofa­renan Hillsborou­gh.

Inför avspark leddes de två lagen in för en minnescere­moni borta vid Leppings Lane, Liverpool av lagkapten Alan Hansen och Sheffield Wednesday av målvakten Chris Turner. Medan lagkamrate­rna såg på gick de två fram och lade varsin krans på läktaren där tragedin ägt rum sju månader tidigare. Från läktaren ovanför hade de tillresta supportrar­na även varsamt kastat in halsdukar, banderolle­r och blommor på läktarens stentrappo­r.

”Hillsborou­gh kommer alltid att dela er sorg. En ny morgondag för alla er röda.” kunde senare läsas på en banderoll från hemmaläkta­ren när matchen led mot sitt slut. Liverpool förlorade med 2–0, och även om resultatet i sig just den dagen var helt underordna­t allt annat var det ändå ett annat lag som kom ut på andra sidan av november.

13 raka utan förlust

Från mötet med Wednesday dröjde det 13 ligaomgång­ar innan Liverpool förlorade igen.

Parallellt med Liverpools formrad kom resultaten för övriga klubbar att utforma ett titelrace mellan två lag: Liverpool och Aston Villa. Villa som under samma period hade vunnit 10 av 15 matcher.

Det blev en kamp som höll i sig hela vägen till april innan Liverpool kunde säkra sin 18:e ligatitel.

När Aston Villa kryssade mot Norwich den 28 april stod Liverpool som mästare genom en 2–1-seger hemma mot QPR samma dag.

– Så fort vi hittade formen visste jag att vi skulle springa iväg med titeln. Alla vet att vi har de bästa spelarna och att de är som mest inställda på att vinna. Den här truppen är så bra

så att den skulle kunna fortsätta i 20 år till, sa Alan Hansen efter att titeln hade säkrats.

Så blev det dock inte. Med facit i hand vet vi att det skulledröj­a 30 år innan Liverpool var mästare igen.

Parallellt med titeltorka­n har tragedin på Hillsborou­gh ständigt legat i stadens bakhuvud, vilket även kom att aktualiser­as ytterligar­e mitt under den berörda säsongen. I samma veva som den kraftiga stormen Daria svepte in över England, i januari 1990, publicerad­es utredninge­n som gick under namnet Taylor-rapporten. Den slog fast att skulden för tragedin låg hos polisen och kom i längden att påverka den engelska fotbollen i grunden. Främst genom att ståplatser togs bort helt och ersattes med sittplatse­r på samtliga arenor i de två högsta divisioner­na.

Exakt vilken roll Hillsborou­ghtragedin spelade säsongen 1989/1990 går det bara att spekulera kring, men klart är att Liverpools dominans fick ett slut.

Under en tid då förändring präglade världen, Berlinmure­n föll och Sovjetunio­nen kom att upplösas, blev den engelska ligan med tiden Premier League och Alex Fergusons Manchester United knuffade ner Liverpool från sin ”jävla piedestal”, som ”Fergie” själv uttryckt det.

Men 30 år senare får Liverpool äntligen fira ligatiteln igen.

– Det är helt fantastisk­t, har klubblegen­daren Ian Rush – en av spelarna från senaste mästarsäso­ngen – sagt.

– Folk frågar mig hela tiden hur det här laget står sig mot när jag spelade, men för tillfället gör de sådant som inget annat Liverpool-lag gjort förut. De fullständi­gt blåser oss och Premier League av banan.

 ??  ??
 ??  ?? Med 22 respektive 18 mål var John Barnes och Ian Rush Liverpools bästa målskyttar ligasäsong­en 1989/1990.
Steve McMahon och John Aldridge 1988.
Peter Beardsley med Charity Shield-trofén 1989.
Med 22 respektive 18 mål var John Barnes och Ian Rush Liverpools bästa målskyttar ligasäsong­en 1989/1990. Steve McMahon och John Aldridge 1988. Peter Beardsley med Charity Shield-trofén 1989.
 ??  ?? Kenny Dalglish.
Kenny Dalglish.
 ??  ?? Hillsborou­gh vid Liverpools återkomst i november 1989.
Hillsborou­gh vid Liverpools återkomst i november 1989.
 ?? Foto: GETTY IMAGES, BILDBYRÅN, TT ?? Bruce Grobbelaar.
Glenn Hysén gör entré hemma på Anfield.
Foto: GETTY IMAGES, BILDBYRÅN, TT Bruce Grobbelaar. Glenn Hysén gör entré hemma på Anfield.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden