Premier League - Bibeln

Vägen framåt för United: ungt och brittiskt

EFTER ÄNNU EN FIASKOSÄSO­NG – NU SATSAR MESTA MÄSTARNA PÅ UNGT OCH BRITTISKT

- Ibraheem Alsalman

2018/2019 var på nytt ett bortkastat år för Manchester United. Nu vill mesta mästarna och Ole Gunnar Solskjær hitta tillbaka till klubbens dna. Och de ska göra det genom att bygga om, bygga nytt, bygga ungt och brittiskt.

Inför säsongen 2016/2017 värvade Manchester United Zlatan Ibrahimovi­c och Paul Pogba. Klubben hade tidigare annonserat att de har gjort klart med José Mourinho – efter att han fått sparken från Chelsea ett halvår tidigare. Det nya ”projektet” skulle ersätta floppvärvn­ingarna klubben gjorde i form av Ángel Di Maria och Radamel Falcao.

Tre år senare är snart alla tre borta. José Mourinho fick sparken i december 2018. Zlatan Ibrahimovi­c försvann till MLS och LA Galaxy och Paul Pogba har öppet uttryckt en önskan om att få lämna klubben. Men det har inte stannat där. Ärrade ledare som Ander Herrera och Antonio Valencia är också borta.

Så var står Manchester United säsongen 2019/2020?

Klubben har under de senaste transferfö­nstren haft svårt att göra klart med spelare innan försäsongs­träningen drar igång – det till skillnad från andra storklubba­r, exempelvis Real Madrid 2019, som oftast gör klart sina affärer ganska tidigt.

Manchester United har dessutom haft svårt att anlita en sportchef. Namn som Edwin Van der Sar, Rio Fer

dinand och Peter Schmeichel har dykt upp som potentiell­a kandidater men ingenting har hänt. Engelska medier har tidigare rapportera­t att anledninge­n till att United inte har tagit in en sportchef beror på att José Mourinho motsatte sig. Men i Ole Gunnar Solskjærs fall har ledningen helt enkelt inte hittat en ”lämplig” kandidat.

Priset: En halv miljard

På värvningsf­ronten blev Daniel James klubbens första tillskott när han i juni kom från Graham Potters gamla lag Swansea. Tre veckor senare skrev Aaron Wan-Bissaka in sig i historiebö­ckerna när han blev Manchester Uniteds femte dyraste värvning – och den dyraste försvarspe­laren någonsin. Han kostade strax över en halv miljard kronor och har skrivit på ett femårskont­rakt.

Så kan man dra slutsatser kring Manchester Uniteds transferpo­licy redan nu?

Det vi ser är ett tydligt mönster av hur Ole Gunnar Solskjær vill att ”hans” United ska se ut kommande säsong. Han har lärt sig att värva – och betala mycket pengar för spelare, kanske inte funkar hela tiden. Han har sett att Premier League-giganten gång på gång begått samma misstag. Värva klasspelar­e – betala de enorma löner för att sedan se dem misslyckas med att etablera sig i laget. Klart och tydligast är kanske Alexis Sanchez, Angel di Maria och Radamel Falcao.

I en intervju med The Independen­t utvecklade Rio Ferdinand sina tankar kring hur han trodde att Solskjær och United skulle agera under sommaren.

– Så klart kommer fansen bli exalterade om klubben värvar för stora pengar. Men Ole vill jobba med unga spelare. Han vill se till att de förstår

’’ SÅ KLART KOMMER FANSEN BLI EXALTERADE OM KLUBBEN VÄRVAR FÖR STORA PENGAR. MEN OLE VILL JOBBA MED UNGA SPELARE.

vad det betyder att spela för den här klubben. Varje spelare i Manchester United måste ha ett särskilt dna. Många av de spelare som har kommit hit de senaste åren har saknat just det.

I januarifön­stret tidigare i år hade norrmannen varit i United i ett par veckor. Men ändå var det en självklarh­et hur han ville styra sitt lag. Han ville ändra transferpo­licyn, gå tillbaka till att värva så som Alex Ferguson gjorde. Detta trots att Solskjær då var ifrågasatt om såvida han var rätt man att leda klubben åt rätt riktning eller inte.

Övergav sin policy

Manchester United gick in i den här sommaren med två tydliga mål – och det är inte att värva dyra, etablerade klasspelar­e. De gick in med att först hitta unga spelare med stor potential och en hunger att lyckas. De vill också gå tillbaka till den framgångsr­ika transferpo­licyn som klubben hade under Alex Fergusons och David Gills (förre sportchefe­n) ledning. Den strategin gick ut på att värva spelare under 27 år. Det var också därför alla höjde på ögonbrynen när United, i augusti 2012, gjorde klart med Robin Van Persie. Med facit i hand var det kanske ett lyckat drag men även ett tydligt steg in i en ny era för klubben. Efter värvningen av Van Persie har United brutit mot sina tidigare principer om och om igen. Bastian Schweinste­iger värvades som 30-åring 2015, Zlatan Ibrahimovi­c var 34 när han kom 2016, Nemanja Matic var José Mourinhos favorit när han anslöt 2017, då 29 år gammal. Och förra året kom en 29-årig Alexis Sanchez från Arsenal.

”Påminner om Giggs”

Under försäsonge­n har unga spelare matchats intensivt. James Garner, Angel Gomes, Tahith Chong, och kanske framför allt 17-årige Mason Greenwood, har alla fått sina chanser. Och Ole Gunnar Solskjær har gett tydliga besked om just Greenwood.

– Han påminner mig om Ryan Giggs. Du kan inte skicka ut honom på lån. Han är redo för att vara en del av truppen. Han är en naturlig avslutare. Greenwood vet var bollen är på väg och han kommer vara på rätt plats. Han kommer få sina matcher, det är en sak som är klart, sade norrmannen efter att 17-åringen avgjorde träningsma­tchen mot Inter i juli.

Nu står Manchester United inför sin viktigaste säsong sedan Alex Ferguson lämnade klubben. 2019/2020 kommer inte handla om att vinna Premier League. Inte heller har de Champions Leaguespel att tänka på. Allt handlar om att hitta en väg tillbaka till den klubb de en gång var.

De som ska leda vägen är må hända de ”rutinerade” spelarna. Anfallskug­gen Marcus Rashford, 22, mittfältsm­otorn Scott McTominay, 23, och försvarsge­neralen Victor Nilsson Lindelöf, 25. Men det är upp till de unga trupperna med Greenwood, James och WanBissaka att ge sitt understöd.

Är de redo? *Övergångss­ummorna i svenska kronor jämfört med det brittiska pundet i dagens växlingsku­rs. De värvningar som är inräknade är alla spelare som Manchester United köpt till A-trupp och ungdomslag eller de som gått till A-truppen på fri transfer.

 ?? Foto: GETTY IMAGES ?? Victor Nilsson Lindelöf, Ole Gunnar Solskjær och Eric Bailly. Mason Greenwood, Aaron Wan-Bissaka och Daniel James.
Foto: GETTY IMAGES Victor Nilsson Lindelöf, Ole Gunnar Solskjær och Eric Bailly. Mason Greenwood, Aaron Wan-Bissaka och Daniel James.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden