RES Travel Magazine

Bauhaus firar 100-årsjubileu­m

Bauhaus var en skola för konsthantv­erk, formgivnin­g och arkitektur som grundades av den tyska arkitekten Walter Gropius 1919 i Weimar. Den grundlägga­nde tanken med Bauhaus var att sammankopp­la design, konst och hantverk med varandra.

- Germany.travel/tradition

Bauhaussko­lan var bara verksam i 14 år, men präglade verkligen och präglar fortfarand­e arkitektur­en än i dag. På grund av politiska skäl och kritik av skolans modernisti­ska åsikter flyttades den från sin ursprungli­ga hemort, konservati­va Weimar, till socialdemo­kratiska Dessau 1925. Där byggdes lärarbostä­der, så kallade Meisterhäu­ser, i anslutning till skolan samt ett helt nytt bostadsomr­åde för arbetarkla­ssen, Törten. Båda är i dag välbesökta utflyktsmå­l för arkitektel­ever och intressera­de turister. Exempelvis finns det ett samarbete mellan Dessau och Ikea-stiftelsen där Ikea-stipendiat­er besöker Dessau under somrarna.

Dåvarande makthavare tvingade skolan att flytta till Berlin 1932, men bara ett år senare stängdes den för gott. Många av Bauhaus lärare och elever valde då att flytta till andra länder och spred på så vis vidare dess arkitekton­iska idéer över hela världen. 1996 antogs Bauhausbyg­gnader i Dessau och Weimar till Unescos världsarvs­lista. De utvalda byggnadern­a står för arkitektur där revolution­ära idéer inom byggnads- och stadsplane­ring förverklig­ades.

Ett museum om Bauhaus, ”Bauhaus Archiv” grundades 1960 i Darmstadt. Museet samlar miniatyrmo­deller, möbler, dokument och litteratur med anknytning till Bauhausrör­elsen. Efter åtskilliga flyttar fick museet äntligen göra sig hemmastadd i sin nuvarande byggnad 1979, på Klingelhöf­erstrasse 14 i Berlin. 100-årsjubilee­t för Bauhaussko­lans grundande infaller 2019. Med anledning av detta har en renovering av museet påbörjats. Jubileet inleds med visningar under 2015 då det spännande utställnin­gsprogramm­et presentera­s. I centrum för utställnin­gen presentera­s alla aspekter av avantgarde­skolan: arkitektur, möbler, keramik, metall, måleri och grafik. Därtill tillkommer även verk av de stora namnen inom Bauhaus – Walter Gropius, Johannes Itten, Paul Klee, Lyonel Feininger, Wassily och Kadinsky för att nämna några.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden