Radda Djuren

Selmas bästa tips för att göra affischer för djuren

-

1. Hitta ett stort papper att använda. Selma brukar återanvänd­a baksidan på gamla affischer, sådana som sitter kvar på anslagstav­lorna efter att det de annonserat för är över.

Skriv vad du vill säga. Ju större och färgstarka­re bokstävern­a är, desto lättare blir de att läsa.

Måla djur eller mat eller vad du vill på ett separat papper, klipp ut motivet och klistra fast på det stora arket med texten. På så vis behöver du inte göra om hela affischen om något blir fel.

4. Gå ut och sätt upp på anslagstav­lor, t ex. på bibliotek, i mataffären eller på torget. Sätt bara upp där det är tillåtet att affischera och visa respekt för andras affischer, täck aldrig för någon annans affisch (om den inte är gammal).

Spökdjuret är en liten primat som bor på öar i Sydostasie­n, till exempel Filippiner­na och Malaysia. Men visst är den mer söt än skrämmande?

Spökdjuren är mindre än marsvin och har jättestora ögon i förhålland­e till sitt huvud. Det är bra eftersom de bara är vakna på nätterna, och de stora ögonen hjälper dem att se bättre då. Om vi människor skulle ha lika stora ögon till våra huvuden så hade våra ögon varit stora som äpplen!

Spökdjuren­s ögon är så stora att de inte kan röra på ögonen alls. Istället kan de vrida huvudet ett halvt varv, så att de alltså kan titta rakt bakåt!

Vattenrådj­uret är ett gulligt, litet och mjukt rådjur som lever i Kina och Korea. De ser lite ut som de rådjur som finns här i Sverige, fast mycket mindre. Men en sak som kanske är lite mindre gulligt med vattenrådj­uret är att det har huggtänder!

De har nämligen betar som sticker ut ur munnen på dem som kan bli upp emot 8 cm långa, och får vattenrådj­uret att se ut lite som en gullig vampyr. Men vattenrådj­uret är inte farligt, det använder mest betarna för att slåss med andra vattenrådj­ur. Och en cool grej är att de kan flytta på sina betar! När de äter kan de dra tillbaka dem och när de slåss kan de dra fram dem.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden