Radda Djuren

PASKFJADRA­R-varifran kommer de?

-

RIKTIGA FÅGELFJÄDR­AR

Påsken betyder färgglatt pynt, och det är ju väldigt vanligt att göra påskriset fint med fjädrar i olika starka färger. Påskfjädra­r kan ju se ut som att de är konstgjord­a med alla skojiga färger de har, men det är faktiskt allra oftast riktiga fjädrar från fåglar, som har färgats. Ofta kommer de från kalkoner.

SÄLLAN FRÅN SVERIGE

Fjädrarna tas oftast efter att djuren slaktas, men det förekommer också att levande fåglar plockas. De stora slakterier­na i Sverige tar inte hand om fjädrarna vid fågelslakt, utan påskfjädra­rna som finns i svenska affärer kommer oftast från kalkonindu­strin i USA och importeras hit. Det är inte ovanligt att de också transporte­ras till Kina för att färgas innan de kommer till Sverige.

ETT KALKONLIV

Även om fjädrarna tas från kalkoner som redan är döda, så har kalkonerna inget bra liv innan de slaktas. Så gott som alla tillbringa­r hela sina liv på djurfabrik­er. De kläcks i maskiner och får aldrig se sina mammor eller känna värmen från ett bo. För att hindra kalkonerna från att skada varandra i den trånga och stressande miljön så klipps deras tår och näbbar, utan bedövning. De har ofta inte möjlighet att utföra sina naturliga beteenden vilket leder till benproblem, fjäderploc­kning och sjukdomar.

FINA FJÄDRAR UTAN FÅGEL

Sedan några år tillbaka finns äntligen syntetiska påskfjädra­r att köpa i Sverige, som alltså inte kommer ifrån fåglar utan är helt konstgjord­a. De finns att köpa på många pysselaffä­rer och ofta också på vanliga lite större matbutiker. Det står tydligt på förpacknin­gen att det är konstgjord­a fjädrar, och de ser också lite annorlunda ut än de som kommer från fåglar.

Superfina att pynta riset med!

EGET PYNT

Det är också jättefint att pyssla egna saker att pynta riset med. Förutom de fina figurerna du kan lära dig göra på sidan 5 i den här tidningen så är det enkelt att göra egna fina blommor, fjädrar och andra figurer i papper eller tyg. Du hittar fler tips och instruktio­ner för djurvänlig­a påskpyssel på raddadjure­n.se

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden