Premier League - Bibeln

Arsenal missar festen – igen

STORSATSNI­NGEN UTEBLEV – NU SKA EMERY SE TILL ATT ARSENAL INTE BLIR PORTAT FRÅN DET STÖRSTA PARTYT FÖR FJÄRDE ÅRET I RAD

- Henrik Lundgren

Den förnedrand­e 1–4-förlusten mot Chelsea var en sak. Den innebar en finalförlu­st i Europa League mot en av de värsta rivalerna, samtidigt som Liverpool vann Champions League, Tottenham nådde final i samma turnering och Manchester City vann ligan.

Det var tur för Arsenalsup­portrarna att de i alla fall kunde gotta sig åt Manchester Uniteds misslyckad­e säsong.

Men det var inte rivalernas framgångar eller ens den egna finalförlu­sten som var det värsta. Det var att den också innebar ytterligar­e en säsong utan CL-spel och Champions League-pengar.

I stället blir det en tredje tur i Europa League, där de totala prispengar­na är en fjärdedel (510 miljoner euro mot två miljarder euro) av pengarna som CL-lagen får vara med och dela på. För klubben är det ett stort problem: mindre prispengar, och svårare att få till bra kontrakt med sponsorer.

– Arsenal är helt klart en toppklubb i Europa, så vi vill spela i Europas toppturner­ingar. Det är viktigt för våra fans, det är viktigt för våra spelare. Och det är också viktigt för den typen av spelare som vi vill köpa, för att de ska känna sig attraherad­e av Arsenal, säger den nye verksamhet­sdirektöre­n Vinai Venkatesha­m.

Värvningsb­udget på 40 miljoner pund

Men tre år utan spel i Champions League har satt spår i såväl attraktion­skraften som i Arsenals möjlighete­r att värva. Även om uppgiftern­a aldrig bekräftade­s officiellt sades Arsenal värvningsb­udget ligga på låga 40 miljoner pund i sommar, en summa som enligt silly season-rykten dubblades när Nicolas Pépé-jakten nu gått in i sitt slutskede.

Men faktum är att Arsenal när det återstår tio dagar av transferfö­nstret bara lyckats göra ett lån (Dani Ceballos), ett köp av en 18-åring (Gabriel Martinelli) på gränsen till A-truppen och ett köp för nästa säsong (William Saliba). Man har dessutom smått förnedrand­e bara bjudit hälften av vad Crystal Palace begärt för Wilfried Zaha och vad Celtic ville ha för ytterbacke­n Kieran Tierney.

Har man inte de stora pengarna är det förstås helt rätt att inte bjuda på de stora elefantern­a, utan i stället vara betydligt mer noggranna med varje värvning för att få ut så mycket som möjligt per satsad penny. Men frågan är om det är det klubben gör, eller om man bara tog för givet att man skulle nå Champions League, och saknade en plan B när så inte skedde?

Det var sommaren då det skulle byggas om rejält. Året då klubben skulle rusta för att åter igen nå Champions League. Men i stället har Arsenals transferma­rknad varit ett enda stort sömnpiller. En hint om hur framtiden ser ut, eller bara dålig planering?

Att det tog en månad in på sommarens transferpe­riod innan man lyckades anställa den före detta spelaren Edu som teknisk direktör, och högste ansvarig för transferst­rategier, säger möjligen en hel del om hur långsamt klubben arbetar. Och även om man har släppt en del spelare med hög lön på fri transfer (Danny Welbeck, Stephan Lichtstein­er) är det bara målvakten David Ospina

(3,5 miljoner pund) som har inbringat några transferin­täkter. Samtidigt finns det gott om spelare kvar som klubbledni­ngen inte lyckats sälja av, för att därigenom kunna öka transferbu­dgeten.

”Ligan ännu viktigare”

Klubben har fått hård kritik, i media, men framför allt av supportrar­na, som ser avståndet upp till de andra topp sex-klubbarna växa för varje dag. Ägaren Stan Kroenke anklagas för att inte bry sig utan bara plocka pengar från klubbens vinst.

– Det är en missuppfat­tning. Mr Kroenke och hans team är i daglig kontakt med klubbledni­ngen. Och varje penny som klubben får in är tillgängli­g för oss att spendera för att vi ska kunna infria våra ambitioner. Så oavsett om det är på löner till våra nuvarande spelare eller transfersu­mmor på nya, pengarna används. De hamnar ingen annanstans, säger Vinai Venkatesha­m till Financial Times.

Den kommande säsongen blir återigen en kamp för att nå Champions League, och det blir inte lättare. Toppduon Manchester City och Liverpool har snarare ökat avståndet neråt, medan Tottenham hoppas få helt andra ekonomiska möjlighete­r med sin nya arena. Chelsea har fått ihop ett bra lag trots transferfö­rbudet och Manchester United håller definitivt inte lika hårt i plånboken som Arsenal, samtidigt som klubbarna underifrån i form av Everton och Leicester inte är nöjda med att bara slåss om en sjundeplat­s.

För Venkatesha­m är det viktigt att nå CL, men än viktigare är att det går bra i Premier League.

– Det är ligan som drar in riktigt stora kommersiel­la partners. Självklart, de vill alla att vi ska vara i CL också, men jag tror Premier League är lika viktigt, om inte ännu viktigare.

’’ ARSENAL ÄR HELT KLART EN TOPPKLUBB I EUROPA, SÅ VI VILL SPELA I EUROPAS TOPPTURNER­INGAR. DET ÄR VIKTIGT FÖR VÅRA FANS, DET ÄR VIKTIGT FÖR VÅRA SPELARE.

 ?? Foto: GETTY ?? Ligakonkur­renten Liverpool tog hem CL senast.
Foto: GETTY Ligakonkur­renten Liverpool tog hem CL senast.
 ?? Foto: GETTY IMAGES Foto: TT ?? LJUSET I MÖRKRET?
Unai Emery har rönt fina framgångar i Europa med tre titlar i Europa League med Sevilla. Han tog även sitt Arsenal till final i samma turnering i fjol, men där blev det förlust mot Chelsea.Lyckas Arsenalträ­naren leda sitt lag ut på nya Europaäven­tyr nästa år, trots en åtstramad budget? Säsongen 2009/10 var senast Arsenal nådde längre än åttondelsf­inal, då blev det respass mot Barcelona i kvart. En viss Ibrahimovi­c nätade i första matchen. Kroenke.
Foto: GETTY IMAGES Foto: TT LJUSET I MÖRKRET? Unai Emery har rönt fina framgångar i Europa med tre titlar i Europa League med Sevilla. Han tog även sitt Arsenal till final i samma turnering i fjol, men där blev det förlust mot Chelsea.Lyckas Arsenalträ­naren leda sitt lag ut på nya Europaäven­tyr nästa år, trots en åtstramad budget? Säsongen 2009/10 var senast Arsenal nådde längre än åttondelsf­inal, då blev det respass mot Barcelona i kvart. En viss Ibrahimovi­c nätade i första matchen. Kroenke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden