Radda Djuren

Besök på ett katthem

-

I Sverige finns det idag ungefär 100 000 hemlösa katter. Rädda Djuren-klubben har besökt ett av de över 100 katthem i Sverige som jobbar med att hjälpa de hemlösa katterna. På Katthemmet i Vaxholm prioritera­s de som är i störst behov av hjälp och de som har svårast att hitta nya hem.

samma stund som vi kliver in på Katthemmet i Vaxholm märker vi att det är katternas välmående som står i fokus här. Katterna har möjlighet att röra sig fritt och när de vill känna vinden i morrhåren har de två stora rastgårdar att använda. De 66 katter som bor här har olika bakgrunder. Många av dem har levt ute och blivit förvildade.

En förvildad katt är väldigt skygg för människor. Andra har varit med om jobbiga saker som gör att de mår väldigt dåligt. Alla katter får den tid de behöver för att må bättre och få tillbaka tilliten för människor. Katthemmet i Vaxholm har nämligen något som heter no kill-policy. Det betyder att inga friska katter avlivas. På en del katthem avlivas tyvärr katter för att de är skygga, förvildade eller har beteendepr­oblem.

Även om det är flera katter som delar på utrymmet på katthemmet är det väldigt ovanligt att det blir bråk.

– Vi vill slå hål på myten om att katter bara bråkar med varandra. Hos oss får de möjlighet att hitta andra katter som de gillar och vill umgås med. Här bildar de vänskaper med varandra och sedan får de som blivit kompisar självklart flytta till nya hem tillsamman­s, berättar Madeleine Asp, som är katthemsan­svarig på Katthemmet i Vaxholm.

Att hitta rätt hem till varje katt är något de två katthemsan­svariga är väldigt noga med. De försöker alltid hitta ett hem med en livsstil som passar katternas personligh­et.

–Förutom att katterna och människorn­a ska passa tillsamman­s så är det vissa saker som varje hem måste uppfylla innan de kan adoptera en katt från oss. Det ska vara ett stabilt hem som ser katterna som familjei

medlemmar. De måste också klara av att ta hand om katterna med försäkring­ar och veterinärb­esök. Dessutom ska de ha tänkt framåt så att de vet att de kan ta hand om katterna under hela deras liv, säger Madeleine.

Att sköta om alla katter på katthemmet kräver mycket arbete och därför är de beroende av volontärer. En volontär är en person som jobbar frivilligt utan att få betalt. Idag är det 40 stycken volontärer som jobbar på katthemmet. Varje dag städar de hela katthemmet och ger alla katter mat och rent vatten. Volontärer­na får också jobba med att socialiser­a katterna. Det betyder att de leker och gosar med de katter som vill. Varje katt har sina egna behov och det är jättevikti­gt att alltid ta hänsyn till vad varje katt är bekväm med.

Att jobba på ett katthem kan vara väldigt roligt, men det finns även stunder som är jobbiga.

– Det bästa med att jobba på katthemmet är att jag får möjlighete­n att hjälpa katter som har det svårt. Det är fint att se den tacksamhet katterna känner när de får komma in i tryggheten, berättar Madeleine. Men det är tufft ibland när det känns som att vi kämpar i motvind på grund av att det finns människor som inte bryr sig om katterna och inte tar sitt ansvar för att se till att deras katter har det bra, fortsätter hon.

På frågan om vad en kan göra för att hjälpa de hemlösa katterna svarar Madeleine:

– Det absolut bästa du kan göra är att ta ansvar för din egen katt. Kastrera din katt så att hen inte kan få fler ungar, eller göra hemlösa honkatter dräktiga. Det är också jättevikti­gt att Id-märka din katt så att det går att hitta hen om hen skulle springa bort. Sedan är det väldigt bra att även uppmuntra andra att kastrera och Id-märka sina katter.

En annan sak en kan göra för att hjälpa de hemlösa katterna är att adoptera en katt från ett katthem om ni funderar på att utöka familjen med en fyrbent familjemed­lem. Då hjälper ni den katt ni adopterar genom att ge hen ett hem, samtidigt som det blir en plats ledig på katthemmet så en ny katt får komma in i värmen.

På de flesta katthem måste en vara över 18 år för att kunna vara volontär. Men en del tar emot prao-elever om tid finns.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden