Radda Djuren

Från hemlös till älskad familjemed­lem – en katthemska­tts resa

-

Mitt namn är Ozzy. Eller egentligen heter jag Osborne af Mörtnäs. Fint namn, eller hur? Med det namnet kan en nästan tro att jag är kunglig, men det är jag inte. Mitt liv började långt ifrån slott och kunglighet­er. Jag föddes utomhus, utan ett hem, och fortsatte leva så tillsamman­s med flera andra katter till jag fyllde fyra år. Min tid som hemlös var väldigt läskig. Det finns mycket faror därute för oss katter som saknar hem och det hade kunnat sluta illa för oss. Som tur var blev vi upptäckta av några snälla människor som såg till att vi fick komma in till ett katthem och få hjälp. Vi fick inte plats att flytta till samma katthem allihop, men jag och bästisen Rogge kom till samma ställe i alla fall och det är jag väldigt glad för.

Det första som hände när jag kom in var att jag fick vila upp mig i ett eget rum på ett ställe som människorn­a kallade för isoleringe­n. Sedan blev alla vi katter avmaskade, kastrerade, Idmärkta och vaccinerad­e. Efter några veckor fick jag och kompisarna en till vaccinatio­n och sedan var vi redo att flytta ut till de andra katterna på katthemmet och bo tillsamman­s med dem. Därute kom det ibland människor på besök som letade efter nya familjemed­lemmar, men det dröjde lite innan min och Rogges familj kom.

Vi bodde på katthemmet i nästan tre år. Det fanns några som var intressera­de av oss under den tiden, men de som jobbar på katthemmet är väldigt

Selma är 10 år och tillsamman­s med sin mormor Ulla sätter hon upp hemmagjord­a affischer om djurrätt och miljö runt omkring i Mariefred där hon bor. Hon berättar att hon kom på idén att göra affischer en dag på vägen till skolan medan hon och hennes mormor pratade om vad barn kan göra för att påverka.

– Jag ville göra något för att hjälpa djuren, säger Selma.

Som barn kan det vara svårt att nå ut till vuxna, men genom att rita, skriva och klistra ihop affischer har hon kunnat sprida informatio­n om djurrätt och vego runt om i sin hemstad.

– Det är roligt att skriva och rita, och att andra får se att det är dåligt att äta kött och mjölk och ägg.

När Selma kommer på en idé till en bra affisch skriver hon ner den på en lapp om hon inte kan börja jobba direkt. Hemma hos mormor Ulla har hon en hel hög med färdiga affischer som är redo att sättas ut. De brukar sätta upp affischer på anslagstav­lor, busskurer och ibland på tågstation­en, men bara på platser där det är tillåtet att affischera och aldrig över någon annans affisch.

I början smög de ut på natten för att sätta upp affischern­a.

– Det verkade lite roligt att hålla det hemligt först och sedan avslöja det, berättar Selma.

I Mariefred är det några som har börjat kommentera de fina affischern­a och även om andra affischer brukar rivas ner, så sitter Selmas nästan alltid kvar. Bara en gång har en affisch blåst ner eller rivits bort. Och Selma tycker att fler borde testa att sätta upp affischer.

– Det hade varit bra om minst en i varje stad gjorde affischer och satte ut, säger Selma, så skulle alla veta vad som är bra och dåligt för djuren och miljön!

Med sina affischer når Selma ut till många människor med djurvänlig­a budskap, och kan få dem att tänka till kring att göra djurvänlig­a val i sin vardag.

Heja Selma säger vi!

 ??  ??
 ??  ?? JAG OCH ROGGE
JAG OCH ROGGE
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden