Radda Djuren

FREJA GJORDE EN FÖDELSEDAG­SINSAMLING FÖR DJUREN?

När Freja skulle fylla tolv år bestämde hon sig för att hon inte ville ha några födelsedag­spresenter. Istället bad hon sin pappa om hjälp med att starta en insamling till Djurens Rätt, eftersom hon vill kunna hjälpa till i arbetet för att djur inte ska fa

-

Till insamlinge­n kunde familj, släkt och vänner skänka pengar som present till Freja. Och på veckorna innan sin födelsedag lyckades hon samla ihop hela 3 300 kronor!

Redan när Freja fyllde elva år gjorde hon en födelsedag­sinsamling som hon önskade pengar till istället för presenter, då samlade hon in pengar till Världens barn. Hon ville göra samma sak igen till sin tolvårsdag men välja en annan organisati­on den här gången, och då blev det Djurens Rätt.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att man tar hand om djur och att de får respekt, säger Freja. De lever ju också, och är en stor del av vår vardag. Det finns ju personer som har ett problem med djur och gör dem illa, jag tycker att man kan tänka ”hur hade jag känt det om jag varit ett djur?”

När hon hade bestämt sig för att det var Djurens Rätt hon ville göra en insamling till så bad Freja sin pappa om hjälp med att ordna en insamling på internet som familj, släkt och vänner kunde skänka pengar till, istället för att köpa presenter.

– Min familj tyckte att det var en fin tanke, att göra något fint för djuren istället för att få. Men mina kompisar tyckte nog att det var lite annorlunda att jag inte ville ha några presenter på min födelsedag.

NAMN: Freja ÅLDER: 12 BOR: Karlstad FAMILJEDJU­R: Kaninerna Marshmallo­w och Strössel FAVORITDJU­R: Uttrar och hundar

Freja har alltid tyckt att det känns lite konstigt att be om pengar eller saker, men det var lättare den här gången när pengarna gick till något bra.

– Att jag kan skänka de här pengarna och veta att de går till djur som har det väldigt illa känns fantastisk­t! Och att det blev så mycket pengar så att många djur kan bli hjälpta!

Det var också skönt att göra insamlinge­n tillsamman­s med sin pappa tycker hon. Det är också ett av hennes tips för de som själva vill göra en insamling, att först prata med sina föräldrar så att det är okej med dem.

– Sen är det bara att köra igång! Och så måste man komma ihåg att tacka alla efteråt, som har gett pengar. För de är ju en stor del av det här. När vi hade släktkalas sa jag tack till alla som skänkt pengar till min insamling och berättade att det här verkligen kommer göra stor skillnad för djuren.

Men hur var det då att inte få några presenter på sin födelsedag?

– Det kändes lite annorlunda, säger Freja. När släkten kom på kalas så sa de att

”vi har ju inga presenter, men vi skänkte ju pengar till din insamling”. Jag kände mig stolt över vad jag gjort!

Freja är säker på att hon kommer att göra en insamling till sin födelsedag nästa år igen. Och i framtiden när hon blir äldre så vill hon också ta hand om djur som haft det dåligt där de bott tidigare.

Vi på Rädda Djuren-klubben tycker att det var en fantastisk­t fin idé av Freja att ha en födelsedag­sinsamling för djuren, och de pengar som samlats in kommer att göra skillnad för många djur! Heja Freja!

FREJAS INSAMLING

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden