RES Travel Magazine

Hotel MillenniuM

-

kliver in på det där nya hippa hotellet på Mauritius och letar efter receptione­n som inte finns, hamnar i stället i någon sorts lounge med bar och lite soft house i hög talarna. En kvinna helt klädd i vitt glider fram med en läsplatta och ber oss att sitta ner, ta ett glas och checka in via den. Väldigt 2015. Om det nu inte vore så att nätverket hade fastnat i 1990-talet. Det tog fjorton inloggning­ar och en halvtimme att bara registrera sig. Många ursäkter följde men vi förstod att vi inte var ensamma om problemet. Den tekniska ambitionen hade sprungit ifrån det sunda förnuftet. Ibland blir tekniken bara fel. Som på den i alla andra avseenden fantastisk­a stjärnkrog­en i Stockholm där man får menyn på en padda. Varför då? En meny är ju på några få sidor. Den har ingen sorts interaktiv funktion. Det blir bara ett töntigt teknik spektakel. Och en padda. Hur hett känns det? Lika fränt som ett ritblock. Ändå är det åt det håll som hotellen måste gå. Men inte som en skojig gimmick utan för att det är den enda möjliga framtiden. Millennieg­eneratione­n lever helt digitalt. Det måste hotellen ta fasta på. Framsynta hotell, även stora kedjor, har redan börjat med inchecknin­g via mobilen. Det kommer att vara en självklarh­et om några år. Nästa steg är att mobilen också är nyckeln till rummet och att det i den finns all informatio­n om hotellet, området, och mycket av kommunikat­ionen med hotellet, från bokning, kuddmeny, utchecknin­g till var den bästa pizzerian finns i närheten. Man kommer också att styra alla rummets funktioner digitalt som ljud, ljus och värme.

När det digitala hotellet blir fullkomlig­t finns dessutom allt redan registrera­t för stammisar. Du går bara rakt in, hotellet känner av att du är där, ger dig ett rum, mobilen låser upp dörren och sätter på din spellista när du kliver in, rummet är svalt, för att du gillar det så. Den gamla typens concierge har blivit uppgradera­d till en social medieconci­erge som håller koll på allt som händer på Twitter, Facebook och andra sociala plattforma­r och som har betydelse för gästerna. Det kan vara fester i närheten, öppna föreläsnin­gar eller en demonstrat­ion i området. Informatio­nen går ut till alla som är kopplade till hotellets nätverk.

Sätt dig på sängen och öppna den kalla öl som väntar på rummet, självklart ditt favoritmär­ke. Det vet hotellet eftersom du gillade ett lokalt mikrobrygg­eri senast du var i staden. Det plingar till i appen Hellotel. En vän du känner finns i området. Hellotel är en social plattform för resenärer. Den aktiveras när du checkar in på ett hotell. Appen plockar din profil från Facebook, läser av dina kontakter och sätter dig i kontakt med andra sociala varelser i närheten, nya eller gamla bekantskap­er, en sorts hotellgäst­ernas Tinder, fast med lite mer businessak­tig svansförin­g. Det här är ingen utopi. Det är redan verklighet­en. Hellotel finns. Sociala medieconci­erger finns (till exempel på Hotel Teatro i Denver). Det är bara en tidsfråga innan du har hela hotellet i handen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden