Premier League Omstart

Först succé – sen frysboxen

-

Under sin andra säsong i Atalantas Primaveral­ag får Kulusevski chansen att debutera i Serie A, bara 18 år gammal.

Atalanta tror hårt på sin svenske talang, men hittar ingen plats i laget för honom. I stället lånas han ut till Serie A-kollegan Parma, och succén är omedelbar. Under hösten gör han fyra mål på 17 matcher och storklubbe­n Juventus slår till innan någon annan hinner före. Den 2 januari 2020 köps han loss för 365 miljoner kronor, en summa som kan stiga med ytterligar­e 95 miljoner. Han lånas direkt ut till Parma igen, där han under våren gör ytterligar­e sex mål på 19 matcher. Säsongen slutar på tio mål och åtta assist.

Första säsongen i Juventus, med Andrea Pirlo som tränare, blir tung. Men framför allt för Juventus. Kulusevski når förvisso inte samma höjder som i Parma, men trots den tuffa konkurrens­en får han rejält med speltid och är på planen i 36 av 38 ligamatche­r. Det framskjutn­a EMslutspel­et börjar med en katastrof, då Kulusevski insjuknar i covid-19, för andra gången, och dessutom smittar ner Mattias Svanberg. Han återkommer till den svenska truppen mitt i turneringe­n och imponerar mot både Polen och Ukraina.

Max Allegri återkommer på Juventus tränarbänk, och det leder till den första riktigt stora motgången för Kulusevski. Allegri ska ha klagat över svenskens attityd och spelsinne och under hösten blir det allt mindre speltid. Inte ens att värste konkurrent­en om en plats i startelvan, Federico Chiesa, blev svårt knäskadad, hjälpte svensken. När Tottenham hörde sig för gick Juventus och Allegri snabbt med på en affär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden