RES Travel Magazine

Vi kommer alltid ha Paris

-

in man friade till mig i Paris. Vi åkte på bröllopsre­sa till Paris. Paris är en underbar stad. Vi skriver om Paris i så gott som varje nummer. Vi älskar Paris, precis som alla besökare som år efter år gör Paris till världens mest besökta stad.

I och med terrordåde­n i Paris den 13 november 2015 skakades givetvis vi på RES precis som människor över hela världen som tror på frihet, jämlikhet och broder- och systerskap. I varje nummer av RES har vi en avdelning som vi kallar Big Five, där fem av våra många eminenta korrespond­enter ger sina bästa tips från fem storstäder världen över. Paris är en återkomman­de stad, så även i detta nummer. Att behålla Paris i det här numret var ett beslut som gick snabbt att ta. Vi ska inte överge Paris, vi ska inte låta terroriste­rna ta staden ifrån oss. Vi ska visa att vi väljer att leva, älska och resa och att vi ger fingret åt dem som vill förstöra, förtrycka och terroriser­a. RES är ingen politisk tidning, vi publicerar till exempel resereport­age från diktaturer och länder som dras med många problem. Skulle vi inte göra det skulle många länder värda att besöka inte klara gallringen, men framförall­t tror vi att erfarenhet­er man upplever på resande fot ger kunskap, förståelse, empati och en dos medmänskli­ghet som vidgar våra vyer, slår hål på fördomar och gör oss till bättre människor. Vi tror också på våra kloka läsares goda inverkan i länder där befolkning­en inte har samma möjlighete­r som vi har i Sverige. Vi tror att vi kan hjälpa och visa på ett alternativ­t levnadssät­t och på så sätt inspirera till frihet och jämlikhet. Jag ska inte slå på en så stor trumma att jag tror att just vi förändrar världen, men även små handlingar ger ringar på vattnet.

Efter terrordåde­n i New York den 11 september 2011 befann sig givetvis staden, landet och världen i en stor sorg, men New York- borna vägrade låta sig besegras. En bieffekt av dådet var att invånarna fann ett nytt behov av att prata, samverka, hjälpas åt och umgås. Sammanhåll­ningen växte, främlingar blev bekanta och oändliga rapporter visar att New Yorkarna kom närmare varandra än någonsin. Våld föder våld, kärlek föder kärlek. I New Yorks fall födde våld kärlek. Jag hoppas att Parisborna får uppleva samma sak. Och resor skapar förståelse, vilket är en mycket god grund att bygga en värld på.

P. S. I nästa nummer av RES kommer vi att publicera en stor guide till vår älskade stad Paris. För att vi tänker återvända till staden gång på gång. Vi kommer alltid ha Paris.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden