Radda Djuren

Måste en visa vem som bestämmer?

-

Det är vanligt att höra att vi som människor måste vara väldigt hårda och bestämda mot hästarna för att de ska lyssna på oss. Att vi ska vara deras flockledar­e. Men hästarna kan ju se att vi inte är hästar, eller hur? Det är viktigt att vi som människor försöker förstå hästen genom att respektera att hästar tänker olika från människor. För även om tamhästar som finns idag tämjdes för flera tusen år sedan så har de fortfarand­e kvar instinkter som skulle räddat deras liv om de levde i det vilda på stäppen.

Om en häst ser någonting som är främmande eller läskigt vet hen inte om det är farligt eller inte. Det bästa är därför att ha tålamod och låta hen själv få gå fram och nosa, lyssna och titta (kanske till och med buffa på!) den läskiga saken. På så vis kan hen undersöka och se att det inte är någon fara. Det viktigaste är bara att du är lugn hela tiden och visar att saken inte är farlig. Ett annat bra tips är att låta en modigare hästkompis gå fram till den läskiga saken och visa att det inte är någon fara.

Istället för att ”visa vem som bestämmer” kan du bygga förtroende mellan dig och hästen, så att ni båda kan lita på varandra. Gör det genom att spendera mycket tid tillsamman­s med hästen, från marken. Kom ihåg att vara lugn och tålmodig, på så vis kan du få hästen att lita på dig utan att du behöver tvinga hen till något. Att gå promenader är ett jättebra tips på en kul och mysig aktivitet ni kan göra. På så vis kan hen få titta, nosa och smaka, och du får en mysig stund i naturen med din hästkompis. Det går också finfint att till exempel träna tricks med hästar!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden