Premier League Omstart

ARSENAL & LIVERPOOL ÄR UNDANTAGEN SOM TAPPAT SIN LEDNING

- Henrik Lundgren henrik.lundgren@aftonblade­t.se

lever på att få in övergångss­ummor, så kompromiss­en att i stället bara tillåta övergångar under två fönster per säsong var inte svår för klubbarna att godkänna.

Därmed var ”Silly season” född, och den 31 januari är sedan många år ett klassiskt datum då mängder av sista minuten-övergångar genomförs.

Så dags återstår det lite drygt en tredjedel av säsongen, och en titt i tabellerna visar att från och med nu kommer det inte hända speciellt mycket i tabelltopp­en.

I alla fall inte om vi ska gå efter statistike­n.

Hängmatch för Liverpool

Under 17 av de 19 åren som fotbollen har haft ett vinterföns­ter har ”silly-mästarna”, alltså laget som leder ligan den 31 januari, också tagit hem Premier League-titeln när alla omgångar spelats klart.

De två undantagen är Arsenal under den allra första säsongen, som tappade en sexpoängsl­edning och lät Man United springa om. Och så Liverpools minikollap­s 2018/2019, då fem poängs ledning i slutet av januari slutade med att de hamnade en poäng bakom Manchester City i titelfajte­n.

Nu är det City själva som sitter i det så kallade förarsätet. Det är visserlige­n en speciell säsong med flertalet coronaupps­kjutna matcher, vilket gör att exempelvis Burnley hade sex färre spelade matcher än Chelsea när transferfö­nstret stängdes den 31 januari. Och Citys niopoängsl­edning kan

I DEN HÄR OMGÅNGEN HAR MÄSTARNA BLIVIT KLARA

1992/1993–1994/1995: 42 omgångar

40:e omgången................................ 2 gånger 42:a omgången.................................. 1 gång

1995/1996–2020/2021: 38 omgångar

31:a omgången.................................. 1 gång 33:e omgången.................................. 1 gång 34:e omgången............................... 3 gånger 35:e omgången................................ 4 gånger 36:e omgången................................ 4 gånger 37:e omgången............................... 6 gånger 38:e omgången............................... 7 gånger krympa till sex poäng om Liverpool vinner sin hängmatch. Men både poängskörd­en och traditione­n talar onekligen för City.

Det talar också för att Liverpool och Chelsea slutar topp tre. 10 av 19 säsonger har topp tre-lagen den 31 januari också slutat topp tre i maj. De senaste säsongerna har det blivit allt vanligare med lag som kommer underifrån och går om på slutet, men det har under de 19 säsongerna aldrig hänt att fler än ett lag bytts ut.

Och, trist nog för Arsenal och Tottenham, inget lag lägre placerat än femteplats­en har lyckats klättra upp på topp tre.

Avgjorde först på stopptid

Kanske blir det så odramatisk­t i vår att det mest spännande blir att försöka gissa i vilken omgång som Manchester City säkrar ligatiteln?

I Premier League-historien är det Liverpool som genom sin supersäson­g 2019/2020 leder den ligan, då de redan i omgång 31 blev klara mästare. Under Premier Leagues första 29 säsonger har det dock oftast avgjorts först i den sista omgången, allra senast 2011/2012 då City avgjorde först på stopptid på Manchester Uniteds bekostnad.

 ?? ?? Ian Wrights Arsenal tappade 1992/1993 sin januariled­ning till Lee Sharpes och Eric Cantonas Manchester United ... ... och Dejan Lovrens Liverpool tappade 2018/2019 sin januarledn­ing till Raheem Sterlings, Bruno Silvas och Sergio Agüeros Manchester City.
Ian Wrights Arsenal tappade 1992/1993 sin januariled­ning till Lee Sharpes och Eric Cantonas Manchester United ... ... och Dejan Lovrens Liverpool tappade 2018/2019 sin januarledn­ing till Raheem Sterlings, Bruno Silvas och Sergio Agüeros Manchester City.
 ?? ?? Fabinho firar ett mål i 4–0-segern över Crystal Palace den 24 juni 2020. Dagen efter stod Liverpool som mästare i den 31:a omgången, då Chelsea slog Manchester City.
Fabinho firar ett mål i 4–0-segern över Crystal Palace den 24 juni 2020. Dagen efter stod Liverpool som mästare i den 31:a omgången, då Chelsea slog Manchester City.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden