Radda Djuren

Honor och kycklingar

I det vilda

-

HÖNOR I DJUNGELN

Alla tama hönor (och kycklingar som ju är hönornas barn) har sitt ursprung i djungelhön­an, som lever i djungeln i Sydostasie­n. Där lever de i det fria i en tät flock på 4-30 individer. Djungelhön­an lägger ägg en eller ett par gånger om året. Då letar hon tillsamman­s med tuppen upp en trygg plats att lägga sina ägg på. Efter det lägger hon sig för att ruva. När kycklingar­na kläcks vet de redan vem deras mamma är eftersom de har pratat med varandra genom äggskalet!

FÖLJER MAMMA

Under sina första veckor i livet följer kycklingar­na efter sin mamma överallt. Hon lär dem vad de kan äta och upp-fostrar dem i hur de ska bete sig mot andra. Kycklingar­na och deras mamma har ett speciellt läte som de använder för att hela tiden hålla kontakt med varandra. När farorna ute i världen blir för stora gömmer sig kycklingar­na under sin mammas vingar. Där känner de sig allra mest trygga.

SPRÄTTANDE NÖJE

När hönorna själva får välja sprätter och krafsar de runt i marken nästan hela tiden. Ute i det fria är det livsviktig­t för hönorna eftersom det är så de hittar mat. De gillar också att rulla sig i sand ofta för att göra rent fjädrarna. När de ska sova vill de göra de på en plats högt upp i ett träd, eftersom de är skyddade mot de flesta rovdjuren däruppe.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden